Ettevaatust - levinud harjumused, mis teevad su juustele otsa peale

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia

Mida teha, kui avastad peegli ees pead kammides, et juuste olukord on pehmelt öeldes nukker? Kiharad ei hoia ega läigi ning harja sisse näib karvu jäävat pea sama palju kui pähe … Ilmselgelt oled teinud midagi, mis juustele ei meeldi! Siin on seitse surmapattu, mida sinu juuksed ei salli.

Teeme iga päev palju mõtlematuid asju, mis juukseid otsesõnu rikuvad. Kes oleks võinud arvata, et tõsiselt ohtlikud on näiteks kuivšampoon ja föön, kui neid valesti kasutad? Liiginnukas soenguvahendite kasutamine ja karmikäeline metallharjaga rapsimine on halvad harjumused, seda teab igaüks. Kuid on teisigi, hulga salakavalamaid. Halba teevad need aga alati! Vahel näed kahjustusi kohe, teinekord alles mitme kuu möödudes, kuid tulemata need paraku ei jää.

Foto: PantherMedia / Scanpix

1. Mure ja stress.

Inimene on tervik ja juuksed, olgugi elutud rakud, on just vaimses kehas toimuva peegeldamisel uskumatult tundlikud. Mure, valu, šokk ja stress jätavad neisse oma jälje. Nagu on võimalik üleöö halliks minna on reaalne ka oma juuksed peast lahti muretseda. Juustel on ka omadus salvestada energiat, nii et kui seljataga on raske eluhetk, võib juuste lühikeseks lõikamine mõjuda otsesõnu vabastavalt. Uued juuksed saavad kasvada õnnelikud.

kui keeldud end toitmast, saab sinust Barbie asemel hõreda lakaga rumal inimene

Stress seevastu on eriliselt salakaval – see uuristab su hinge hulk aega, enne kui selle tõeliselt haigeks teeb. Kuna juustes avalduvad stressikahjustused tavaliselt mitu kuud hiljem, ei oska me tihti põhjuseid ja tagajärgi seostada.

2. Karm dieet.

Iluideaaliks peavad paljud kõrkjaspeent kaunitari koheva juuksepahmakaga. Paraku oleks märksa tervislikum austada seda kehakuju, mille geenidega kaasa oleme saanud. Mõnele tuleb saledus lihtsalt, teine peab samahästi kui spordiklubisse sisse kolima ja toidulaua lagedaks pühkima, et end standardite sisse suruda. Tulemus pole aga ei mõistlik, tervislik ega ilus. Kui jätad end nälga, jääd oma juustest lihtsalt ilma! Juuksed koosnevad proteiinidest (u 91% ulatuses keratiinist), toidupuudusel eelistab keha elutähtsamaid kudesid ja juuksed langevad välja. Samamoodi «süüakse ära» aju ja tulemus on ühene: kui keeldud end toitmast, saab sinust Barbie asemel hõreda lakaga rumal inimene.

Foto: SCANPIX

3. Lahtiste juustega magamine.

Lühikese ja poolpika juukse puhul on see OK, kuid pikad juuksed vajavad kaitsvat palmikut. Ma tean, kui mõnus tunne on voodisse saabuda laka lehvides nagu jumalanna, aga sa võid ju oma juuksed ka veidi hiljem patsi panna. Juuksed on kindlasti tänulikud, kui nad padjas nühkimisest päästad. Eriti kehv on minna märgade lahtiste juustega magama, sest niiske juus venib rohkem ja katkeb kergemini, samuti on ebaühtlase kuivamise teel pähe moodustuvad poollokkis, poolsirged pusad kõike muud kui atraktiivsed ja vajad hommikul rohkem aega ja juuksevahendeid, et juustele veidi viisakamaid maneere õpetada.

4. Hard-core kuivatajad.

Üks tänapäeva kiirustava elu salakavalamaid «abilisi» on kuivšampoon. Aega peapesuks pole? Siuhh pähe ja juuksed on sekundiga, puhtad, kohevad, hoiavad ja lõhnavad hästi. Juuksurid aga hoiatavad: see on mõeldud vaid erakorraliseks kiirabiks! Sagedamini kui korra kuus kuivšampooni oma juuksejuurte ligi lubada ei tasu, sest puhastav efekt saadakse liiga tugevatoimeliste kuivatavate ainete mõjul. Juuste tervis, tugevus, elastsus ja läige sõltub aga otseselt nende niiskustasemest. Kui elutempo halastamatult kuklasse hingab, siis vali leebem alternatiiv kiirpesuks – juuksepuuder.

5. Juuste grillimine.

Juuksed ei salli kuumust, see kuivatab ja lõhub neid. Juuste argipäev on aga igasugu küpsetamist tihedalt täis – kuidas siis ellu jääda? Väga lihtsalt, siin on peamised trikid, mis kuumamured eemal hoiavad. Kuumakaitsetooted pole niisama nali, enne fööni on need soovitatavad, enne tangidega kallale kargamist kohustuslikud. Kuuma päikese kätte sõites pihusta juustele kaitsvat spreid ja leiliruumis pane alati müts pähe.

Foto: PantherMedia

6. Valepidi föönitamine.

Föön pole vaenlane, kuni teda õigesti kasutad. Naised ei viitsi tavaliselt kasutusjuhendeid lugeda, sest mis see stepsel seina ja nupust käima siis suurt õppimist vajab, aga soovitus – hoia föön 30 cm kaugusel juustest – on seal kirjas sinu enda juuste tervise huvides. Föönitada tuleb juukseid tingimata kasvu suunas. Teistpidi tehes võid küll saada lühiajalise kohevusillusiooni, aga see teeb juuksesoomuse lahti ning nõnda kuivatatud juus on igasugu kahjustustele, isegi külmale tuulele palju vastuvõtlikum. Nii et lood ideaalsed tingimused selleks, et oma juustele haiget teha. Kohevust saad lisada ka tervislikul moel – kummarda ette ja föönita juukseid lihtsalt üle pea.

Foto: Panther Media/Scanpix

7. Juuste külmutamine.

Lahtiste juustega lumesajus hullamine võib lahe välja näha, kuid see on lühinägelik lõbu. Isiklik parukas pole karvamüts, mis oleks mõeldud miinuskraadides kandmiseks. Pane juuksed tuule ja tuisu eest mantli alla ja nad elavad talve üle märgatavalt tervematena. Eriline paharet juuste silmis oled siis, kui talvel märja peaga õue ronid. Juustesse jäänud vesi külmub ja lõhub pöördumatult juuste struktuuri ning peale kääride muud abi ei leidu.

Foto:
Foto: Foto: Jelena Rudi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles