Uuring: treppidest kõndimine on kasulik ka ajule

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ülekaalulisus, diabeet ja südamehaigused on moodsa ühiskonna murekohad, mistõttu arstid annavad endast kõik, et inimesi rohkem liikuma ergutada. Uus uuring aga on paljastanud üllatava treppidest kõndimise kõrvalmõju: see aitab kaasa aju noorena hoidmisele.

Lisaks sellele, et liftiga sõitmise asemel treppidest kõndimine füüsisele kaasa aitab, leidsid Concordia ülikooli teadlased, et see hoiab aju «noorena». Uuringutulemused avaldati ajakirjas Neurobiology of Aging ning need näitasid, et treppidest kõndimine aitab säilida hallollusel, hoiab neuroneid kahanemast ning seetõttu käitub aju nooruslikumalt.

«Meie tulemused näitavad, et treppidest kõndimise kampaaniaid tuleks suunata ka vanematele inimestele, et nende ajud nooruslikumad oleksid,» selgitab uuringu autor Jason Steffener pressiteates. Kuigi hallolluse kadu on miski, mis vananemisega paratamatult kaasneb, leidsid Steffener ja tema meeskond, et iga ronitud korrusega päevas käitus meie aju 0,58 aastat tegelikust vanusest nooremana. Aju noorena hoidmine on väga oluline osa neuroloogiliste haiguste, nagu näiteks Alzheimeri tõbi, ärahoidmiseks.

Aju relatiivse vanuse suur mõjutaja pole mitte ainult treppidest käimine. Väga hästi mõjus ajule ka igasugune õppimine, mis tähendab, et füüsilise aktiivsuse ja hariduse osakaal on meie elus väga oluline. «Inimesed saavad aktiivselt ise palju ära teha, et nende aju noorena püsiks,» märkis Steffener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles