Asjatundjad tegid kindlaks, millised eesnimed kuuluvad geeniustele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt tead vähemalt ühte inimest – või oled ise üks neist –, kes on veendunud, et tema laps on geenius. Sa võid ju arvata, et lapse intelligentsuse määrab tema IQ, kuid tegelikult mõjutab last oluliselt ka see, millise eesnime vanemad talle valivad.

Sugupuid uuriva veebilehe MooseRoots eksperdid analüüsisid inimeste eesnimesid ja koostasid nimekirja nimedest, mis on läbi aegade kuulunud märkimisväärsetele filosoofidele, kirjanikele, matemaatikutele, teadlastele, leiutajatele, kunstnikele, heliloojatele ja Nobeli preemia saajatele. Asjatundjate hinnangul on mõned nimed, mis on omased just geeniustele, edastab Brit.co.

Järgnevalt on välja toodud eesnimed, mis kuuluvad geeniustele. Oluline on aga märkida, et meessoost geeniuste tegemisi on läbi ajaloo rohkem üles märgitud, mistõttu oli naiste eesnimede osakaal nimekirjas väiksem.

Naissoost geeniuste eesnimed

Mary – 140 naissoost geeniust on läbi aegade seda nime kandnud. Üheks märkimisväärseks näiteks on Mary Shelley, kes kirjutas «Frankensteini».

Elizabeth – selle nimega naissoost geeniusi on ajaloos olnud 88. Üks neist on kuninganna Elizabeth I, kes suutis oma riiki täiesti üksinda juhtida – sel ajal oli see ennekuulmatu.

Maria – erinevaid allikaid uurides leidsid eksperdid, et Maria-nimelisi geeniusi on olnud 72 tükki. 18. sajandil elanud Maria Agnesi oli lausa lapsgeenius, kes juba 5-aastaselt rääkis nii itaalia kui prantsuse keelt. 9-aastaselt suutis noor neiu juba suhelda ladina keeles. Ta jätkas õppimist ja omandas elu jooksul veel neli erinevat keelt.

Anne – selle nimega naisgeeniusi on olnud 56 tükki. Anne Sexton oli Pulitzeri auhinnaga pärjatud kirjanik; Anne Brontë oli samuti menukas kirjanik.

Margaret – seda nime on kandnud 55 märkimisväärset naist. Mõned tuntumad Margaretid – Margaret Atwood ja Margaret Mitchell – on kuulsust kogunud edukate kirjanikena (viimane kirjutas näiteks raamatu «Tuulest viidud»). Kindlasti ei saa märkimata jätta ka Margaret Thatcherit, kes oli Inglismaa esimene naissoost peaminister.

Margaret Atwood (Reuters)
Margaret Atwood (Reuters) Foto: MARK BLINCH/REUTERS

Meessoost geeniuste eesnimed

John – see võib olla ingliskeelsetes riikides üks enam levinud mehenimedest, seega pole mingi ime, et ka geeniuste seas on päris palju Johne (koguni 352 tükki). Näiteks filosoof John Locke, kirjanik John Milton ja üks esimesi ülemkohtu kohtunikke John Marshall.

Robert – sellise nimega meessoost geeniusi on olnud 220 tükki. Robert on praegugi veel populaarne nimi ja seda võib peaaegu iga aasta leida levinud eesnimede edetabelitest. MooseRootsi asjatundjad tõstsid esile füüsiku Robert H. Goddardi ja luuletaja Robert Frosti.

William – selle nimega geeniusi on ajaloos olnud 201 tükki. Näiteks luuletaja William Carlos Williams ja muidugi kirjanik William Shakespeare. Ei tasu unustada ka Bill Gatesi, kelle täisnimi on William Henry Gates.

Charles – seda nime on kandnud 148 geeniust. Esile võiks tõsta kindlasti Charles Darwini ja Charles Thomas Boltoni. Viimane oli astronoom, kes suutis tõestada, et mustad augud eksisteerivad.

David – see paistab olevat üks neist nimedest, mis ei lähe kunagi moest. Seda nime on kandnud 132 meessoost geeniust. Kuulsate Davidite hulka kuuluvad tunnustatud kirjanik David Foster Wallace, filosoof David Hume ja bioloog David Baltimore.

David Foster Wallace (NYT)
David Foster Wallace (NYT) Foto: SUZY ALLMAN/NYT
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles