Viis põhjust, miks me talvel rohkem sööme

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Forbes uuris asjatundjatelt, miks inimesed talveperioodil rohkem söövad ja kuidas võiks üritada seda muuta. Kaks eksperti tõid välja viis põhjust, miks see nii on ja pakkusid välja lahendusi, kuidas asja muuta.

1. Meil on külm

Toitumisekspert Sara Wilson sõnas, et kui õues temperatuur langeb, siis põletab keha rohkem kaloreid, et külmaga võidelda. Mõistus soovitab meil rohkem riideid selga panna ja juhib samas ka köögi poole, et midagi kaloririkast põske pista. Talvel on üsna kerge unustada kõik mõistliku toitumise reeglid.

Lahendus: selleks, et saada sooja ilma, et peaksid palju kaloririkkaid toite sööma, joo rohkem sooja teed (eriti hea valik on vürtsikad teed). Samuti võiksid juua näiteks puljongit. Ka kohv on hea valik, sest kofeiin kiirendab ainevahetust ja soojendab keha. Kindlasti jälgi aga seda, kui palju sa paned kohvi sisse koort ja suhkrut. 

2. Me pole kuigi aktiivsed

Kuna talvine karge ilm ei kutsu alati õue, siis veedavad inimesed talvel rohkem aega siseruumides. Seetõttu me ka liigume vähem, aga samas on toiduisu endiselt hea, tihtipeale isegi parem kui muul ajal. Mida vähem me liigume, seda suurem on tõenäosus, et me tahame midagi süüa, sest meil on lihtsalt rohkem vaba aega.

Lahendus: kõige parem oleks see, kui suudad ka talvel kinni pidada regulaarsest treeningkavast, kuid leidub ka muid viise, kuidas oma keha rohkem liigutada. Talvel on muide väga kasulik õues kõndida, sest keha peab sooja hoidmiseks rohkem vaeva nägema ja põletab rohkem kilokaloreid. Pane end soojalt riidesse ja mine kõndima. Kui soovid valmistoitu tellida, ära telli seda oma koju, vaid kõnni ise söögikohta toidule järele. Kui sa ei suuda end motiveerida rohkem liikuma, pööra tähelepanu sellele, mida sa sööd ja jälgi hoolikalt, et sa ei kipuks toiduga liialdama.

3. Meil on vedelikupuudus

Inimese keha higistab talvel sama palju kui muul ajal. Kuna talvel on siseruumide õhk kuivem ja me oleme paksemalt riides, võib kergesti juhtuda, et kehas pole piisavalt vedelikku. Seda tühimikku hakkame me aga toiduga kompenseerima, sest inimesed ajavad tihtipeale janu- ja näljatunde segi.

Lahendus: kõige mõistlikum oleks juua piisavalt vett (kuni kaheksa klaasi päevas), sooja teed ja muid jooke (jälgi jookide suhkrusisaldust!). Tea vedelikupuuduse sümptomeid – janu, peavalu, lihasvalu, tavalisest tumedam uriin.

4. Meid piinab talvemasendus

Puhkuste aeg on läbi saanud ja õhtud nii pimedad, et see teeb kergesti meele mõruks. Kuigi hooajaline depressioon kimbutab tegelikult väheseid meist, kipume me siiski lohutust otsima toidust.

Lahendus: selle asemel, et diivanil istuda ja üksida šokolaadi süüa, mine hoopis jõusaali või jalutama (füüsiline aktiivsus soodustab endorfiinine tootmist ja see hormoon teeb meid õnnelikumaks). Kindlasti jälgi ka seda, mida sa sööd ja jood. Kuigi talvel võib tuju keskmisest kurvem olla, pole see piisavalt hea põhjus, miks oma keha ebatervislike toitudega kiusata. Kui märkad, et sul esineb depressiooni sümptomeid – lootusetuse tunne, unehäired, emotsionaalne söömine – konsulteeri oma arstiga.

5. Me usume, et võtame kaalus juurde

Toitumisnõustaja Elaine Hastings ütles, et väga paljud inimesed lähevad talvele vastu mõttega, et nad niikuinii võtavad kaalus juurde. Selline mõtteviis valmistab sind aga ette põrumiseks ja sellega kaasneb ülesöömine. Hastings hoiatas, et selline mõttemuster on üldse väga ohtlik, sest see, kuidas me end tunneme, määrab, millist toitu me eelistame. Eksperdid on arvamusel, et positiivsed mõtted aitavad toitumisel paremaid otsuseid langetada.

Lahendus: ürita mõelda positiivselt. Nüüd, kui sa tead peamisi põhjuseid, miks me talvel rohkem sööme, ürita oma treeninguid ja toitumist vastavalt planeerida. Usu ka sellesse, et sa suudad kaalust alla võtta ega pea tingimata talvel juurde võtma. Enese motiveerimine on kõige tähtsam. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles