Kõhurasv soodustab naistel osteoporoosi riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vöökohale kogunev rasv võib olla halb naiste luustiku tervise seisukohast ja suurendada osteoporoosi haigestumise ohtu.
 

Uuringus, mis hõlmas 50 menopausieelses eas naist, kellest paljud olid ülekaalulised, leiti, et naistel, kelle taljele oli ladestunud rohkem rasva, oli luu mineraalne tihedus suurema tõenäosusega väike, mis tähendab jällegi suuremat osteoporoosiriski, vahendab kliinik.ee.

«Avastasime, et noortel naistel on sügav rasvakude luustiku seisukohast halb,» selgitas Massachussettsi üldhaigla (Massachusetts General Hospital) ja Harvardi ülikooli arstiteaduskonna (Harvard Medical School) radioloogia dotsent Miriam Bredella (MD) veebiportaalile WebMD. «Nüüd teame, et kõhu rasvumine tuleks lisada osteoporoosi ja luukoe hõrenemise riskitegurite hulka.»

Varasemad uuringud on viidanud sellele, et ülemäärane keharasv kaitseb luude hõrenemise ja osteoporoosi eest.

Bredella tõestas uuringute abil, et naistel, kellel on ülemäära halba ehk vistseraalset kõhusisest rasva, oli luustruktuur poorsem kui naistel, kellel vistseraalset rasva ei tuvastatud. Teisalt on luustruktuur täiesti normaalne nendel naistel, kellel on ülemäära nahaalust rasva, mis on vahetult naha all.

Bredella uuris koos kolleegidega naisi, kelle kehamassiindeks oli vahemikus 19–46 (keskmiselt 30). Normaalseks loetakse kehamassiindeks siis, kui see jääb vahemikku 18,5–24,9. Kui see jääb vahemikku 25–29,9, on tegemist ülekaalulisusega, ja kui see ületab 30, on tegemist juba rasvumisega.

Kõik uuringus osalenud läbisid magnetresonants-spektroskoopia, mis võimaldas uurijatel hinnata erinevat liiki rasva, sealhulgas luuüdis oleva rasva esinemist. Lisaks hinnati luu mineraalset tihedust.

Mida rohkem rasva on luudes, seda väiksem on uuringu andmetel naise luude mineraalne tihedus. Mida rohkem on vistseraalset rasva – näiteks õunakujulise kehaga naistel, kellel rasv koguneb taljele – seda suurema tõenäosusega on naisel väiksem luude mineraalne tihedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles