Miks ei toodeta meestele mõeldud beebipille?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasestumisvastased tabletid
Rasestumisvastased tabletid Foto: SCANPIX

Rasestumisvastaste pillide kasutuselevõtt 1960. aastal andis naistele ennenägematu kontrolli järglaste saamise üle, kuid sarnane tablett meestele pole kunagi tootmisesse jõudnud.

Teadlaste sõnul on naise ja mehe viljastumisprotsessi füsioloogilised erinevused, koos majanduslike ja seadustest tulenevate probleemidega, juba pool sajandit takistanud meestele suunatud beebipillide tootmist, kirjutas LifesLittleMysteries.com.

Peamiseks erinevuseks on sugurakkude arv, mida peatada, selgitas Washingtoni ülikooli arstiteaduse kaasprofessor John Amory. Kui naiste beebipill peab suutma vaid üht munarakku kuus peatada, siis meestele mõeldud tablett seisab vastamisi suurema ja pideva väljakutsega.

«Inimesed on püüdnud analoogset pilli meestele luua sellest asjast saadik, kui naistele mõeldud pill välja tuli. Selgus, et see on palju keerulisem,» tõdes Amory. Naiste puhul on tegemist ühe munarakuga kuus, kui meestel lisandub 1000 spermatosoidi sekundis, mida on hulga raskem takistada.

Meeste tableti puhul tuleks raseduse ennetamiseks keha loomulikku hormoonide tootmist täiendada pillis sisalduva testosterooniga. Välise meessuguhormooni allika puhul peatub aga testosterooni tootmine munandites. Tablett hoiaks küll keha üleüldist hormooni kontsentratsiooni tervislikul tasemel, kuid kehasisese testosterooni tootmise puudumisel lõppeks sperma tootmine.

Teiseks takistuseks on USA toidu- ja ravimiamet (FDA), märkis endokrinoloogia professor Christina Wang. Ta selgitas, et hormoonravi võib enamiku meeste puhul tõhusalt toimida, kuid neid mehi pole protsentuaalselt siiski piisavat, et ravimifirmad saaksid kindlad olla FDA heakskiidus. Seetõttu ei investeeri ettevõtted tableti väljatöötamiseks vajalikke summasid.

Lõpuks ei saaks meestele mõeldud beebipilli toota tableti kujul. Amory sõnul lõhustaks maks testosterooni nii kiiresti, et suu kaudu manustatavad hormoontabletid ei töötaks. Medikamenti peaks tootma süstide või kreemi kujul, mida tootjad peavad pillist vähem atraktiivseks.

Mitmed takistused on kümnendite vältel jäänud ületamatuks ning ei paista kaduvat ka lähitulevikus. «Inimesed on viimased kolmkümmend aastat kinnitanud, et viie kuni kümne aasta pärast on meil meeste beebipillid,» sõnas Amory. Kuid siiani pole leitud rasestumisvastast vahendit meestele, mis oleks suu kaudu manustatav, 95 protsenti kindel, ilma kõrvalmõjudeta ja mida tuleks võtta kord päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles