Kui pakane palgel hambaid proovib …

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmataat on nüüd tõestanud, et Eesti pole talvetsoonist päris välja jäänud. Külmus on hea, see ergutab mõtlemist ja värskendab vaimu – ka loomu poolest spordivastased inimesed suudavad pakase käest plehku pistes teha elu kiireimad jooksusammud. Milline fenomen! Kuid selle toreduse varjus pesitseb väike õelus – lubage esitleda, teie teenistuses, kuiv ja kiskuv nahk!

Foto: PantherMedia

Tundliku naha peamised tunnused on kuivus, kiskuv tunne ja punetus – need võivad olla tingitud ilmastikuoludest, elustiilist (toitumine, magamatus, alkohol, stress), haigustest või hormonaalsetest muutustest. Ka paljud kosmeetikatooted tekitavad nahapinna ärritust ning kutsuvad esile allergilised reaktsioonid. Põhjuse väljaselgitamisel on lihtsam ka tagajärgedega tegeleda.

Talvisel ajal võib kaitsvat kreemi vajada ka väikese inimese nahk, mis enamuse ajast täiesti puhtalt ja kosmeetikavabalt kenasti toime tuleb. Põnnid tahavad õues olla, sõltumata ilmast! Samamoodi nagu suvel käib õuemineku ette päikesekreem, võiks käredama ilmaga põsele minna mõni looduspuhas ja leebe kaitsev kreem. Ennetav kaitse on palju lihtsam kui arstida hiljem juba tekkinud külmakahjustusi, ja kui väike kodanik ennast oma nahas halvasti tunneb, langeb sellest paugupealt kogu pere heaolutase. Sageli muutuvad kuivaks-karedaks ka pinnad, mis külmaga tegelikult kokku ei puutugi – küünarnukid ja põlved. Lihtsamal juhul polegi vaja apteeki kangemat rohtu tooma minna, aitab ka järjekindlast kreemiga tohterdamisest.

Olgem ausad, naha tundlikkus pole selle tekkides enam ainult naha probleem – käivitub ebamugavuste jada, mis tipneb olukorraga, kus keegi ei tohi sinu nahka puudutada või kogematagi vastu minna. Ka riided muutuvad hetkega vaenlaseks, üritades ülbelt iga hinna eest sügelust suurendada. Lisaks võib langeda pesemine-aitab-lõksu – kahjuks pakub see leevendust vaid hetkeks ning võib kaasa tuua hoopis lisakuivuse annuse. Õnneks ei pea lahendust vikerkaare otsa alt otsima. Tundlikule nahale mõeldud kreeme, õlisid ja salve leidub palju, ning mis peamine, need aitavad luua tingimused edaspidise kuivustunde vähendamiseks.

Olgem ausad, naha tundlikkus pole selle tekkides enam ainult naha probleem – käivitub ebamugavuste jada

Lihtsad soovitused naha heaolu taastamiseks:

* Kasuta õli baasil valmistatud niisutavaid kreeme – vee baasil tehtud kreemile tasub  enne õueminekut anda aega korralikuks imendumiseks, umbes 30 minutit.

* Kasuta naturaalsetest koostisainetest valmistatud tooteid, väldi kunstlikke lõhna- ja värvaineid.

* Eelista dermatoloogiliselt/kliiniliselt testitud tooteid, mis on loodud spetsiaalselt tundliku nahaga inimestele.

* Tarbi piisavalt vedelikku, eelistatavalt ilma gaasita puhast vett.

* Liiga kuum dušš/vann või sage pesemine võib nahka liigselt kuivatada.

* Õhuniisutajad aitavad leevendada kütmisperioodiga kaasnevat kuiva õhku.

* Kanna õues ilmale sobilikke riideid – päike, külm ja tuul võivad nahka ärritada.

* Ära unusta, et päikese eest vajab nahk kaitset ka talvel, pea seda silmas eriti kaugemale suusareisile sõites. Mitu ärritajat ühes muudab pea iga naha tundlikuks.

Foto: AFP / Scanpix

KÜLMA AJA NAHA KAITSJAD:

1. Domina Elegans Golden Jojoba Balm 20.90

Võlusalv jojoobiseemneõliga päästab kehal kõik kuivad pinnad: huuled, küünarnukid, põlved ja nii edasi. Looduslik vaha, argaaniaõli ja shea-või kombo ennetab ebamugavustunde tekkimist ja see heaolu on püsiv. Sobib naistele, meestele, vanadele ja noortele ning selle looduspuhas ja lisaaineteta koostis on piisavalt hell ka pere kõige pisemate naha jaoks.

2. Dr. Hauschka taastav huulepalsam 8.85

Lõhna-, värvaine- ja parabeenivaba huulepalsam kuldrohu, saialille ja naistepunaga aitab huuli niisutada ja parandada. Väga narmendavate huulte puhul kasuta õhtuti maskina – kanna lihtsalt paksem kiht peale ja lase imbuda.

Foto: Ilufirmad

3. Matis Réponse Délicate öömask 50 ml 74.-.

Peene tekstuuriga värskendav öömask hooldab nahka tõhusamalt kui öökreemid ning sobib just tundliku nahaga inimestele. Innovatiivne sisu vabastab aktiivaineid aeglaselt ja järk-järgult, seega kestab kuur terve öö.

4. Dr. Irena Eris pinguldav päevakreem kuperoossele nahale 50 ml 47.25

Polüfunktsionaalne kreem tugevdab näonaha all peituvaid veresoonekesi, vähendab naha punetust ning pärsib põletikulisi protsesse. Avokaadoõli niisutab ja pehmendab, C-vitamiin ergutab kollageeni sünteesi ning SPF esindab päikesekaitse rügementi. Talveks valmis!

5. Oriflame Optimals Oxygen Boost päevakreem kuivale/tundlikule nahale 9.90

Pakasepoistele võrdne vastane niisutab ja rahustab tundlikku nahka ning hoiab selle elastse ja värskena. Patenteeritud antioksüdantiivne tehnoloogia Lingon 50:50™ aitab kaitsta nahka keskkonnastressorite eest.

6. Elizabeth Arden Eight Hour keha- ja juukseõli 30.-

Pealaest jalatallani määrimiseks loodud õli kuulub juba kultusstaatusesse tõusnud toodete klanni, mille heaolu nahale ei ole vaja enam sõnadega tõestada – seda kinnitab nõudlus. Universaalsel kehaõlil on kliiniliselt tõestatud niisutav toime, mis kestab ka karmides tingimustes 8–12 tundi.

7. The Body Shop kanepi intensiivne kaitsekreem kehale 200 ml 18.80

Ausa kaubanduse poolest tuntud The Body Shopi kehakreem tagab lausa 96tunnise niisutuse ka äärmiselt kuivale nahale. On teada-tuntud tõde, et kanepiseemnetes on peidus suures koguses asendamatuid rasvhappeid. Toode on ka dermatoloogiliselt testitud.

8. Palmer’s kakaovõi 6.50

Rammus kakaovõi pehmendab karedat, kuiva nahka ja sobib ideaalselt sügavaks niisutamiseks kätele, põlvedele, küünarnukkidele jm väga kuivadele kohtadele. Võib kasutada ka üle keha. Ei sisalda säilitusaineid ega vett.

9. Decléor Aromessence Marjolaine toitev ööpalsam 15 ml 35.85

Kombo maailma parimatest nahapäästjatest – kakao, shea-või, jõhvikas, argaania- ja avokaadoõli – moodustab nahapinnale justkui kookoni, mis öösel kuivusega võitlema asub. Tulemust – täiuslikult pehme ja niisutatud nahk – kinnitab enamik kasutajaid.

10. Palmer’s Intense relief losjoon 9.50

Losjoon niisutab tõhusalt väga kuiva nahka 24 tundi, leevendab naha ärritust, sügelust, tundlikkust ja loob nahale niiskust säilitava barjääri. AH-happed koorivad õrnalt maha kuiva nahakihi, ergutades uute naharakkude teket. Sisaldab kakaovõid, uureat, sojauba ja kaera. Dermatoloogiliselt testitud, parabeeni- ja lõhnaainevaba, nii et sobib ka lastele.

11. Iwostin Sensitia lipiididega kaitsev talvekreem SPF 15, 15.10

Tundliku, ärritusele vastuvõtliku ja allergilise naha hooldamiseks mõeldud kreemis on makadaamiapähkliõli, mis toidab, pehmendab ja uuendab kuiva. Phytowax® taastab naha loomuliku lipiidstruktuuri ja rikastab seda vajalike rasvhapete ja fosfolipiididega.

12. Lumene Ultra Sensitive rahustav silmaümbruskreem 15 ml 11.60

Tundlikule nahale loodud silmakreem sisaldab arktilise mustika ekstrakti ja keramiide, mis rahustavad, niisutavad ning aitavad vältida enneaegset vananemist.

13. Lumene Ultra Sensitive SOS 5 min kreem 50 ml 14.50

Esmaabi tundlikule nahale, mis suudab vähendada punetust, ärritust ja kuivust viie minutiga. Sobib kasutamiseks üle terve keha! Kuna toode ei sisalda värvaineid, alkoholi, lõhnaineid, parabeene, mineraalseid õlisid ega silikoone, on sellel Eesti Allergialiidu heakskiit.

14. Avon Care intensiivselt hooldav sari, alates 2.80

Spetsiaalselt kuiva naha kiireks raviks loodud sari, mis hoiab tervelt 24 tundi niiskustaset ja kaitsekihti. Valikus SOS-palsam ja kreem, kätekreem ning huulehooldus – kõik vajalik, et talvekülmas naha tervist hoida.

Foto: Ilufirmad
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles