Neli asja, mida küüned su tervise kohta ütlevad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Küüned pole lihtsalt kaunistuseks, nende eesmärk on su sõrmi ja varbaid kaitsta, meenutab teadussaade Sci Show. Samuti ütlevad need palju sinu tervise kohta ning kui sa märkad küüntes muutusi, võib see anda märku, et midagi on valesti.

Kui sul on tekkinud mure, siis pöördu kindlasti arsti poole ja ära pane endale diagnoosi millegi põhjal, mida sa internetist lugesid!

  1. Vagudega, lainetavad küüned. Tõenäoliselt ei ole küünejuur vahepeal saanud toitaineid ning see võib juhtuda näiteks vigastuse tagajärjel. Selle põhjuseks võib olla ka tõsine haigus, kui organism on toitainete jagamise kehas ümber jaotanud sinna, kus hetkel on kriisi tõttu neid rohkem vaja.
  2. Mühklikud, auklikud küüned. Seda põhjustavad erinevad haigused, näiteks psoriaas või ekseem, mille tõttu küünejuure uue küüneplaadi ehitamise protsess on häiritud.
  3. Küüned on muutunud siniseks. Kui külmaga muutuvad su küüned siniseks, tähendab see üldiselt, et su sõrmeotsad ei saa piisavalt hapnikku. Kui aga tegemist ei ole reaktsiooniga külmale, tähendab see üldist hapnikuvaegust, mille taga võib olla jällegi mõni haigus, näiteks astma või kopsupuhitus. Samuti võib konditsiooni taga olla Raynaud’ sündroom, mille korral sõrmede või varvaste vahelised väikesed arterid tõmbuvad hooti krampi.
  4. Küüs on muutunud kollaseks. Kui küüneplaat on muutunud kollaseks, siis tõenäoliselt on selle põhjustajaks küüneseen.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles