Üllatav uuring: klatšimine mõjub naistele hästi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanemad ütlevad lastele tihtilugu, et teisi pole ilus taga rääkida, ent vanematel endalgi on raske seda nõuannet järgida. Klatšimine on saanud meie elustiili osaks, meeldib see meile või mitte.

Ent värskest uuringust selgub, et klatšimine võib inimesele hästi mõjuda, kuna klatšides kasutame hindavat informatsiooni teiste kohta ja seeläbi muutume ise paremaks ning oskame end kaitsta. Gröningeni ülikooli teadlased viisid läbi eksperimendi, et välja selgitada, miks pakub teiste eraelu meile nii suurt huvi, edastab Lifehack.

Eksperimendist paljastus, et klatšimine aitab inimestel end teistega võrrelda ja seeläbi oskavad nad ise end paremaks muuta. Selgus seegi, et tulemused sõltusid suuresti sellest, kas osaleja oli mees- või naissoost. Nimelt ei tõlgenda naised ja mehed klatši samamoodi. Naised mõtlevad kuulujutte kuulates enda kaitsmisele ja muretsevad, et ehk võib neid tabada sama saatus kui kuulujuttude peategelast; mehi aga valdab hirm, sest nad pelgavad end teistega võrrelda. 

Eelnevad uuringud on näidanud sedagi, et kui naine saab päeva jooksul kellegagi segamatult vestelda, siis ta on õnnelikum ja tervem. Teadlased on täheldanud, et kui naised klatšivad omavahel, siis nende ajus vallandub hormoon, mis vähendab stressi ja tõstab meeleolu. 

Gröningeni ülikooli teadlane Elena Martinescu selgitas, et selle asemel, et klatšimist vältida, peaksime aktsepteerima, et see on loomulik elu osa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles