Üksikvanemad: elatisabi fondiga viivitamine soodustab perevägivalda

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

«Elatisabifondi on vaja nii kiiresti kui võimalik. Vanemal puudub elatisabifondi näol tugisüsteem, mis teda vägivaldsest suhtest välja aitaks,» kommenteerib Pealinnas Kaia Kapsta-Forrester MTÜ-st Üksikvanema Heaks olukorda, kus valitsus pole täitnud oma lubadust käivitada käesoleva aasta algusest elatisabifond.

Riigikogu otsustas luua elatisfondi, mis toetaks alanud aastast iga kuu üksikvanemaid, kes mingil põhjusel ei saa teise vanema käest alimente. Valitsus aga ei pidanud riigikogu antud ülesannet millekski ja peaminister Taavi Rõivase sõnul lükkub fondi loomine järgmisesse aastasse.

MTÜ Üksikvanema Heaks esindaja Kaia Kapsta-Forresteri sõnul aga oleks elatisabifondi hädasti vaja juba praegu. «Elatisabifondi olnuks väga vaja juba praegu, nii kiiresti kui võimalik,» rääkis ta. «Kahjuks on see aga teema, mida poliitikud julgevad venitada nagu kummipaela.»

Eelkõige kannatavad Kapsta-Forresteri sõnul vaesusriskis pered. «Üksinda last kasvatavatel vanematel pole paraku ressursse, et oma õiguste eest välja astuda ja ühiskonna silmis prioriteetsemat positsiooni kätte võidelda,» nentis naine. «Nendes peredes kasvavate laste osakaal on juba praegu väga suur. See on ühiskonnas üks kõige suuremasse vaesusriski kuuluvatest rühmadest.»

Eesti on 47 000 üksikvanemat, neist suurem osa üsna raskes majanduslikus olukorras.

Kapsta-Forresteri hinnangul soodustab fondi asutamise tulevikku lükkamine ühtlasi ka vägivaldsete perede edasikestmist. «Pered lagunevad ju sageli vägivaldse suhte tulemusena,» lausus Kapsta-Forrester. Paraku pelgab aga nii mõnigi nõrgem pool sellist suhet lõpetada. Lahkuminek kaldub võimuvõitlust süvendama ja pahatihti pole lootustki teise osapoole toetavale suhtumisele, eriti finantsküsimustes. Rahast saab peamine kontrollimehhanism. Pole kindlust, kuidas igapäevase elu ja rahamuredega hakkama saada, eriti kui laste ema on mitme järjestikuse lapse sünni tõttu pikalt tööturult eemal viibinud. See tähendab aga, et vägivaldne suhe jääb edasi kestma. Praegu puudub üksi jääval vanemal elatisabifondi näol adekvaatne tugisüsteem, mis teda vägivaldsest suhtest välja aitaks. Riigipoolne toetav hoiak kõige nõrgematele oleks siinkohal ülioluline.»

Loe pikemalt Pealinna portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles