Toitumisnõustaja selgitab, miks ei sobi lapse toiduks hommikusöögihelbed

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Tänapäeva kiire elutempo juures eelistavad paljud lapsevanemad pudru asemel suhkrustatud hommikuhelbeid, mis aga ei ole just parim alternatiiv täisterapudrule,» sõnab toitumisnõustaja Pilleriin Täht Emmede Klubis

«Enamik hommikuhelbeid sisaldab suurel hulgal peidetud suhkrut, glükoosi-fruktoosisiirupit ja töödeldud rasva. Kõik need ained mõjuvad lapse tervisele halvasti.» Rafineeritud valge suhkur viib kehast välja mineraalaineid ja kaltsiumi, nõrgestab immuunsüsteemi, võib soodustada erinevaid käitumishäireid, soodustab ülekaalu ja palju muudki. Glükoosi-fruktoosisiirup ehk maisisiirup soodustab siseelundite rasvumist, mõjub laastavalt maksale, põhjustab ülekaalu ja rasvumist, häirib küllastustunde tekkimist.

Mida siis pakkuda lapsele hommikuhelveste asemel? Parimaks valikuks on toitumisnõustaja sõnutsi kahtlemata täisterahelvestest valmistatud puder, aga mitte valge manna, mis ei anna peale tühjade kalorite lapsele midagi vajalikku. Kaerahelbed, kuhu on lisatud (nisu-, kaera-, spelta-, rukki-) kliisid, on suurepäraseks alustuseks päevale.

Et muuta puder lapse jaoks isuäratavamaks, võib sinna panna rosinaid, pähkleid, seemneid, marju, puuviljatükke, kaneeli, mett, naturaalset pähklivõid. Kui puder siiski kohe kuidagi peale ei lähe, paku lapsele näiteks omletti värske salatiga, täisterakuklist/leivast valmistatud tervislikke võileibu, kuhu võib lisaks singile ja juustule panna ka salatilehti, praetud muna ja köögivilju. Hästi sobib ka tatrapuder võiga. Kui hommikul on kiire ja ei jõua midagi valmistama hakata, sobivad ka kamapallid ja neljaviljakrõbuskid, millesse ei ole lisatud suhkrut. Lisa nendele maitsestamata keefirit, piima, jogurtit ja lisandiks samu asju, mida soovitatakse pudrulegi.

Lapse jaoks on hommikusöök oluline, sest järgnevad tunnid veedab ta aktiivselt mängides või õppides, ja selleks, et keha suudaks sammu pidada, on tal vaja piisavalt kvaliteetset kütust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles