Lahkukasvanud kuninglik paar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas edasi? Väidetavalt tegelevad mõlemad viimasel ajal üha rohkem oma asjadega: kuninganna on hõivatud heategevusüritustega, kuningas jahipidamise, Ferraride ja reisidega
Kuidas edasi? Väidetavalt tegelevad mõlemad viimasel ajal üha rohkem oma asjadega: kuninganna on hõivatud heategevusüritustega, kuningas jahipidamise, Ferraride ja reisidega Foto: SCANPIX

Rootsis armastatud kuningast Carl XVI Gustafist kirjutatud biograafiline teos paljastas kapis olnud luukered, nüüd on mitmed riigi meediaväljaanded suunanud oma pilgu kuninganna Silviale.

Raamatu ilmumise järel tekkinud suurem šokk on Rootsi meedias vaibunud ja ajakirjad üritavad üksteist pigem haletsevate pealkirjadega üle trumbata. Nii leiab väljaannetest hüüdeid «Vaene Silvia!» ja «Kuningannal läheb kehvasti». Neis kirjeldatakse, kuidas 66-aastane Silvia otsib lohutust ennekõike oma sõbrannadelt.

Üha enam räägitakse, kuidas kuninglik paar on aastatega lahku kasvanud ning et pigem tegelevad mõlemad oma asjadega: kuninganna on hõivatud heategevusüritustega, kuningas jahipidamise, Ferraride ja reisidega.

Hoolimata suurema meediakära raugemisest on argielu veel maade ja merede taga ning iga väiksemgi uudis kuningakojast jõuab kibekiirelt meediasse. Nii oli sel nädalal suureks
uudiseks, kuidas kuninganna sõitis Belgiasse, selmet esimest korda pärast kõmulise biograafia ilmumist koos oma abikaasaga auhinnatseremooniale minna.

Lisaks Carl Gustafile ja Silviale on tähelepanu keskmesse sattunud skandaalse elulooraamatu «Carl XVI Gustaf – monarh vastu tahtmist» autorid. Ainest biograafia kirjutamiseks kogusid nad sadadelt kuningaga seotud inimestelt: lapsepõlvesõpradelt, koolikaaslastelt, õpetajatelt, turvameestelt ja ka naistelt, kes kuningaga ööklubides tutvusid.

Kõnealune elulooraamat on Rootsis osutunud erakordselt populaarseks, mistõttu raamatud kadusid poodidest kui soojad saiad. Seni peeti 64-aastast Carl Gustafi kombekuse musternäidiseks, kelle ainsaks metsikuks kireks peeti huvi kiire autosõidu vastu.

Skandaalne biograafia pööras senise ideaalmehe ja korraliku pereisa kuvandi pea peale ning muutis ta pigem priiskavate pidustustega tuntuks saanud Prantsuse Päikesekuninga sarnaseks. Samuti tekkis kirgi kütnud elulooraamatu tõttu kärmelt debatt ajakirjandusvabaduse ja kuningakoja privaatsuse üle.

Nüüd on tegusatel kirjanikel käsil järjekordne paljastav biograafia, kus peategelaseks kuninganna Silvia. «Kui keegi ühte raamatut väärt on, siis on see tema. Ma ei mõista, kuidas ta kõike seda negatiivset suudab välja kannatada,» ütles autor Deanne Rauscher.

Armastatud kuninga peidus pool

Kolme uuriva ajakirjaniku kirjutatud kuninga biograafia kirjeldab Carl Gustafi lapsepõlve, kooliaastaid  ja troonile pääsemist. Suur osa raamatust on aga pühendatud seni avaldamata detailidele riigipea eraelust.

Nii kirjeldatakse põhjalikult, kuidas ta osales koos lähimate sõpradega metsikutel pidudel, kus voolas ohtralt alkoholi ning mullivannides lõbutseti koos napis riietes näitsikutega. Pärast jahilkäike olevat kuningas sageli käskinud ihukaitsjatel noori naisi oma metsamajakesse tuua. Kuigi mitmed väited pärinevad anonüümsetelt allikatelt, väidavad autorid, et kogu informatsiooni on mitu korda kontrollitud.

Raamatus on mitmeid intervjuusid naistega, kes olid väidetavalt kuningaga intiimsuhetes. Samuti kirjeldatakse üht pikemat afääri, mis leidis aset umbes kümme aastat tagasi Rootsi lauljatari ja modelli Camilla Henemarkiga. Autorite sõnul oli kuninganna Silvia oma abikaasa salasuhtest teadlik, kuna Carl Gustaf käitus nagu armunud koolipoiss.

Kuninga peod allmaailma klubis

Salasuhetest veelgi skandaalsemaks peetakse seda, et kuningas pidutses tihti ühes illegaalses ööklubis, mille omanikuks oli kriminaalse taustaga serblane Mille Markovic. Riigipea tegemistega oli kursis ka Rootsi kaitsepolitsei Säpo, kes oli väidetavalt konfiskeerinud piinlikke ja kuninga mainet kahjustavaid fotosid tema erapidudest.

Ent kuningale meeldis pidutseda mujalgi. Raamatus seisab, et 1996. aasta Atlanta olümpiamängude ajal kulutas kroonitud pea ööklubis üle 112 000 Eesti krooni.

Veidi pärast biograafia avaldamist ütles 37 aastat troonil olnud kuningas Hunnebergi metsades toimunud traditsioonilise põdrajahi järel antud pressikonverentsil, et pole raamatut veel ise lugenud, aga on perega sellest rääkinud.

Kui tavaliselt võib kuninga jahilkäiku kajastavaid ajakirjanikke üles lugeda ühe käe sõrmedel, siis tänavu oli erakordselt kohale tulnud üle 60 reporteri, sealhulgas naaberriikidest Soomest, Norrast ja Taanist. Kuigi kuningas kümneminutilise teadaande jooksul ühelegi raamatuga seotud küsimusele ei vastanud, jäi rahvale silma, et nende riigipea ei eitanud ühtegi tegevust.

Selle asemel ütles ta, et on koos perekonnaga otsustanud oma elus uue lehekülje pöörata ning edasi liikuda. Sellist käitumist on mitmed meediaeksperdid ja -tegelased nimetanud vägagi oskamatuks, kuna nii nõustus ta alandlikult raamatus kirjutatuga.

Rahvas andestab kuningale

Kuigi rahvas tunneb kuninga eraelu vastu suurt huvi, on üllataval kombel enamik rootslasi sarnaselt riigipeaga nõus edasi minema ja juhtunu unustama. Mõni päev pärast raamatu ilmumist korraldatud küsitluse järgi pidas 50 protsenti vastanutest sobimatuks hoopis ajakirjanike tegevust ning vähem kui veerand kiitis kuninga eraelu avaldamise heaks.

Raamatu ühe autori Thomas Sjöbergi sõnul näeb rahvas kuninglikku perekonda kui midagi väga püha, keda mitte mingil juhul ei või kritiseerida. «Kui samas olukorras oleks peaminister, kästaks tal kohe tagasi astuda. Rahvas protesteeriks ning valitseks täielik poliitiline kaos,» kommenteeris Sjöberg.

Debatt selle üle, kas raamatu autorid tegutsesid õigesti, läks käima ka meediaväljaannetes. Nii pidasid mitmed ajakirjanikud biograafia avaldamist õigeks, kuna seni meedias kajastatav on andnud kuningast ühekülgselt positiivse pildi.

Ajalehe Aftonbladet toimetaja Jan Helini väitel on sündmuste üle juba pikalt spekuleeritud, aga seni pole neid suudetud tõestada. Rootsi Ajakirjanike Liidu juhataja Agneta Lindblom Hultheni sõnul on see biograafia Rootsi ajakirjanduses oluliseks pöördepunktiks, kuna sillutas tee kuningliku perekonna liikmete eraelu lähemaks uurimiseks.

CV
Carl Gustaf
Folke Hubertus


Sündis 30. aprillil 1946 Stockholmis
Õppis Uppsala ülikoolis politoloogiat, sotsioloogiat, ajalugu, majandusõigust, hiljem Stockholmi ülikoolis majandust
Kuningaks sai 15. septembril 1973
Abiellus Silvia Renate Sommerlathiga 19. juunil 1976
Kolm last: kroonprintsess Victoria (1977), prints Carl Philip (1979) ja printsess Madeleine (1982)
Huvid: suusatamine, aiatööd, jahtimine, vee- ja autosport, kunst, muusika, kokakunst
Raamatu «Carl XVI Gustaf – monarh vastu tahtmist» autorid: Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher ja Tove Meyer

Allikas: www.royalcourt.se

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles