20 mõtet, mis aitavad uude aastasse minna õnnelikumana

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et muudkui areneda ja kasvada, ei pea palju ise ära tegema. Piisab sellest, kui vabaned negatiivsetest harjumustest, muudad oma mõtteviisi ja neid tõekspidamisi, mis hoiavad sind tagasi ega lase sul tõeliselt elada. 

Lifehack tõi välja 20 mõtet, mis aitavad sul uude aastasse minna õnnelikumana.

1. Ära langeta enda jaoks olulisi mõtteid, tuginedes teiste ootustele

Meid mõjutavad sõbrad, pereliikmed ja ühiskond. Telesaated, reklaamid ja nõuanded teistelt pakuvad meile pidevat infovoogu ning «õpetavad», kuidas õigesti elada. Igal inimesel on oma arvamus sellest, kuidas sina peaksid elama. Samas on igal inimesel erinevad kogemused, hirmud ja unistused. Teised ei peaks sulle õpetama, kuidas teha suuri otsuseid. Ignoreeri ootusi, mis nad on sulle seadnud. Ära ela kellegi teise elu, vaid ela enda oma.

2. Ära ignoreeri oma sisetunnet

Olulisi otsuseid langetades tuleks kuulata oma sisetunnet, sest tavaliselt see ei valeta. See instinkt jõuab meieni tavaliselt tunde, eelaimuse või tugeva impulsina, mis tõmbab meid õige vastuse poole. Võime arvata, et õigete otsuste langetamine ei saa ju olla nii lihtne. Analüüsime olukorda erinevatest nurkadest, koostame plusside ja miinuste nimekirju ja mõtleme kõigile põhjustele, mis tegelikult toetavad üksteist. Me venitame, kuigi sisimas teame õiget vastust. Tegelikult tuleks tihemini kuulata oma sisetunnet, sest see juhib sind õigele teele.

3. Ära kahtle oma unistustes

Selleks, et oma unistusi järgida, ei pea kõigest loobuma ega suuri riske võtma. Alusta väikeste sammudega, sel viisil on surve väiksem ja sa naudid olukorda rohkem. Väikesed võidud ja ka vead, mis sa selle teekonna jooksul teed, näitavad sulle, kas oled õigel rajal või mitte ning millised peaksid olema järgmised sammud. Kui hakkad oma unistuste suunas liikuma, siis see pakub sulle kindlasti põnevust ja motivatsiooni.

4. Ära hakka tegutsema alles siis, kui oled tulemustest kindel

Sul on selge siht silme ees ja sa ju tegelikult tead, mida sa tahad saavutada. Aga sa ei tea, kuidas sinna jõuda. Selleks ei saa osta kaarti ega täpseid juhiseid küsida. Isegi siis, kui oled enda arvates loonud ideaalse plaani, võib su teele tulla asju, milles sa ei saa kindel olla. Kui märkad, et mõned asjad ei toimi nii, nagu sa lootsid, siis ilmselt muudad suunda. Protsessi käigus märkad, et su plaan muutub üha selgemaks ja ebakindlused kaovad su teelt, tuleb vaid esimene julge samm astuda.

5. Ära võrdle end teistega

Kui me võrdleme end teistega, siis me tavaliselt vaatame nende poole, kes on meist edukamad. See tekitab meis ebakindlust ja tunde, et me ei saa piisavalt hästi hakkama. Hakkame mõtlema, miks me pole nii edukad ja ilusad kui nemad. Tunneme kadedust. Süüdistame ennast, et pole suutnud paremaid otsuseid langetada. Negatiivsetes tunnetes ujumise asemel peaksime end võrdlema hoopis ideaalse endaga. Kui pöörame tähelepanu sellele, mida tahame saavutada, loome produktiivsemaid mõttemustreid.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

6. Ära otsi pidevalt teiste heakskiitu

Ära aja taga teiste heakskiitu, kuna see tähendab, et sa mõtled otsuseid langetades vaid sellele, mis võiks teistele meeldida. Selle asemel, et käituda nii, et sina ise oleksid õnnelik, tahad sa vaid teisi õnnelikuks teha. Selline mõtteviis tähendab, et su kujutluspilt endast ja emotsionaalne seisund pole sinu kontrolli all. Su emotsioonid hääbuvad ja sõltuvad suuresti teistest inimestest. Kui sulle pakub piisavalt rahuldust see, et sina ise oleksid õnnelik ja kiidaksid oma teguviisi heaks, siis hakkad sa ka vastuseid enda seest otsima. Analüüsid erinevaid olukordi ja käitud nii, kuidas sinu arvates on õige. 

7. Ära küsi teistelt luba

Kui sa pöörad vähem tähelepanu sellele, mida teised ütlevad, siis kuuled selgemini iseenda häält. Ära oota, et teised näitaksid sulle rohelist tuld, et sa hakkaksid tegutsema. Pühendu eesmärkidele, mis on sinu jaoks sisukad ja inspireerivad, hoolimata sellest, mida teised ütlevad. 

8. Lõpeta kurtmine ja virisemine

Paljud takistused, mis meie teele tulevad, on ebaõiglased. Asjad võivad halvasti minna põhjustel, mida me ei saa kontrollida. See pole meie süü. Väga lihtne on viriseda kõige üle, mis ei lähe nii, nagu meile meeldiks. Virisemine tekitab vahel hea tunde. Samas ei muuda see üldse olukorda. Kui me lõpetame vingumise, vahetab mõistus käiku ja hakkab otsima lahendusi, mitte ei keskendu enam probleemidele.

9. Lõpeta negatiivsele keskendumine

See, millele me parajasti keskendume, kasvab suuremaks. Me võime alateadlikult treenida oma aju nii, et see näeks igas olukorras vaid kõige hullemat. Samas saame õpetada ajule, kuidas kasutada positiivseid filtreid, et näha asjades head. Võime muuta seda, kuidas me näeme takistusi. Võime märgata võimalusi seal, kus teised näevad probleeme.

10. Ära keskendu ainult sellele, kuidas asjad võiksid olla

Kolleegid peaksid meid rohkem tunnustama. Pereliikmed peaks nägema, mida me nende heaks teeme. Elu on harva selline, nagu me tahaks, et ta oleks. Elus on rohkem segadust ja ebaõiglust, kui meile meeldiks. Kui me aktsepteerime elu sellisena, nagu see parajasti on, mitte ei mõtle kogu aeg sellele, mis võiks olla, siis ei ole me enam pidevas frustratsiooni lõksus. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

11. Kõigepealt tähista oma kordaminekuid ja alles siis liigu edasi

Me näeme kõvasti vaeva, et saavutada meie jaoks tähtsaid eesmärke. Seejärel veedame paar minutit oma edu tähistades ja siis liigume juba edasi. Tulevikku vaatamine on oluline oskus, kuid sama oluline on ka suurte kordaminekute tähistamine. Peatu hetkeks ja mõtle oma teekonnale. Tõsta enda auks klaas, sest tegelikult oled sa ju nii palju suutnud korda saata.

12. Ära arva, et sa pead igas vaidluses alati peale jääma

Iga inimene arvab, et just temal on õigus, mistõttu võib mõni vaidlus väga suureks paisuda. Igaüks meist hoiab ju oma seisukohast kramplikult kinni, kuid sellisel juhul ei saa keegi peale jääda. Vahel on targem õigel hetkel alla anda ja teadvustada endale, et asi pole vaidlemist väärt. 

13. Loobu mõttest, et teised peavad sind tunnustama

Me tahame, et meie panust märgatakse ja tunnustatakse. Tunnustuse otsimine on sama, mis teiste heakskiidu otsimine. Sinu meeleolu ja tunded sõltuvad sellest, kuidas teised sind kohtlevad. Tööta hoolikalt sellepärast, et sina pead seda õigeks, mitte sellepärast, et teistelt kiita saada. Tunnustus ei pruugi tulla täna, kuid ühel hetkel võib see tulla.

14. Ära muretse kogu aeg mineviku pärast

Mida suuremat kaalu me anname oma minevikule, seda vähem arengut saame kogeda olevikus. Minevikku ei saa enam muuta. Mineviku pärast muretsemine ei too endaga kaasa midagi head. Me ei saa oma olevikku paremaks muuta, kui elame ainult minevikus. On loomulik, et me mõtleme vahel minevikus tehtud vigadele, seda ei saa vältida. Aga me peame laskma neil mõtetel minna, sest muidu tirivad need meid minevikku tagasi.

15. Ära ole enda suhtes ülikriitiline

Winston Churchill on öelnud: «Edu on oskus minna ühe läbikukkumise juurest teise juurde ilma entusiasmi kaotamata.» Kui sead omale ambitsioonikad eesmärgid, siis oled ilmselt pidevalt oma mugavustsooni äärel. Uutesse kõrgustesse ronides võid üha uuesti läbi kukkuda. Ent läbikukkumine kuulub kasvamise juurde. Peaksime oma pingutusi hindama, mitte end põrumise korral maha tegema. Kui kohtleme end õigesti, siis jätkame muudkui kasvamist.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

16. Õpi oma vigadest

Selle asemel, et põdeda läbikukkumiste pärast, õpi neist parem midagi. Vead annavad meile ju tagasisidet selle kohta, mida peaksime enda juures parandama. Iga viga annab meile võimaluse õppida midagi. Kui suudad kogu aeg niiviisi mõelda, siis ei olegi su elus enam läbikukkumisi, vaid üks põnev õppimisprotsess.

17. Ära võta midagi liiga tõsiselt

Me võime pikalt mõelda iga asja peale, mis meid häirib või endast välja ajab ... või me võime otsustada nüüd ja kohe, et neil asjadel pole kaalu ning me keeldume neile mõtlemast. Meil on võime näha igat olukorda nii, et sellest oleks meile mingisugust kasu. Me võime protsessi nautida. Me võime sageli naerda. See on meie endi valik.

18. Ära ürita kõike teha

Valikuvõimalusi on meeletult palju. Me võime tööl rohkem kohustusi võtta. Võime lugeda rohkem artikleid. Võime õppida, kuidas valmistada uhkeid toite. Võime teha tuhandet erinevat asja. Need kõik võivad tunduda kordaminekute ja progressina. Ent paljud neist tegevustest ei vii meid sihtmärgi poole. 

19. Keskendu sellele, mis on tähtis

Suurem osa meie ajast võib kuluda n-ö väikeste tulekahjude kustutamisele. Kiireloomulisi asju võib meie teele sattuda iga päev. Elu lausa koosneb neist asjadest, mis vajavad meie tähelepanu nüüd ja kohe. Aga tähtis on endale teadvustada, et need asjad pole olulised. Kui me oskame keskenduda eelkõige tähtsatele asjadele ja alles siis kiireloomulistele asjadele, siis liigume kogu aeg oma eesmärgi suunas. Keskendume sellele, et luua omale elu, mida oleme alati ette kujutanud. See on kordades parem sellest, kui suudame teha ära palju asju, kuid need ei aita meil elus edasi liikuda.

20. Ära ole kogu aeg kurnatud ja kiirustav

Kui sageli ütled sina oma sõpradele «Ma täna ei saa, mul on kiire»? Osale inimestele meeldib pidevalt ringi tormata, sest see tekitab neis tähtsa tunde. Samas on see ka kurnav. Tihtilugu anname jaatavaid vastuseid kutsetele ja palvetele, mille jaoks meil tegelikult pole üldse aega. Õpi rohkem ei ütlema ja väärtusta oma aega kõrgemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles