Lugeja kirjutab: jõusaal ei ole koht, kus käia näitamas vinget isikupära ja paljast ihu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Postimehe naisteportaal korraldas lugejamängu, mille teemaks oli kirjutamata reeglid spordiklubis. Oma arvamust avaldas naine, kel on soovitusi mitte ainult spordiklubi külastajatele, aga ka treeneritele.

1. Spordiklubi garderoob on eelkõige mõeldud siiski riietumiseks ning enda korrastamiseks nii enne kui pärast trenni. Garderoob ei ole Sinu elutuba, kus sõbrannadega häälekalt mingeid kutte kommenteerida, Instagrami postitusi võrrelda või voodiseiklustega hoobelda - eriti, kui seda tehakse üle kappide ühest reast teise. Kuna paljudes spordiklubides toimuvad eraldi trennid noortele, võiksid vanemad ka oma tundlikus eas tütardele selgitada avalikus ruumis teistega arvestamise põhimõtteid, sest klubikaaslastel on pubekate «pidžaamapeo» saatel ebamugav näiteks joogatrenniks häälestuda.

2. On arusaadav, et ka trennis soovib naine hea välja näha ning kerge BB kreem varjab ilusti füüsilise koormusega tekkiva ebaühtlase punetuse näol. See aga ei tähenda, et peaksid end enne trenni pool tundi grimmeerima - higistades võid ülemäärase meigiga määrida nii treeningvahendeid kui kontaktsete alade puhul trennikaaslaste riideid, rääkimata sellest, et paks krohvikiht ei lase nahal korralikult hingata.

3. Jõu- ja rühmatrennisaalid ei ole kohad, kus käia näitamas vinget isikupära ja paljast ihu. Treeningriided, aksessuaarid ja soeng peaksid olema võimalikult funktsionaalsed ja mugavad. Kui soovid treenitud keha demonstreerida, ühine pigem mõne fitnessitiimiga ning pane end võistlustele kirja. 

4. Enamik suuremaid spordiklubisid pakub liikmetele treeningute ajaks tasuta lapsehoidja teenuseid. Kui su laps aga ei ole veel küps üksi hoiutuppa jääma või on mõnel päeval lihtsalt jonnakas, siis palun ära karista oma trennikaaslasi lapsele järele andmise arvelt ega võta teda trenni kaasa. Olen teinud stepaeroobika treeningut nii, et treeneri (!) laps mängis saalis samal ajal pallidega ja enamuse treeningkoormusest moodustas tol õhtul pallidest mööda põikamine. Lisaks treenijate ohutust silmas pidamisele tuleb arvestada, et kõik inimesed ei armasta lapsi ja paljudele emadele-isadele on treening ainus lastevaba aeg iseendale. Organiseeri oma võsukesele seega klubis viibimise ajaks tore hoidja.

5. On täiesti võimalik, et treenerist on saanud Sinu väga hea sõber või sõbranna või sattus saali ette Sinu ammune hea tuttav. Seda ei pea aga Sinu trennikaaslased teadma - omavahelised naljad, üleliigsed kommentaarid ja muidu trenni kontekstis ebavajalik suhtlus jäägu saalist väljapoole, sest need segavad nii teisi kui treenerit.

6. Mitte keegi ei ole igal alal sündinud spetsialist. Kui oled esimesi kordi trennis või ei saa tehnikale pihta, palun KUULA treenerit. Kui juhendaja ütleb juba viiendat korda, et kätekõverdusi ei tehta jalad risti, siis kontrolli igaks juhuks, mis asendis on Sinu pahkluud. Solvuda ei ole tarvis, kui treener mõnele Sinu veale tähelepanu juhib - ta ei tee seda mitte Sinu kallal norimiseks, vaid Sinu enda keha heaolu silmas pidades.

7. Kui füüsiline kontakt treeningvahendiga muutis selle mustaks ja/või higiseks, siis palun kasuta desinfitseerimisspreid selle puhastamiseks, kui oled lõpetanud. Ignoreerida rühmatreeneri palvet puhastada matt on lihtsalt matslik.

8. Paljud ülekaalulised või vähese trennikogemusega inimesed kardavad rühmatreeninguid proovida ettekäändel, et «ma ju ei oska ja siis kõik vahivad». Võin kinnitada, et 99 protsenti ajast ei pälvi kellegi tähelepanu saalis muu kui treeneri juhised ja iseenda sooritus. Seega, võta süda rindu ning mine ja proovi - ära unusta ka treenerile mainida, et oled antud trennis esimest korda, see aitab tal vajadusel Sind paremini juhendada, et saaksid harjutustest maksimaalselt kasu ning end ei vigastaks. Kui aga tunned endas ära selle nõmiku, kes julgelt trenni tulnud paksukese poole muigvel pilke saadab ning oma jõu- ja ilunumbritega igal võimalusel edvistab, siis võta teadmiseks, et tema saab ühel päeval saledaks, aga Sina oma rumalust kahjuks trennis välja ei higista…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles