Maailma juhivad ikka veel mehed – ja mitte eriti hästi ...

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistepäevademonstratsioon Gruusias, Tbilisis. Plakatitel on kirjas näiteks soov lillede asemel saada võrdselt koheldud.
Naistepäevademonstratsioon Gruusias, Tbilisis. Plakatitel on kirjas näiteks soov lillede asemel saada võrdselt koheldud. Foto: AFP / Scanpix

Täna tähistatakse üle terve maailma rahvusvahelist naistepäeva. Selle puhul on sünnis ajalukku vaadata, et endale meenutada: meie elud, vabadus ja õigused ei ole iseenesestmõistetavad.

Reuters on kokku pannud ülevaatliku video, mis tuletab meile meelde, et naistepäeva juured on 20. sajandi alguses. Toona võisid naised hääletada vaid käputäies riikides. Esimest korda anti naistele valimisõigus Uus-Meremaal aastal 1893, seejärel Austraalias 1902. aastal, seejuures näiteks USAs anti sama õigus alles 1920., Inglismaal aga 1928. aastal. Eestis said naised valimisõiguse 1917. aastal.

Oli aga riike, kus valimisõigus anti naistele tunduvalt hiljem – Šveitsis 1971, Araabia Ühendemiraatides 2006, Saudi Araabias aga alles 2015.

Aga hääletamisõigus ei tähenda alati vabadust ja õigusi. Selleaastase rahvusvahelise naistepäeva teemaks on «Pledge For Parity» ehk võrdsuse eest seismine. Keskendutakse viisidele, kuidas me saame üheskoos üle saada palgalõhest – üle kogu maailma teenivad naised 24 protsenti vähem kui mehed, kes teevad sama tööd.

Naisõigususliikumine on maha käinud pika teekonna, kuid paljudel naistel üle kogu maailma puuduvad fundamentaalsed õigused: õigus töötada, vabadus üksinda reisida, õigus lahutada. Facebooki üks juhtidest, Sheryl Sandberg on öelnud: «Maailma juhivad ikka veel mehed ... Ma ei ole päris kindel, et neil see eriti hästi õnnestub.»

 
International Women's Day 2016

As the world recognizes International Women's Day, a look at the women's rights movement of past and present.

Posted by Reuters on Tuesday, 8 March 2016
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles