Mida teha, kui abielu seavad ohtu rahamured?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahamurede korral tuleks aega võtta, et üksteisega pere majanduslikku olukorda arutada.
Rahamurede korral tuleks aega võtta, et üksteisega pere majanduslikku olukorda arutada. Foto: SCANPIX

Raha pärast tülitsemine on maailmas üks juhtivaid lahutuste põhjuseid. Paaride rahaprobleemide lõputusse jadasse kuuluvad ebaratsionaalsed kulutamisharjumused, võlad ja laenud ning rahapuudus, kui seda kõige enam vaja läheks.

Abielunõustaja ja psühhiaater Rajiv Anandi sõnul leidub mitmeid põhjuseid, miks rahamured paarisuhteid ohustavad, kirjutas Idiva.com.

Tegurid:
• Mõlemad partnerid töötavad ja on üksteisest majanduslikult sõltumatud.
• Tekib vajadus teiste paaride elustiiliga konkureerida.
• Mõlemad pooled teenivad keskmiselt, kuid kulutused on suuremad – majalaen, arved jne.
• Partneritel on erinevad kulutamise ja säästmise harjumused.

Psühhiaater soovitas probleemide lahendamiseks üksteist mitte süüdistada ja leida kesktee. Järgnevalt on toodud mõned soovitused levinud rahaprobleemide ületamiseks abielus.

Ühe partneri arvates raiskab teine raha

Mõlemad abikaasad on kasvanud erinevates peredes, mistõttu väärtustatakse ka raha teisiti. Ilmselgelt on partnerite suhtumine rahasse ja kulutamisharjumused erinevad. Näiteks ostis üks pool endale kalli auto raha eest, mille teine soovis investeerida laste haridusse.

Mida teha? Abielus olles ja ühist elu rajades tuleb teha kõik rahaotsused ühiselt, sõnas Anand. Mõlemal partneril on ühised kohustused pere ja selle tuleviku suhtes. Seega soovitas ta üksteisele aru anda. «Jätke enda isekus ja iseseisvus kõrvale ning olge valmis kompromissideks.»

Üks partner avastab, et teine on võlgades

Uudis võib tõsiselt ehmatada, eriti kui seda ei osatud oodata. Limiidi ületanud krediitkaardid, salaja võetud laenud isiklikuks tarbeks ning isegi sõpradelt laenatud suured summad võivad pahandusi tuua. Tagajärjena võib teine kaaslane kaotada usalduse salatseja vastu.

Mida teha? Antud olukorras ei tasu hakata sõnu loopima ja süüdistama. Abielunõustaja soovitas partnerile sel puhul abikäsi ulatada ja kulutusi vähendada, et kaasa võlgadest vabaneks. Tuleks võtta aega ja üksteisega pere majanduslikku olukorda arutada. Regulaarne finantsnõustaja juures käimine aitaks samuti paaril kriisist kergemini välja tulla.

Üks partneritest maksab rohkemate asjade eest kui teine

Peredes, kus üks partner teenib teisest rohkem, võib viimane muutuda ebakindlaks, mis ei pea tingimata tüliks pöörama.

Mida teha? Abielu on meeskonnatöö. Panustage võrdselt elamispinda ja teistele kulutustele, soovitas Anand. Samas ei tähenda see võrdsete summade maksmist – näiteks võib tegemist olla kindla protsendiga sissetulekust või kordamööda arvete maksmisega. Tuleb üksteisele vastu tulla ja leida mõlema jaoks sobiv lahendus. Lõpuks on kõik paarid erinevad.

Psühhiaatri soovitused, et abielus rahaprobleeme vältida:
• Alusta tagasihoidlikult: tuleb valmis olla rahulduma algul vähemaga, et hiljem parimat lubada. Väikesed ohvrid, raha kõrvalepanemine ja säästlik eluviis aitavad probleeme vältida.
• Naudi raha: raha ei tee ega lõpeta abielu. See on vaid energia, mis liitu tugevdab. Seega kasuta jõukuse korral seda abielu nautimiseks, mitte lõhkumiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles