«Armastuse hormoon» võib ravida peavalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muremõtted
Muremõtted Foto: SCANPIX

Oksütotsiini nimeline hormoon, mis suurendab usaldust ja sotsiaalsust, võib värske uuringu andmeil pakkuda samuti leevendust neile, keda vaevavad sagedased peavalud.

Pooled patsiendid, kes manustasid hormooni ninaspreina, kinnitasid peavalude vähenemist poole võrra ning 27 neist vabanes nelja tunniga valust täielikult, vahendas myhealthnewsdaily.com.

Võrdluseks eelnevale – 11 protsenti uuringus osalejatest, kes platseebospreid proovisid, väitis neli tundi hiljem peavalu vähenemist poole võrra, kuid täieliku leevendust ei leidnud toimetust ravimist keegi.

Kõikidel patsientidel oli krooniline päevane peavalu, mis tähendab, et inimene kogeb ühes kuus vähemalt viisteist korda peavalu – sageli tõsist migreeni. Stanfordi ülikooli valu-uuringu direktori David Yeomansi sõnul ei andnud patsientidel üksi varasem ravi tulemusi.

Praeguseks on vaid kaks ravimeetodit, mis tõhusalt antud seisundiga inimestel peavalusid kõrvaldavad. Mõlemad annavad paremaid tulemusi kui platseeboravim, kuid ei mõju kõikidele patsientidele.

Oksütotsiiniravi vajab edasist uurimist, kuid praegused andmed on paljutõotavad. Kuna ravimi mõju ilmneb alles 4 tundi pärast manustamist, siis ei sobiks see aga manustamiseks peavalu tekkimisel, kuna inimene vajab leevendust kiiremini.

Ebasoodsaid kõrvalmõjusid uuritud ravil teadlased leidnud pole. Kuna oksütotsiini teatakse sotsiaalse käitumise mõjutamise tõttu «armastuse hormoonina», siis tekib küsimus, kas peavalu ravimil peaks seisma hoiatus, et «võib põhjustada liigset usaldamist».

Antud küsimusele teadlastel veel vastus puudub, kuid hormoon on seni näidanud vaid vähest mõju katseisikute sotsiaalsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles