Eesmärgid, mis võiks endale seada enne 30. sünnipäeva

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahekümnendad eluaastad võivad olla üks segasemaid, aga samas ka seiklusrohkemaid aegu su elus. Selles vanuses hakatakse keskenduma oma karjääri rajamisele, kuid pidevalt töötades ei tohiks unustada, et elus on palju enamat kui ainult karjäär.

Lifehack pani kirja eesmärgid, mis võiks omale seada enne 30. sünnipäeva.

1. Külasta mõnda uut maailmajagu. Uued reisisihtkohad tähendavad uusi kogemusi, erinevaid kultuure ja palju huvitavaid inimesi, kellega kohtuda. Iga inimene peaks vähemalt korra elus külastama mõnda teist maailmajagu, sest see annab tohutult kogemusi.

2. Reisi vähemalt 20 riiki. Iga uus riik on uus õppetund ja toob endaga kaasa ainulaadseid mälestusi. Mida rohkem riike sa külastad, seda paremini oskad neid võrrelda ja mõistad kohalike inimeste käitumist, kultuuri ning rituaale. Teistsuguses keskkonnas aega veetes õpime iseennast paremini tundma.

3. Leia igast uuest riigist vähemalt üks sõber. Kui lähed mõnda kohta, kus sa varem pole käinud, saa mõne kohalikuga tuttavaks. Kohalikud võivad sulle rääkida asju, mida reisiraamatutest ei leia. Pealegi kui peaksid leidma mõne hea sõbra, siis saad järgmine kord sellesse kohta palju odavamalt reisida, sest ei pea öömaja eest maksma.

4. Mine pikalt mõtlemata reisile. Iga kord ei pea reisima nii, et mõtled kõik üksikasjad hoolikalt läbi ja sead kõik täpselt paika. Vahel saab seda teha ka täiesti spontaanselt - täna ostan pileti ja homme sõidan! Sellised reisid võivad sulle nii mõndagi õpetada.

5. Õpi mõnda uut keelt. Maailma üks rikkamaid inimesi, Bill Gates, on tunnistanud, et tema kahetseb kõige rohkem seda, et pole õppinud teisi keeli. Keeleõpe avardab oluliselt silmaringi ja eriti kasulik on see siis, kui reisid mõnda kohta, kus seda keelt räägitakse. Õiges keelekeskkonnas on kõige paremini oma oskusi harjutada.

6. Astu vastu oma suurimale hirmule. Pole vahet, mida sa kardad, suure tõenäosusega on see vaimne probleem, mitte reaalne oht. Inimestel on väga palju erinevaid foobiaid. Võta end kokku ja astu oma hirmudele vastu, sellega teed endale suure teene.

7. Mõtle oma majandusliku kindlustatuse peale. Enne 30. eluaastat võiks inimene olla majanduslikus mõttes iseseisev. Vii end rahaasjadega kurssi ja pane raha enda kasuks tööle, mitte vastupidi. Mõistlik oleks koguda ka n-ö tagavarafondi, mis võiks koosneda vähemalt paari kuu palgast, et tuleksid ootamatus olukorras endaga toime.

8. Kujunda välja harjumus iga päev trenni teha. Mida vanemaks sa saad, seda passiivsemaks võib su elustiil muutuda ja see on üsna halb. Selle vältimiseks loo omale 20. eluaastates tervislikke harjumusi. Leia iga päev vähemalt 20 minutit, et trenni teha. Keha on sulle selle eest väga tänulik ja peab niimoodi kauem vastu.

9. Hakka tervislikult toituma. Toitumine valmistab nüüdisajal väga palju terviseprobleeme. Enam kui kolmandik USA täiskasvanutest on ülekaalulised. Enamasti on selles süüdi vale toitumine ja istuv eluviis. Hoolitse enda eest ja toitu tervislikumalt. Mida kaugemale sa seda eesmärki lükkad, seda raskem on sellega algust teha.

10. Harrasta enesedistsipliini. Kui soovid oma unistusi teoks teha, siis on enesedistsipliin väga vajalik oskus. Ilma distsipliinita on raske oma lubadustest kinni pidada ja eesmärkide suunas liikuda. 

11. Saa hommikuinimeseks. Paljud väga edukad inimesed on tunnistanud, et nad ärkavad väga varakult. Hommikused rituaalid häälestavad sind päevaks ja annavad sulle eelise kasulikke asju teha ajal, mil teised veel magavad.

12. Loe palju raamatuid. Raamatutes peitub tohutul hulgas teadmisi, kahjuks eelistavad aga paljud inimesed raamatute lugemisele hoopis teleri vaatamist või arvutimängude mängimist. Kui sul tekib harjumus raamatuid lugeda, siis saad aru, millest oled seni ilma jäänud.

13. Kirjuta kiri oma tuleviku minale. Pane kirja oma unistused, ootused ja plaanid. Otsusta, millal võiksid selle kirja avada. Tulevikus saad vaadata, kui palju su unistustest läksid täide ja kas oled oma eluga õigel rajal.

14. Proovi terve kuu veeta ilma arvuti ja telefonita. Kujuta ette, kuidas oleks olla terve kuu ilma Facebooki, Instagrami ja internetita. Pane end proovile ja vaata, mida kõike saad sa ära teha selle ajaga, mille tavaliselt oleksid veetnud arvutis. Kui tahad veelgi rohkem aega võita, proovi ka telerit vältida.

15. Tee aasta vältel iga päev endast üks pilt. Aasta lõpus võid teha video, kus on kõik 365 pilti ja kust on selgelt näha, kuidas sa aasta jooksul muutusid. Kümne aasta pärast on seda veel eriti tore vaadata.

16. Koosta nimekiri asjadest, mis teevad sind tõeliselt õnnelikuks. Seejärel tee neid asju võimalikult sageli. Sul võib olla palju raha ja äärmiselt edukas karjäär, aga see ei tähenda, et sa oled õnnelik. Tõeline õnn tuleb kogemustest ja tegevustest, mida sa tõesti naudid.

17. Lõpeta teiste heakskiidu otsimine. See on väga kasulik, ent haruldane oskus. Me muretseme nüüdisajal liiga palju sellepärast, mida teised meist mõtlevad. See vähendab meie enesehinnangut ja -kindlust. Seda on raske muuta, aga sellest harjumusest vabanemine on sulle väga kasulik.

18. Õpi «ei» ütlema. Kui oskad õigel hetkel «ei» öelda, siis see muudab su elu paremaks. Ent vähesed oskavad eitavaid vastuseid anda. Me ei taha teistele pettumust valmistada, mistõttu ütleme tihtipeale «ei» asemel «jah».

19. Veeda vähemalt üks õhtu tähtede all. Mõnel suveõhtul on seda eriti mõnus teha: ära mine tuppa magama, vaid veeda õhtu heas seltskonnas tähti vaadates. See on unustamatu kogemus.

20. Ole enda vastu aus. Jälgi, et sinu teod ja sõnad oleksid kooskõlas. Üks paremaid näiteid sellest on uusaastalubadused. Tihti juhtub nii, et me lubame endale uue aasta alguses midagi, kuid ei järgi oma lubadust. Ära ole üks neist inimestest. Ürita oma lubadustest kinni pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles