Vaata, kas sina oled oma vanuse kohta piisavalt küps

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsel, kes on oma vanuse kohta piisavalt küps, on teatud hulk oskusi; eakas inimene, kes on endavanustest veidi küpsem, omab teistsuguseid oskusi. Psühholoogiaportaal Psychology Today uuris ekspertidelt, mis iseloomustab erinevas vanuses inimesi ja mis viitab sellele, et nad on oma ea kohta piisavalt küpsed.

Küps 10-aastane: teab, kes on tema klassi kiireim jooksja, kes on matemaatikas kõige nutikam jne. Selles vanuses laps peaks oskama ära tunda oma tugevaid külgi ja teada, milliseid oskusi peaks ta veel lihvima. Kui ta suudab leida tegevusala, milles ta on väga hea, siis see aitab tõsta lapse enesehinnangut (hinnangu autor: professor Hilary Levey Friedman).

Küps 18-aastane: oskab öelda, mida ta tahab, vajab ja millesse usub. Iseseisvus on ka oluline: üks asi, mis näitab hästi, kas noor inimene on võimeline üldse vanematest sõltumatult elama, on see, kuidas ta rahaga toime tuleb. Mõni laps tegutseb hetkeimpulsside ajel, ta tahab kõike nüüd ja kohe (hinnangu autor: psühholoog Carl Pickhardt).

Küps 29-aastane: tal on selgelt välja kujunenud identiteet. See tähendab seda, et ta on juba otsustanud, millist elu ta soovib elada. Ta teab, mis suunas tasuks tööalaselt edasi liikuda, ta on püsisuhtes või vähemalt teab, mida suhtelt ootab. Ta teab, millesse ta usub ja millised tõekspidamised aitavad tal elus edasi liikuda (hinnangu autor: psühholoogiaprofessor Jeffrey Arnett).

Küps 40-aastane: oskab kogemustest kasu lõigata. Suhetes tähendab see seda, et ta teab, millistele nuppudele vajutada ja milliseid vältida. Tal on piisavalt kogemusi, et teada, milliste asjade peale tasub ärrituda ja milliste peale mitte (hinnangu autor: psühholoogiaprofessor Susan Krauss Whitbourne).

Küps 55-aastane: on suhete ja prioriteetide suhtes valiv. Koondab oma seltsielu nende inimeste ümber, kellest ta tõesti hoolib ja eemaldab oma tutvusringkonnast need, kes mõjuvad kurnavalt või kellega ta pole juba ammu suhelnud. Ta keskendub rohkem kogemustele ja teistele inimestele, et elul oleks mõte ja see pakuks talle naudingut. Takistused ja põrumised annavad talle võimaluse kasvada ja muutuda (hinnangu autor: professor Karl Pillemer).

Küps 70-aastane: oskab hinnata seda, mis on tema elus juhtunud ja mõtleb sellele, mis võib teda veel ees oodata. Selles vanuses mõtlevad küpsed inimesed, mida nad tahavad endast maha jätta ja juurdlevad, kas nende tegevus on jätnud ühiskonda mingi märgi. Oskavad leida igast päevast midagi positiivset (hinnangu autor: teadlane Dawn C. Carr).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles