Musi punaseks! Kõik parimad profitrikid, kuida teha püsiv huulemeik

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast püsimeigi protseduuri lubas ilusalong naisele ilusat punast huulevärvi.
Pärast püsimeigi protseduuri lubas ilusalong naisele ilusat punast huulevärvi. Foto: AP / Scanpix

Naistel on omad relvad, mille abil maailm pea peale pöörata. Julge ja seksikas punane huulevärv on üks vägevamaid neist. Kui veel taktikalise manöövrina lisada särav naeratus, on triumf peaaegu et kindel.

Kõlab lihtsalt, kuid ärgem olgem naiivsed! Naiste vastuolulises, kapriisiderikkas maailmas ei saa ju ometi mitte midagi lihtsat olla? Punaste huulte kandmine on kogu meigimaailma keerulisim salto. Iga muutuja valemis tuleb õigesti lahendada – milline toon, tekstuur ja toode valida. Kuidas seda kasutada? Millal ja miks? Alles siis, kui see kõik on selge, saab võitmatu armaadana elumerele purjetada.

Pole olemas vaat et ainsatki ilusarja, mille valikusse klassikalised punased toonid ei kuuluks. Kogusime kokku peotäie parimaid ja testisime neid pikalt ja põhjalikult. Et ilutoimetajal on paraku kasutada vaid üks suu, kaasasime testgruppi terve hulga särava karakteriga ja silmapaistvaid naisi Postimehe toimetusest. Silpigi ümmargust ilujuttu siit loost ei leia, üksnes omal nahal järele proovitud kogemused. Samavõrra praktilised ja tõhusalt toimivad on ka ilunõuanded, et saaksid edaspidi just enda soovide kohaselt profi punasuu maalida!

Foto: Egert Kamenik

Punahuulte meistriklass

Punaste huulte kandmine on kogu meigimaailma keerulisim salto.

Erksaid toone kandes on väga tüütu, kui pead end alalõpmata peeglist kontrollima. No kuulge – kellel elu kirglikus keerises niisuguse jama jaoks aega on? Kõige kasulikum on võtta appi püsivust parandavad abinõud ning teha meik professionaalselt. Aga kui see kõik valmis on, siis edasi võta vabalt! Perfektsus pole pooltki nii seksikas kui hooletu vabadus. Nagu kõige kaunim on veidi sasitud ja segikallistatud soeng, on seda ka elav, justkui sisse kantud meik. No olgu, tunnistagem, et foto peal toimib ka viimase piirini paika mõõdetud täiuslikkus, kuid tavaelus näib see pisut puine.

Foto: Maiken Staak / Jumestusjutud

Tee nii:

Esmalt vundament  – kasuta püsivust parandavat alustoodet. Vaid väga kestvate vedelate punade puhul, mis huulepinna külge haagivad, sa seda ei vaja. Imepärane püsivusnipp  on joonistada huulte ümber kontuur läbipaistva pliiatsiga – sel juhul ei libise särav toon eluilmas üle ääre ega poe kortsukestesse. Toimivad ka mõned nahatooni pliiatsid. Ära unusta, et erk huul ajab kontrastid näol üles, ehk isegi juhul, kui otsustad silmameigi tagasihoidlikuks jätta – näopõhi tee kindlasti. Sest iga punetus, vari ja korts on punaseid huuli kandes kohe kui luubi all!

Kontuuri huuled.  Kontuurimine aitab täiendavalt huulevärvil paigal püsida. See on ka imepärane võimalus oma huulepiiri täpsemaks muuta, sest paljudel meist on see võrdlemisi hajus ja samuti saab parandada huulte proportsioone – korrigeerida asümmeetriat, muuta suu pisut lopsamaks jms. Soovitan siiski austada oma loomulikku, isikupärast huulekuju ning pidada meeles, et igasugune korrigeerimine toimub vaid poole millimeetri piires.

Kontuuritehnikad.  Huulte väljajoonistamine kontrastse tooniga nõuab kindlat kätt. Üks hästitoimiv tehnika on joonistada esmalt välja ülahuule tipud ja alahuule keskosa ning seejärel tõmmata sujuv joon suunurkadest sissepoole. Hajuta huulekontuuri ka huule siseosa poole, et ei jääks teravat ranti, teravad kontuurid huultel on tänapäeval ajast ja arust. Võid kontuurist ka loobuda  – tulemus jääb moekas, pehme ja muretu. See stiil sobib aga eeskätt selgelt väljajoonistunud huulevõlvi omanikele. Paljud vastupidavad punad otseselt kontuuri ei nõua, kuid kindel käsi kulub siiski ära.

Kaks ühes.  Olemas on ka kontuurpliiatsi-huulepulga hübriidid – sellised paksud, pontsakad pliiatsid, mis näevad välja nagu mudilaste kriidid. Kui veidi ümarama otsaga ära harjud, on neid enamasti väga mugav kasutada ja püsivuses ei saa ka suurt midagi ette heita.

Puna pane peale pintsliga.  Mitte ükski meigiproff ei uha sulle värvi otse huulepulgast näole ja see pole nii vaid hügieeni kaalutlustel. Pintsliga saad oluliselt täpsema, õhema ja palju püsivama tulemuse, sest saad pigmendi paitada ka huulekurrukestesse. Ning eks ole seegi ju pluss, et saad oma lemmiktooni kanda kõvasti kauem, kuna puna kulub vähem.

Toone võib segada.  Sa ei pea olema oma huulepuna ori! Lase fantaasia vabaks ja sega värve täpselt, nii nagu selle päeva tuju juhatab. Mina miksin sageli külma tooni hulka pisut sooja roosat või hajutan säravpunase huule keskossa veidi heledamat korallitooni. Võid erinevaid toone ka kihiti peale kanda, käeseljal segada või otse huulel kokku sulatada.

Kavalad kihid.  Tänapäeva huulepulgad enamasti vahepealset puuderdamist, mida me varem püsivust parandava trikina teadsime, ei vaja. Kuid huuled esmalt salvrätti vajutades ja seejärel uuesti õhukeselt toonides kinnituvad pigmendid paremini küll. Tänapäeva trendipulgad ongi paljud disainitud selliselt, et katavad esmalt läbikumava tooniga ja kiht-kihilt saad värvi muuta just nii intensiivseks, kui soovid.

Lase kuivada.  See on küll vaid hetk, aga selle eest vajalik. Liigsed õlid aurustuvad ja paljud punad muutuvad matimaks. Las see klaasike šampust ootab minuti ja ilmselt sellele huulejälgi ei jäägi.

Läige õiges kohas.  Sinu päralt on kogu mänguruum – võid kasutada vaid läiget, huulepulka ja läiget või viimasest üldse loobuda. Tea aga, et muretut pidu plaanides jäta läike ja huuleserva vahele millimeetrine hingamisruum. Läiked on parajad matkasellid, väike turvatara kulub neile ära. Võid kanda ka läiget üksnes huule keskossa. Kindlasti võta vaid imeväike kogus. Läikepudelis kaasas olev pintslike tasub tavaliselt vastu toosiääri pisut puhtamaks pühkida.

Võid ka vabalt võtta!  Ehk kui tuju tuleb, unusta kogu see peen ja pikk manuaal ja kanna puna huultele just siis ja just nii, nagu ise tahad. Tühja sest täiuslikkusest, naiste maailmas on kõige tähtsam hea tuju!'

Sinu abilised

Kui hästi huulekunst õnnestub, sõltub suurel määral lõuendist. Vajad terveid, siledaid, hästi niisutatud, kuid kindlasti puhtaid ja kuivi huuli, enne kui maalritöö kallale asud. Talvel on meist enamikul huuled kuivad ja ketendavad – koori neid esmalt hellalt, seejärel poputa toitva huulekreemiga ja anna sellele aega ka imenduda. Kes nüüd läbi hammustas, et kogu see hooldus-kogelmogel tasub ette võtta eelneval õhtul, arvas õigesti. Muul juhul ei jää ettevalmistavateks etappideks lihtsalt ilmaski aega!

Peale puna on võluvahendeid, mis püsivusele tublisti kaasa aitavad ja värvi õiges kohas paigal hoiavad. Parimad neist on samuti sinu jaoks välja raalitud.

Foto: Martin Perens

1. Sensai Total Lip Treatment huulekreem 93.- Siidsile kreem toidab sügavuti õrna huulenahka, silub kortsukesi ja muudab huuled lopsakamaks. Huulekuju joonistub kaunimalt välja.

2. D’Difference Golden Jojoba Balm 20.90 Imeline looduspuhas leevendus, mis saab kuivusest jagu igal pool ning sobib imeliselt ka huuleteraapiaks. Kanna see veevaba, jojoobi- ja argaaniaõli sisaldav salv ööseks huultele ja ärkad pehme roosinupusuuga.

3. Sõsar melissi huulemesi 6.80 Mesilasvaha ja kanepiseemneõli, vitamiinid ja mineraalid toidavad huuli. Huultele jääb küllalt püsiv kaitsekiht. Nii puhtast toorainest, et võid julgelt süüa.

4. Jane Iredale Sugar&Butter 29.90 Huulekoorija ja palsam, mis muudab ketendava suu väledasti taas siledaks ja pehmeks.

5. Dior Contour Universel, läbipaistev huule-pliiats 26.99 Evelyn Kaldoja: Piiritled huuled väljastpoolt ning huulepulk püsib täiuslikult paigal. Üle nähtamatu kontuuri ei libise värv mitte kusagile!

6. Clarins Lip Perfecting Base siluv, niisutav ja püsivust lisav huulemeigi alus 18.50 Mari-Liis Veskus: Väga mõnusa lõhnaga – kommikas huulekreem, mille oleks tahtnud ära süüa! Iga huulepulk püsis sellel palju paremini küll. Aga nii mõnusa niisutava koostisega, et kasuta või palsamina.

Foto: Erlend Štaub

fotod: Maiken Staak, Egert Kamenik, Erlend Staub

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles