Julm tava Kamerunis: tüdrukute rindu triigitakse tulise kiviga

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seda tava pärandatakse vaikimisi põlvest põlve: puberteediikka jõudes triigitakse tüdrukutel rinnad maha, kuni nad kaovad. Iga 15. kamerunlanna peab taluma barbaarset tava, millega nende lapsepõlve väidetavalt paari aasta võrra pikendatakse, kirjutas ajakiri Marie Claire 2008. aasta veebruarinumbris.
 

«Olin koos vanaemaga pesemas, kui ta märkas, et mu rinnad on hakanud kasvama. Ta viis mu kööki, kus ta ajas malmist pähklite röstimise labida kuumaks ja surus selle kogu jõuga mu rindadele, et väiksed kühmud kaoksid,» rääkis 12-aastane Brigitte.

Kuna soovimatute raseduste plahvatuslik kasv puudutab iga viiendat Kameruni neiut, on emad ja vanaemad sunnitud kasutama kõikvõimalikke abinõusid, et lükata tütarde üha varem, vahel koguni kaheksa-aastaselt kätte jõudvat suguküpsust edasi - see langeb ju sageli kokku rindade kasvamisega.

23-aastane Madeleine rääkis Marie Claire’ile, et Kamerunis on tavaline, et õpetaja jälgib noort kasvavate rindadega neiut ja püüab talle läheneda. Ka temal juhtus kehalise kasvatuse õpetajaga nii. Ta pääses küll vägistamisest, kuid mitte kobamisest. Ta rääkis seda emale, kes otsustas teda lähenemiskatsete tõrjumiseks bensiiniga määrida.

Philomene on oma tütarde, 26-aastase Marianne’i ja 16-aastase Carine’i rinnad hävitanud. Esimese rinnad on deformeerunud ja erineva suurusega, teise rindadelt on mitu korda kirurgiliselt mädapaiseid eemaldatud. Mõned surevad noorelt rinnavähki, sest nõnda noorelt rakutuumi hävitades tekivad püsivad kahjustused. Kannatada saavad ka rinnalihased, mistõttu rinnad kiiresti rippu vajuvad.

Maal, kus elab kõrvuti ligi 200 etnilist gruppi, millest enamik on animistlikud, on traditsioonid sügavale juurdunud ja pahatihti tõlgendatakse neid valesti. Aidsi tulek oli laastav - viirust kannab iga kolmas noor. Nii mõneski piirkonnas tuleb poistel mehelikkuse tõestamiseks nakatuda mõnda suguhaigusesse ja sellega võidelda. Tüdrukud usuvad tänini, et süütus tuleb kaotada 15-aastaselt, muidu saab neitsinahka rebestada vaid masinaga.

Rindade triikimise julma tava vastu võitlemiseks on Saksa kooperatsiooniagentuuri GTZ toetusel loodud organisatsioon Renata, mis ühendab üle 5000 naise ja kutsub kokku vestlusguppe, kus lükatakse ümber levinud müüte ja tutvustatakse kombega kaasnevaid ohte.

Artikkel on refereeritud eestikeelse Marie Claire'i 2008. aasta veebruarinumbrist.

Vaata ka videot rindade triikimisest.

Sel neljapäeval, 25. novembril tähistatakse ülemaailmset naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeva. Sellega seoses tutvustab Naine.postimees.ee sel nädalal lugejatele erinevaid naistevastase vägivalla ilminguid nii võõrsil kui ka kodumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles