1950 vs 2016: kui palju koristasid naised siis ja kui palju praegu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole mingi saladus, et 1950. aastatel oli kodu eest hoolitsemine palju vaevarikkam tegevus kui praegu, sest polnud nii palju kodumasinaid, mis perenaiste elu lihtsamaks teeksid. Aga see, kui palju koristasid naised siis – ja kui vähe koristavad nad praegu – on tõeliselt šokeeriv.

1950. aastatel kulus naistel nädalas 57 tundi sellele, et kodu korras hoida. Need tunnid jagunesid üldistele kodutöödele kuluvaks ajaks (42 tundi) ja põhjalikule koristamisele kuluvaks ajaks (15–20 tundi), edastab Good Housekeeping.

Nüüd tegid teadlased uue uurimuse ja selgus, et nüüd koristab naine sellest tunduvalt vähem: nimelt kõigest 1-2 tundi nädalas. See arv on üllatavalt väike, kuid samas ei saa unustada, et kodumasinad – pesumasin, nõudepesumasin – teevad naiste töö lihtsamaks. Lisaks sellele aitavad praegusel ajal ka mehed majapidamistöid teha ja naised ei pea üksinda pingutama.

Kui võrrelda, millist ruumi kodus kõige rohkem koristatakse, siis kõige kiiremini muutub räpaseks köök ja sellele järgneb esik. Kõige vähem koristatakse magamistuba, kuigi see on ruum, kus veedetakse üsna palju aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles