Armastuse keemia aastast 1931: Londoni naisarsti kummalised seletused (3)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mary Evans Picture Library / Scanpix

Armastuse ja abielu küsimuste käsitlemine on ajalehtede veergudel viimasel ajal ikka rohkem ja rohkem poolehoidu leidnud. Peaaegu kõik meie lehed on hakkanud tegemist tegema, sest siit ja sealt leiame sellekohaseid seletusi ning artikleid, kirjutab Abielulehe, «Abielurahva ja noorte häälekandja» 1931. aasta 17. mai numbris.

Nüüd on Londoni naisarst E. Tulley Yonge asunud armastuse keemia uurimustele ja oma töö tulemustena pidanud terve seeria kõnekoosolekuid, kus on püüdnud armastuse ja abielusobivuse või mittesobivuse põhjuseid leida inimkehade keemilise koosseade erinevusest. Tema seletuse järele on abieluosaliste keha koosseadel väga suur tähtsus, et tulevikus teada, millistel inimestel on võimalik, millistel mitte võimalik kooselada.

Ta ütleb muu seas: «See aeg ei ole enam kaugel, mil abielu kandidaadid peavad enne abiellumise loa saamist laskma endid «keemiliselt» läbi vaadata, vastava seaduse põhjal.» Oma ennustust põhjendab ta sellega, et on senini paljude abielude juures nõuandjana ses suhtes esinenud ja kõik need abielud, mis tema läbivaadanud, on osutunud tõelikult õnnelikkudeks.

E. Tulley Yonge seletab edasi, et inimkeha koosneb 16 keemilisest elemendist, mis teatava inimese iseloomu ära määravad. Selle järele, milline keemiline element inimkehas ülekaalus on, võib eraldada 22 põhitüüpi, millest igaüks erineb teistest oma iseloomu omaduste poolest. Tüüpide järele tuleks siis omale isik valida, mis rohkem kohane abiellumiseks ja ühiseluks pikemaks ajaks.

Dr Yonge kirjeldab neid tüüpe põhjalikult. Toome siinkohal mõne väikese näite. Ta nimetab üht tüüpi kaltsium-tüübiks. Sellesse tüüpi kuuluvad inimesed on sinisilmalised, kinnised, endasse süvenenud. Harva leidub neil huumorit. Nad lähevad vara voodisse ja tõusevad vara üles. Töö valmistab neile suurt lõbu ja rõõmu, muid lõbustusi nad ei tunne. Tantsupidudel nad ei käi, teatrisse lähevad vastumeelt, uuendusi nad ei poolda. Vanaduses on nad enamasti inimpõlgajad, tihtilugu muutuvad erakuteks.

Selle vastu on aga teine – nitrogeen-tüüp. Nitrogeen-tüüpi inimesed on lõbutsemishimulised. Nad löövad alles keskööl õitsele ning nende arvates ei ole suuremat piina, kui hommikul vara voodist tõusta. Seda tüüpi inimesed on alati liikuva vaimuga, uuenduste peale maiad, ihkavad alati põneaid läbielamusi ja avaldavad romantilisi kalduvusi. Keemik toonitab, et niisugune kaltsium-tüüpi mehe abielu ei või nitrogeen-tüüpi naisega õnnelik olla.

Kolmas tüüp on süsinik-tüüp. Seda tüüpi inimesed on tavaliselt ümarad, väga kodused, painduvad ning kohanemisvõimelised, kuigi mitte nõrgad. Keemik soovitab kaltsium-tüüoi mehel abielluda ainult süsinik-tüüpi naisega.

Neljas on hapnik-tüüp. See tüüp on hoopis teistsugune ja eelmistest lahkuminev. Siin avaldub niihästi mehes kui ka naises hapniku iseloom – harukordne liikuvus. Seda tüüpi inimesed on seltskondlikud, aitajad, kaastundlikud. Meeste hulgas leidub siin peamiselt poliitikuid, ärimehi ja teadlasi.

Seda tüüpi inimesed oskavad omale leida palju sõpru, avaldades mõju ümbruskonnale. Siin on enam kui päevaselge, et hapnik-tüüpi mehe abielu kaltsium-tüüpi naisega on otse võimatu. Igaüks tehku siin ise vastavad järeldused, keda valida.

Viies on vosvortüüp. Siia tüüpi kuuluvad enamikult tüsedad inimesed, pikaldase ja aeglase iseloomuga. Nad kaaluvad igat asja hoolega järele, enne kui midagi otsustavad ette võtta.

Üldiselt tuleb meeles pidada, et puhtaid tüüpe tuleb õige harva ette. Suuremalt jaolt on aga inimesed sega-tüübilised, st et ühe või teise tüübi omadused on ülekaalus.

Dr E. Tulley Yonge arvates omavad inimesed, kel puudub raud ja hapnik, kriminaalseid kalduvusi. Inimesed, kellel kehas ülekaalus hapnik ja väävel, avaldavad suuri organiseerimisvõimeid, ja nad on tublid edasipüüdjad inimesed.

Kui arvestada oletustega, et teatavatel keemilistel elementidel tõepoolest omajagu mõju teatavas suunas, siis võib keemia küll abiellujale tulevikus väga suurt abi pakkuda. Ise küsimus on aga see, kuidas keemia teeneid praktiliselt abielus ja armastuses maksma panna. Kuid tarvilikke näpunäiteid tuleks siiski silmas pidada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles