Kolm olulist küsimust, mida enne lahutuse sisse andmist endalt küsida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seal ta läheb.
Seal ta läheb. Foto: Vida Press

Aasta alguses ei kulutata ainult spordiklubide uksi, sest võrreldes ülejäänud aastaga viib jaanuaris ja veebruaris ka rohkem paare perekonnaseisuametisse avalduse lahutuse algatamiseks.

«Lahutusekuu» fenomeni taga pole ainult jõulude ja aastavahetusega seotud pühadestress, kuigi osati ka see, vahendab Fox News. Enamasti on põhjuseks pigem lihtne tõde, et inimesed ei soovi nii ebameeldiva teemaga enne jõule ja jõulude ajal tegeleda, mistõttu lahutatakse novembris ja detsembris kõige vähem ja aasta alguses saabub n-ö buum. Pühade ajal tehakse laste nimel vapper nägu ja lükatakse vältimatut natuke edasi.

Lahutusadvokaat Scott Finkbeiner on kogenud korduvalt, et jaanuaris-veebruaris on tema teenustele suurem nõudlus, sest sel ajal võtavad end kokku abielus pettunud inimesed, kes panid oma soovi pühade ajal ootele. «Me teame seda, sest saame väga palju kõnesid uutelt klientidelt juba aasta lõpus, aga asjaga hakkavad nad tegelema alles uue aasta alguses.» 

Pühade ajal veedavad kurnatud paarid koos rohkem aega ja puutuvad kokku mitmete ärritavate olukordadega, mis tõukavad soovini lahku minna. Enamasti on aasta lõpus inimesed suuremas stressis, nad joovad rohkem, tekivad rahaprobleemid ja nad peavad silmitsi seisma võimatute ootustega. Kõik see võib kokku tekitada vaenuliku õhkkonna, millest pääsemiseks ei leita teist lahendust kui lahku minna. 

Lahutus muudab elu igaveseks. Enamasti pole seda ka võimalik kuidagi tagasi võtta. Kui avastad, et oled isegi «lahutusekuu» tähistaja, siis mõtle veidi järele, kui väga sa seda ikkagi tahad. Enne lahutuse sisse andmist esita endale need kolm üliolulist küsimust.

Kas su soov lahutada võib olla kõigest faas?

Kurnav pühadeperiood ja talvine pimedus võib stressi võimendada. Ehk tasuks veidi oodata, kuni rahamured ja väsimus on möödunud? 

Kas sa oled proovinud absoluutselt KÕIKE, et oma abielu päästa?

Võid küll tunda, et sinus ei ole enam raasukestki võitlusvaimu, kuid enne lahutamist pead olema täiesti kindel, et teed õige otsuse. Isegi meditatsioon ja asjade põhjalik läbi rääkimine võivad teid oluliselt aidata, parim lahendus on muidugi paarinõustamine. 

Milliseks su elu pärast lahutust kujuneb?

Suure tõenäosusega läheb olukord pärast lahutust palju hullemaks, enne kui elu hakkab paremuse poole minema. Mõtle hoolega järele, millised on su ootused ja mis võib reaalsuseks osutuda. Milline on sinu majanduslik olukord? Enne otsustamist mõtle ka kõik lastega seonduv väga täpselt läbi. 

Kui oled need punktid läbi mõelnud ja soovid ikkagi lahutada, siis tee seda. Mis iganes otsusele jõuad, lõpuks on oluline ka sinu isiklik õnn ja meelerahu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles