Kuus märki, et sa mürgitad oma lapse lapsepõlve

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik oleme vaid inimesed ning enamasti püüame anda endast parima. Kuid vahel võib juhtuda, et me satume mürgistesse mustritesse ning mõjutame oma halva käitumisega kõiki teisi meie ümber. Lapsed on aga õrnad ja neile tehtavat kahju ei suuda teinekord miski korvata. Loe ja mõtle, kas tunned end ära? Kui jah, siis on aeg midagi muuta!

1. Sa tülitsed laste ees. Laste ees tülitsemine – röökimine ja füüsiline vägivald – on lapse väärkohtlemise üks vorme. See on laste jaoks äärmiselt emotsionaalselt kahjustav. Vaidlused on normaalne osa suhetest ning lastel on oluline näha ka konfliktide lahendamist, et seda õppida, kuid tülid ei tohiks juhtuda laste nähes.

2. Sa oled üleliia kriitiline või pettunud. Lapse põhitööks on õppida tundma maailma, millesse nad sündinud on. Nad peavad õppima, arendama oma huvisid ning saama teada, mida nad armastavad ja milles on osavad. Vanemad, kes sunnivad oma lapsi tegema asju, mis lastele on ilmselgelt vastumeelt, kuid vanemad peavad «lõbusaks», on tegelikult toksilised lapsevanemad.

3. Sa seisad oma lapse ja tema eesmärkide vahel. Lapsevanemana on meil kalduvus laste kaudu elada välja enda täitumata unistusi. Isa, kes armastab jalgpalli, võib tunda vastikust, kui tema poeg huvitub hoopis balletist, ning muusikust ema ei pruugi taluda, kui tema tütar hoopis võitluskunste harrastada soovib. Oluline on meeles pidada, et lastel tuleb lasta oma huvisid teostada ning nad peavad ise otsustama, mida nad elus teha soovivad.

4. Sa ei luba lastel end vabalt väljendada. Lapsed ei tohiks karta välja öelda, mida nad mõtlevad. Muidugi võivad öeldul teinekord olla tagajärjed, aga laps ei tohiks iial karta oma mõtteid väljendada. Eluterves keskkonnas tunnevad nad end armastatuna ja turvaliselt, et rääkida kõigest. Halb lapsevanem on see, kes oma lapse suu kinni tahab hoida.

5. Sa teed mürgiseid «nalju». Kiusamine ja norimine on teinekord osa peredünaamikast. Eks väike sõbralik tögamine käigi asja juurde, aga asi muutub halvaks, kui häbistamine, kius ja mõnitamine on igapäevane osa teie pereelust.

6. Sa paned enda õnnelikuks tegemise kohustuse lapse õlule. Vanematena on meil oma lastele palju erinevaid ootusi, me tahame lihtsalt parimat. Me tahame anda oma lastele oskused, et nad elaks õnnelikku elu. Aga kui sa manipuleerid oma lapsi, et nad teeksid midagi, mis teeb SIND õnnelikuks, siis pole see kindlasti hea lapsevanema tundemärk.

Allikas: Higher Perspective

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles