Uuring: valgurikas toit aitab kõige tõhusamalt ülekilosid vältida

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma kõige laiahaardelisemast toitumisuurimusest selgus, et kaalutõusu vältimisel annab kõige paremaid tulemusi valgu- ehk proteiinirikas toit.

Kuid teadlased märkisid, et dieedipidajad peaksid lisaks eelmainitule sööma ka palju täisteratooteid ning värskeid puu- ja köögivilju, vahendab kliinik.ee Telegraph’i.

Taani toitumisteadlaste andmetel söövad inimesed sellisest toidust lihtsalt kõhu täis, kuid ei võta kaalus juurde.

938 vabatahtlikul paluti kahe kuu jooksul pidada kinni rangest dieedist, mille kohaselt nad võisid päevas tarbida 800 kilokalorit. Seejärel jaotati osalejad viide rühma, millest igaüks järgis erinevat rasvavaest dieeti, et säilitada saavutatud kaalulangus.

Järgmise kuue kuu jooksul suutsid kaalutõusu vältida ainult need, kelle dieet oli põhinenud suure hulga proteiini ja madala glükeemilise indeksiga toiduainete tarbimisel. Ülejäänud katsealused võtsid kaalus juurde keskmiselt pool kilo. Kõige kesisemaid tulemusi andis vähesel proteiini kogusel ja kõrge glükeemilise indeksiga toiduainetel põhinev dieet, mille järgijate kehakaal tõusis pea 2 kilo võrra.

Professor Arne Astrup Kopenhaageni ülikoolist, kes juhib üleeuroopalist Diogenese uurimust, selgitas, miks oli kõige tulemusrikkam just rohkel proteiinil ja madala glükeemilise indeksiga toiduainetel põhinev dieet. Nimelt on tema sõnul oluline osa täiskõhutundel ehk toiduainetel, mis seda paremini tekitavad.

Ta märkis, et proteiinirikkad toiduained vallandavad organismis rohkem täiskõhu- ehk küllastumistunnet tekitavat hormooni kui muud toiduained.

Kuid oluline osa on ka madala glükeemilise indeksiga süsivesikutel. Nende hulka kuuluvad näiteks täisteratooted, mille seedimine võtab organismil rohkem aega ja seetõttu püsib ka vere glükoositase stabiilsemana.

Kuigi katseisikuteks olid ainult ülekaalulised täiskasvanud, kelle keskmine kehamassiindeks oli 34, sõnas professor Astrup, et selline dieet toimib sajaprotsendiliselt ka inimestele, kelle tervislik seisund on väga hea või kes on vaid kergelt ülekaalulised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles