Suveks saledaks – personaaltreeneri abiga või ilma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Terve Tervis

Treener Roman Gritsanjuk ütleb, et igaüks, kellele meeldib treenida, leiab jõusaalis tegevust. «Mehed tahavad olla vormis ja tugevad, aga naised tegelikult kardavad suurteks saada, kuid samas on neil raskem ka lihasmassi kasvatada,» selgitas treener.

Gritsanjuk lisas, et naised tahavad olla ilusad ja pringid, käed ja tagumik on naiste jaoks kohad, mida eelkõige vormis hoida ning ilusa vormi jaoks sobib jõusaal nii meestele kui naistele. Tallinna TV saade «Terve tervis» käis Terase spordiklubis asja lähemalt uurimas. Lisaks saatejuht Riina Reimanile tegid trenni ka portaali GoodNews ajakirjanikud Monika Kuzmina ning Joanna Müür. 

Roman Gritsanjuki sõnul saab jõusaalis teha vägagi erinevaid harjutusi, kuid tähtis on seejuures ka inimese eluviis, toitumine ning jõusaal võib olla ka mingi ala lisatreeninguks. Kuivõrd Terases tehakse rühmatreeningud, siis võib daam, kes soovib oma tagumikku heas mõttes vormi ajada, lisada ka jõusaalis rassimise. Kui aga inimene on jõusaalis esimest korda või pole tal treeningmasinatel veel eriti kogemust, siis on mõistlik paluda abi ja nõu personaaltreenerilt.

Treener Roman Gritsanjuk (Terve Tervis)
Treener Roman Gritsanjuk (Terve Tervis) Foto: Terve Tervis

Kasuta personaaltreeneri abi

«Kui inimene tuleb esimest korda, ei tea ta, milleks on need masinad tehtud ja siis tasub pöörduda valve- või personaaltreeneri poole,» sõnas Gritsanjuk. «Personaaltreener on parem, ta vaatab üle treenija tausta, tema tervise, uurib, mitu korda nädalas ta trenni tahab teha, mida ta peale jõusaali veel teeb, ja annab siis soovitused.»

See, kui kaua personaaltreeneriga koos trenni teha tuleb, pole mingite reeglitega paika pandud. Mõned inimesed teevad seda treeneriga koos paar-kolm korda, mõned tahavad kogu aeg koos teha. «Inimene peab ise aru saama, kas ta juba oskab teha või mitte ja treeneriga saab ju alati nõu pidada,» lausus treener. «Mõned arvavad, et saavad esimese korraga kõik selgeks, aga see on võimatu. Esimesel korral näitab treener ette ja teisel korral tulles on see juba ununenud — tavaliselt jääb õpetus kolmandal korral pähe.»

Paljud jõusaalis tehtavad tüüpilised vead on tingitud teadmatusest. Gritsanjuki jutu järgi tahavad inimesed alustada suuremate raskustega, aga kui tehnikatest midagi ei teata, ja hakatakse treenimata seljaga tegema kükke või tõstma raskusi, on see pigem ohtlik. Mõni jälle paneb tema tähelepanekuid mööda peale väikesed raskused ega pinguta üldse ning kui ei pingutata, pole ka trennist kasu. Personaaltreener ongi selleks hea, et tema paneb need asjad paika.

Foto: Terve Tervis

Kolm-neli korda nädalas on parim

«On hea, kui inimene käib nädalas paar korda trennis, kuid tervisele see olulisi tulemusi ei anna, peab natuke rohkem pingutama, 3-4 korda nädalas ja kui on tõsisemad eesmärgid, siis ka viis korda,» õpetas treener. Kontoris töötavatele inimestele on mõistagi seegi kasulik, kui jõusaali jõutakse paaril korral, sest lisaks saab nii kaua trenni tulles õues liikuda, kuid 3-4 korda on siiski optimaalne.

Jõusaali trennis käiakse selleks, et keha vormis hoida ja kaalu alandada, aga on ka neid, kes tahavad vastupidist tulemust, kaalutõstmist, enamasti lihasmassi kaudu. Sel juhul tuleb trenni teha suuremate raskustega ning korduste arv on väiksem ning sööma peab ka rohkem kui tavaliselt. Saatejuht Riina Reiman uuris, kumb on kergem, kas kaalu tõsta või langetada. «Kaalu langetamine läheb mõnel inimesel kiiresti, teisel aga väga vaevaliselt. Kaalu tõstmine aga on väga raske töö, just lihaste saamiseks, niisama ei juhtu selle juures mitte midagi,» ütles Gritsanjuk.

Õiged harjutused aitavad kaalust alla võtta

GoodNewsi ajakirjanik Joanna Müür ütles, et ta on enamasti jõusaalist eemale hoidnud, kuna on olnud kimpus kaaluga ja tahtnud seda langetada, kuid talle tundus, et jõusaal pole justkui selle jaoks, vaid pigem ikka rühmatreeningud või jooksmine. «Samuti olen alati arvanud, et lõpuks näeb see üritus välja selline, et jalutan ühest saali otsast teise, hantlid käes ja üritan välja mõelda mõne harjutuse, mis oleks enam-vähem normaalne,» mõtiskles ta.

«Treener Roman tegi selgeks, et ka jõusaali treeninguga on võimalik kaalu kaotada ja näitas ette mitmeid harjutusi, millest võiks jõusaalis alustada. Tunnistan, et jõusaal on minu jaoks küll väga raske ja andis ikka kõvasti tunda, et pole seda kohta ammu külastanud. Kõige enam soovitaksin inimestel, kes samuti kardavad jõusaali minna, hankida endale kas personaaltreener või mõni sõber, kes asjast rohkem teab, sest see annab julguse ja personaaltreeneril on siiski rohkem kogemust ja ka harjutuste pagas on suurem.»

Foto: Terve Tervis

Portaali peatoimetaja Monika Kuzmina lausus, et personaaltreeneri juuresolek ja nõuanded esimestel treeningutel annavad juurde turvatunnet, et olla kindel, kas harjutused saavad õigesti tehtud. «Olen varem jõusaalis küll treeninud, kuid mäletan selgelt, kuidas aastaid tagasi tuli saali peatreener pead raputades minu juurde ning näitas ette, kuidas tegelikult peaks treeningmasinat kasutama. Ega ma ise abi küsida küll tookord ei julgenud,» tunnistas Kuzmina.

«Tegin esimestel päevadel lihtsalt tarka nägu ja püüdsin aimata, kuidas peaks. Mulle tundus, et teen trenni, aga nagu selgus, siis treenerile mitte. Muidugi polnud see õige käitumine, aga inimene kord on selline,» meenutas ta oma esimest trenni. «Kujutan ette, et sama probleem võib ka teistel olla, et peas kumiseb mõte: ah ei hakka jõusaali minema, ebamugav on mitte osata neid kümneid treeningmasinaid kasutada ja küsida nagu ka ei taha, äkki jään lolliks. Julgemad mitteteadjad lähevad muidugi kohale ja siis jooksevad vähemalt jooksulindil. Usun tõesti, et parim lahendus olekski alguses paluda treeneril mõned korrad kõike ette näidata ehk koos läbigi teha ja alles siis targalt targa näoga edasi treenida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles