Sport+seltsielu=spordilaager

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mis võiks olla hea retsept mõnusa nädalalõpu veetmiseks? Pidu-pidu-pidu? Lebo-lebo-lebo? Või äkki hoopis sport-sport-sport? Olen omal nahal kõik variandid järele proovinud ja midagi pole teha – sport on lihtsalt kõige lahedam! Miks peaksid igasugu ägedad spordilaagrid vaid proffide pärusmaa olema? Üha enam korraldatakse meeleolukaid ja kõigile avatud trennikokkutulekuid.

Foto: HENELYN KANDVER

Mitmepäevaseid spordilaagreid on käivitanud nii mõnedki spordiklubid ning hulludest aktivistidest ei paista puudust olevat. Viimsi Spa korraldatav Spordilaager on üks suuna eestvedajaid ning tähistas hiljuti juba oma kümnenda laagri ümmargust sünnipäeva. Grand Rose Spaas Saaremaal toimuval spordipeol on osalejaid, kes on platsis esimesest laagrist peale. Aga alati on ka uusi, kes pea ees tundmatus kohas vette hüppavad, mina nende hulgas. Ürituse hingeks on Viimsi Spa spordiklubi juht Kersti Ojalill. Rääkisime särasilmse tipptreeneriga mõistlikust sportimisest ja innustavatest spordilaagritest. Ripakil rõõmu, mida igaüks spordi kaudu oma ellu tuua võib, on tema sõnul tohutult!

Kersti, räägi, kust tuli idee mitmepäevane spordilaager püsti panna?

Oli mõte tuua oma toredaid Viimsi trenni-inimesi tavarutiinist välja, pakkuda vaheldust ja uut motivatsiooni. Miks mitte minna ühiselt spaasse ja proovida nädalalõpu jooksul palju erinevaid treeninguid? Sotsialiseerumine on samuti oluline – saad teiste trenniinimestega üksteist vastastikku innustada ning oma treeningkogemusi jagada. Meie spordilaagrid on alati sügisel ja kevadel, just sel ajal, kui positiivsetest emotsioonidest ja energialaengust on kõige suurem puudus käes. Järgmine «Spa ja Sport vol 11» toimub juba aprillis.

Foto: Kristina Herodes

Ühe nädalalõpu peale sai trennitunde kenake hulk ja hasardist teed ju kõik kaasa kah! On teil spordilaagrites palju neid, kes ennast proovile panna tahavad?

No te olite heas mõttes hullud! Aastate jooksul on ikka leidunud selliseid fänne, kes teevad kõik tunnid kaasa. Aga laagri eesmärk on ikka ennekõike nautida liikumist, seltskonda, spaatamist. Igaüks teeb nii, nagu jaksab ja tahab, vaheldus paneb silma särama nii või teisiti. Muidu käid aastaid oma lemmiktreeneri tunnis ja olgu ta või maailma parim – rutiin tekib viimaks ikka.

Foto: AFP / Scanpix

Kuidas seltskond kokku sai?

Spordilaager ei ole ainult Viimsi Spa spordiklubi liikmetele, vaid teretulnud on kõik spordisõbrad üle Eesti. Ja sa ei pea mingi edasijõudnud trennihunt olema! Isegi need, kes üldse varem trenni teinud pole, võivad tulla – hea võimalus tutvust teha ning huvitavaid rühmatreeninguid proovida. Programmi treeningud on alati hästi mitmekülgsed ja tasakaalustatud, et oleks arendav ja huvitav kõigile.

Kuidas spordilaagrisse tulla, omapead või perega?

Paljud tulevad kogu perega, lapsedki kaasas, ja treenivad samuti koos. Aga tihti võetakse just aega ainult iseenda jaoks või tullakse sõpradega. Päeval treenitakse koos ja õhtul minnakse ühiselt kohvikusse ja peole. Peale pikka treeningpäeva pole mingi patt end premeerida maitsva koogi ja tassi kohvi või klaasikese veiniga meeldivas seltskonnas.

Mis on sinu silmis spordilaagri parim osa?

No seda ütle küll parem ise! Mina ju ise korraldan ja juhendan trenne, päris osaleja vaatenurgast ma asja ei näegi. Minu jaoks on vaimustav näha, kuidas inimesed naudivad, on elevil. Tore oli koos tähistada kümnenda korra täitumist. Ja küll mul oli tore pealt vaadata seda hullumeelset Peeter Karaski juhendatud Insanity treeningut! (Insanity on karmi eneseületust nõudev intervalltreening – toim.)

Foto: Kristina Herodes

Kas mitu päeva järjest tundide kaupa trenni vihtuda on tervisele hea?

Üritusel on tore end korra proovile panna, aga pikas perspektiivis on mõistlik treening palju tulemusrikkam ja tervislikum. Keha vajab kindlasti vahepeal piisavat puhkust, treenitavale lihasrühmale tuleks enne järgmist treeningut anda vähemalt 48 tundi puhkust. Keha arenemiseks on puhkus ja taastumine täpselt sama olulised nagu treening. Liigne agarus on alati ogarus.

Trenni juurde kuulub ka normaalne, tervislik söömine. Hea teejuht on Mihkel  Zilmeri raamat «Normaalne söömine». Inimesed väldivad paaniliselt igasugu toiduaineid, aga tervisele on hoopis parem kodumaine, mitmekesine toit. Ajakirjanduses propageeritakse igasuguseid moodsaid kiiretoimelisi imedieete, millest oleks targem eemale hoida.

Foto: AFP / Scanpix

Mis tunde ise armastad?

Olen väga paljusid erinevaid rühmatreeninguid juhendanud ja nautinud viimase 15 aasta jooksul, aga elasin aastal 2012 üle raske autoavarii ja pidin pärast seda kolm korda taas kõndima õppima. Seetõttu juhendan praegu ainult Les Millsi Bodybalance’i ja Yogafunki tundi. Need rahulikumad treeningud arendavad tasakaalu, jõudu, painduvust ja pakuvad harmooniat hingele ja meeltele. Iga aktiivse jõu- ja kardiotreeningu harrastaja võiks lihaste taastamiseks ja venitamiseks oma treeningplaani lisada nädalas ka mõne keha ja meele tunni. Hoogsate tundide lõpus olevatest lühivenitustest ei piisa kindlasti. Ma naudin nende tundide juhendamist väga, see on minu viis oma head emotsiooni inimestele jagada, neid innustada ja inspireerida.

Mis on sinu jaoks parim viis puhata?

Tegeleda oma hobidega – kulinaaria, käsitöö, reisimine ja jooga.  Teeme ka koos mehega taliujumist  – mõnus kogemus, ergastab, lõõgastab ja tugevdab immuunsust. Igaüks võib seda proovida. Vali turvaline koht, mine koos kaaslasega valgel ajal, müts pähe, hüppa vette ja pärast kiiresti soojad riided selga ning soe tee sisse. Maakodus Peipsi ääres oleme terve toreda kamba küla pealt kaasa meelitanud, kes kõik meiega koos ujuma tulevad. See vajab veidi rohkem eneseületust, kui võtta kätte ja tulla spordilaagrisse, aga elus tasub julgelt kõike proovida. Stressi jaoks ei jää siis enam aegagi!

Foto: HENELYN KANDVER
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles