Kuidas tõlgendada võõra pilku?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Doktor Marty Nemko kirjutab ajakirjas Psychology Today, et on juba aastaid käinud oma koeraga pargis jalutamas. Järv, mille ümber nad matkavad, on nõnda populaarne, et iga kord möödub neist umbes sada inimest. Nende jalutuskäikude ajal on arstil saanud kombeks vaadata vastutulijatele silma ning selle najal on ta koostanud väikese mitteametliku uurimuse, mis on erinevate pilkude taga.

Oma huvi tulemusena on Nemko välja selgitanud viis silmside tüüpi ja sinna juurde lisanud ka hüpoteesi, mida need võiks tähendada.

Võõrale kauem kui sekundiks otsa vaatamine. Seda kohtab kõige harvem. Enamasti on sel juhul vaataja samas eas kui see, keda ta vaatab, ning viimane on üldiste määratluste järgi atraktiivne. 

Arst on märganud, et pigem on mehed need, kes jäävad naisi kauemaks vaatama kui vastupidi. Võimalik, et siin mõjutavad naisi veel vanad soorollid, mille kohaselt on flirtimisel mees naisest agressiivsem. 

Nähes kena võõrast inimest püüavad nii mehed kui naised tihti jääda ilmetuks, kuid pisidetaile nagu silmade avardumist ja suunurkade ülespoole tõusmist on oma välimuse juures raske kontrollida. 

Alati on muidugi ka selliseid olukordi, kus jäädakse võõrast pikemalt vaatama mõnel muul põhjusel – näiteks võib keegi meenutada mõnd tuttavat või on tema näo juures midagi muud huvitavat, mis köidab tähelepanu.

Võõrale pooleks kuni üheks sekundiks otsa vaatamine. See võib näidata huvi (nii seksuaalset külgetõmmet kui platoonilist külgetõmmet), aga ka seda, et inimese välimus on piisavalt huvitav, et teda kerge pilguga mõõta. Näiteks võib möödaminejale meeldida su soeng.

Otse enda ette vaatamine. See inimene näeb sind küll silmanurgast, aga vaatab otse sinust mööda ja hoiab pilku kõrval. Sel võib olla mitu tõlgendust: võib-olla on ta häbelik ja arglik, sügavalt mõttes või ei paku su välimus talle mingit huvi. Viimane kehtib enamasti siis, kui noor möödub kellestki endast palju vanemast.

Pilgu eemale pööramine näoilme muutuseta. See võib tähendada, et mööduja peab sind mõõdukalt mitteatraktiivseks või häirib teda see, et talle otsa vaatasid. Nii väljendab ta oma huvi puudust. 

Põlgusega pilgu ära keeramine. Pärast kiiret pilguheitu vaatab mööduja kohe kõrvale ja tema näoilme muutub ilmetust nöökivaks. Näiteks kergitab ta ülahuult, avardab ninasõõrmeid ja võib-olla ka turtsub kergelt, väljendades sellega, et vastutulija tundub talle vastik. 

Kuigi võõraste pilgud kohtuvad teineteisest möödudes ainult viivuks, võib ka üks sekund näidata midagi palju enamat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles