Valmista aastalõpupidustusteks särav käevõru!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt 10. Käevõru
Pilt 10. Käevõru Foto: Heleriin Adelbert

Et jõulu- ja uusaastapidustustel isikupäraga särada, pakkus ehtemeister Maarit Ridalaan Oska Koolitustest välja juhendi lihtsa käevõru meisterdamiseks, mida ehtearmastajatele ka paslik kinkida.

Valmistamise aeg: 10 kuni 30 minutit

Vaja läheb: (pilt 2)

  • eelpainutatud traati
  • läikega India klaashelmeid (pilt 3)
  • kuldseid seemnehelmeid (4 millimeetrise läbimõõduga)
  • ümara otsaga tange
  • lõiketange

Valmistamine:

  1. Käevõru tegemiseks keera traadi ühte otsa ümara otsaga tangidega väike aasake nii, et pärlikestel poleks võimalik punuma pista. Maarit selgitas, et eelpainutatud traat püsib keerdus ning võtab ka pärast venitamist algse kuju tagasi.
  2. Võru teisest otsast hakka helmeid traadile ajama (pilt 4) – suvalises järjekorras ja seemnehelmeid vaheldumisi India helmestega (pilt 5, 6). Maarit soovitas just viimased ehte meisterdamiseks valida: «Mulle meeldib India helmestest teha, sest nad tulevad korrapäratud,» kuid vastavalt soovile sobivad ka teised klaashelmed.
  3. Kui helmed võrul, lükka kõik traadi lõpuni välja (pilt 1) ja lõika ülejäänud osa ära nii, et umbes sentimeeter jääks ruumi traadi painutamiseks (pilt 7).
  4. Ümara otsaga tangidega keera otsa aas (pilt 8) ja viimistle see kinni (pilt 9). Käevõru ongi valmis. (Pilt 10)

Pärleid ja helmeid leiab näiteks käsitöö- ja kangakauplustest, materjale saab samuti Maariti spetsiaalsest pärlipoest ning koolitustel kohapealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles