Sul on peegel talla all

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Refleksoloogia ehk tsooniteraapia põhineb avastusel, et organism peegeldab infot oma organite seisundist jalatalla tsoonidesse. 

Jalgades on üle 70 000 närvilõpme, mis on seljaaju kaudu ühenduses keha kõikide osadega. Närvilõpmeid mõjutades stimuleerib refleksoloogia närvisüsteemi tervena toimima.

Nagu väljas, nii ka sees

Refleksoloogia (peegeldus) tähendab, et igal elundil on oma koht jalalabal, käel ja kõrval. Tsooniteraapia keskendub peamiselt jalalabadele. «Keha mõjutamiseks masseeritakse mõlemat labajalga pöialde, sõrmede, sõrmenukkide ja ka spetsiaalsete pulkadega kindlas järjekorras, suunas ja tugevusega,» räägib tsooniterapeut Ülle Allik. «Terapeut aktiveerib tsooniteraapia kaudu inimkeha iseeneslikku tervenemist. Jalalabale joonistub väike inimene, kes kannab endas infot inimesest tervikuna nii füüsilises kui ka psüühilises mõttes. Ravides «väikest» inimest jalalabal, ravime suurt inimest üldiselt.»

«Teraapias masseerib refleksoloog jalatalla piirkondi ja vastavaid aistinguid (valu, nahamuutusi) leides saab infot organismi seisundist, aga ka kroonilistest ja läbipõetud haigustest,» täiendab refleksoloog Marju Jalakas. «Punktide mõjutamine stimuleerib närvilõpmeid ja vereringet, parandab organite tööd, samuti leevendab stressi ja pinget kehas. Refleksoloogia mõjutab kogu organismi, sh luustikku, lihaseid, veresooni, siseorganeid ning seede-, vereringe-, närvi-, hormonaal- ja lümfisüsteemi.»

Ravi ja enneta

«Sageli oleme oma energia koondanud pähe ja unustame keha,» märgib Marju Jalakas. «Elu täielikuks nautimiseks tuleks kehale aeg-ajalt hellitavat tähelepanu kinkida. Jalad ju kannavad ja teenivad meid.» Marju Jalaka kogemus kinnitab, et refleksoloogia pakub tõhusat abi stressi maandamiseks. Üsna kiired tulemused on selja-, kaela- ja põlvevalude korral, samuti saab kergedust pea- ja menstruatsioonivaludele, abi on saanud ka krooniliste haiguste, näiteks diabeedi põdejad.

Immuunsüsteemi tugevdamiseks soovitab Ülle Allik läbi teha tsooniteraapia kuuri, mis koosneb 5–7 seansist. Jalalabasüsteem on aeglane, ravi tulemus võib järk-järgult avalduda kuni paar kuud pärast ravi lõppu. Tsooniteraapia on tõhus ka vaevuste ennetamisel.

Tervenda end ise

Suvel on parim refleksoloogia paljajalu rannas jalutamine, lubades liival ja kividel oma jalgu masseerida. «Mõnusa enesetunde saab varvaste mudimisest hommikuti,» soovitab Marju Jalakas. «See vabastab energiakanalid ja keha saab kasutada suuremat potentsiaali. Kaela- ja peavalude leevendamiseks tasub jõuliselt masseerida suurt varvast. Uneprobleemide korral võib abi olla suurte varvaste otste masseerimisest-vajutamisest. Suure varba otsa välimises nurgas on käbinäärme refleksipunkt, mida õrnalt vajutades vabaneb loovus ja väheneb stress. Nohuga on hea toetada end teise kuni viienda varba tallapoolsete osade masseerimisega.»

Marju Jalaka sõnul võib jalgu päris julgelt masseerida, kartmata valusaid kohti. «Neid lahti masseerides vabastame kehas vastava organi või piirkonna pingest. Mõistagi tasub olla endaga õrn ning valusaid kohti pigem kauem ja väiksema survega töödelda.»

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles