Toitumisnõustaja soovitab: söö iga päev kaks muna (2)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munas leidub kasulikke antioksüdante.
Munas leidub kasulikke antioksüdante. Foto: SCANPIX

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu soovitab julgelt süüa kanamune ja lihavõttepühade puhul värvida mune ainult naturaalsete värvidega, näiteks sibulakoorte, peedimahla, riisi, kaselehtede, mustikamahla ning lõngajuppidega.

«Kanamuna on pikka aega peetud kolesteroolirikkaks ning üsna ebatervislikuks toiduks, kuid viimastel aastatel on tõestatud, et munas on nii küllastumata kui küllastatud rasvhapped tasakaalus ja muna söömine ei avalda olulist mõju vere kolesteroolitasemele,» rääkis toitumisnõustaja Katri Merisalu. «Kanamuna sisaldab inimese elutegevuseks vajalikke vitamiine – A-, D-, E-, H- ja kõiki B-rühma vitamiine. Vitamiinide hulk munas sõltub peamiselt kanade toidust ja munejate vanusest.»

Merisalu kinnitusel võiks süüa iga päev kaks mitte väga kõvaks keedetud muna – keetmise aeg võiks jääda 5-7 minuti vahele. «Muna on inimese organismi jaoks üsna kergesti omastatav toiduaine. Kuigi munade bioväärtus on kõrge, ei ole munas palju kaloreid. Seega sobivad munad ideaalseks toiduks neile, kellel on kaalulangetamise soov. Keskmise suurusega kanamuna sisaldab 7,5 grammi valku, 6 grammi rasvu ja 0,6 grammi süsivesikuid. Lisaks sisaldavad munad trüptofaani, mis aitab inimese kehas toota serotoniini ehk «õnnehormooni».»

Ta lisas, et mune ei tohiks toatemperatuuril väga pikalt hoida, sest munakoore pooride kaudu võivad munasse tungida bakterid ja hallitus. «Toatemperatuuril hoitud munadesse tungivad mikroobid 2-3 nädalaga. Seetõttu soovitangi mune hoida pigem jahedas – madalatel plusskraadidel,» sõnas Merisalu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles