Kaheksa moodust, kuidas teha täidetud mune

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täidetud munad, mille maitsepalett teeb ringi ümber maailma.
Täidetud munad, mille maitsepalett teeb ringi ümber maailma. Foto: Henri Raudnask

Kui vaagnal on pärast lihavõttepühi kuhjaga värvilisi mune, aga ideid, mida nendega peale hakata, napib, võib meisterdada Umami eksootilise toidu- ja maitseainepoe perenaise Juta Raudnaski eeskujul täidetud mune. Selliseid, mille maitsepalett teeb ringi ümber maailma.

Tihti juhtub, et lihavõttepühadele järgneb munauputus: ise ei suuda vaimustusele vastu panna ja värvid neid liiga palju, lisaks toovad sõbrad munakoksimise hommikuks alati ilusaid värvilisi mune juurde.

Viimati vaatasin seda munakuhja aga üsna kerge südamega, sest mul oli nende kõigi jaoks plaan: terve hulk eri maitsetega täidetud mune. Eestimaisest maitseklassikast Vahemere, Jaapani, Lähis-Ida, Tai ja Indiani.

Kõige eestipärasemad ehk mädarõika ja lõhemarja ning tilli ja heeringamarjaga munad said enne valmistamist kooritud ja siis paar tundi riivitud keedupeedis marineeritud, et tulemus oleks efektselt värviline.

Täidetud munade põhiretsept:

Kõigi alljärgnevate koosluste aluseks on lihtne põhiretsept, mida saab isu ja soovi järgi edasi maitsestada.

  • 6-8 keedetud muna
  • 40-50 g toasooja võid
  • 2 sl majoneesi

Koori munad, lõika pikuti pooleks ja eemalda munakollased. Purusta munakollased kahvliga ühtlaseks massiks, lisa toasoe või ja majonees. Sega, kuni saad ühtlase kreemja munamassi. Täida munavalgepoolikud tordipritsi abil munakollasemassiga ja kaunista meelepäraselt.

Et teha maitsevärvilisemaid mune, vali alljärgnevatest variantidest meelepärane kooslus ja sega munakollase hulka retseptis nimetatud maitseained-kastmed. Nende kogust arvesta enda maitse ja tunde järgi.

Munad heeringamarja, tilli ja apteegitilliga

Kodumaised maitsed, aga veidi uuemas koosluses. Heeringamari on teenimatult vähe tähelepanu saanud toiduaine, mille mõnus soolakus ja kontsentreeritud kalamekk sobivad munaga hästi. Oma maitsekillu lisavad sellesse harmooniasse natuke kodust tilli, hapukat sidrunit ja aniisiseid apteegitilliseemneid.

Sega munakollase massi hulka maitse järgi värsket hakitud tilli ja veidi purustatud apteegitilliseemneid. Täida seguga munavalgepoolikud. Sega heeringamari hakitud tilli, vähese sidrunimahla ja musta pipraga ning tõsta täidetud munale.

Värvi lisamiseks võid kooritud mune enne valmistamist paar tundi riivitud peedis hoida. 

Munad mädarõika ja lõhemarjaga

Klassikaline põhjamaine kooslus priske ja läikiva lõhemarja ning särtsaka mädarõikaga. Kui just mädarõikaga üle ei pinguta, ei saa siin midagi valesti minna. Tahad aga põnevust lisada, võid mädarõika asemel kasutada wasabii`t ja murulaugu asendada lõhemarjale puistatud norivetika ribadega, mis lisavad mõnusat meremaitset.

Lisa munamassile maitse järgi mädarõigast ning veidi soola ja pipart. Täida munavalgepoolikud seguga. Tõsta igale munale lõhemarja ja kaunista hakitud murulauguga.

Värvi lisamiseks võid kooritud mune enne valmistamist paar tundi riivitud peedis hoida. 

Taipärased munad sriracha`ga

Sriracha on kuulus Tai tšillikaste, mida armastatakse ka Ameerikas. Seal maitsestatakse täidetud mune just selle kastmega, nimetades neid deviled eggs`iks ehk kuradi munadeks. Tai hõngu ja õrnalt magusat-tšillist särtsu annavad munadele ka kalakaste ning värske koriander.  

Sega munakollase massile maitse järgi sriracha tšillikastet, sidrunimahla ja kalakastet. Täida munavalgepoolikud seguga, kaunista värske koriandri ja võimalusel musta soolaga.

Hispaaniapärased munad suitsupaprikaga

Suitsupaprika on pärit Hispaaniast, kus seda pannakse tihtipeale paari just munadega. Mis seal imestada, ka täidetud munadele sobib suitsune lisamekk ja soe punane jume kui rusikas silmaauku. Killuke soolakat vürtsikilu või anšoovist ja viil oliivi peale ning tulemuseks on puhas nauding.

Lisa munakollase massile maitse järgi suitsutatud paprikat ning veidi soola ja pipart. Täida munavalgepoolikud seguga, kaunista vürtsikilu ja oliiviviiluga.

Indiapärased munad garam masala ja mangotšatniga

Pisut eksootikat sobib samuti täidetud munadega kokku. Soojendava vürtsköömnega garam masala vürtsisegu annab munadele mõnusa indiapärase karrinoodi, mangotšatni lisab aga kerget puuviljast magusust.

Lisa munamassile maitse järgi garam masala vürtsisegu ja täida sellega munavalgepoolikud. Pane peale väike lusikatäis mangotšatnit ja kaunista võimaluse korral aed-mustköömnetega.

Jaapani-pärased munad musta seesami ja sichuani pipraga

Seesami maitse sobib munaga suurepäraselt – Jaapani musta seesami kreem annab täidisele lisaks pähklisele maitsele ka põneva värvitooni. Vunki lisab sichuani pipar, mis pole üldsegi mitte tuline, vaid ühtaegu särtsakas, hapukas ja soolakas ning paneb süljenäärmed tööle. Sojakaste ja mõned tilgad seesamiõli seovad aga kõik ühtseks jaapanipäraseks tervikuks.

Lisa munamassile maitse järgi musta seesami kreemi ja sega hulka veidi sojakastet. Täida seguga munavalgepoolikud, kaunista sichuani pipra ja seesamiõliga. 

Vahemerelised munad trühvlisoola ja lilleõitega

See on gurmee nii maitsemeelele kui ka silmale. Et trühvel ja muna on justkui taevas loodud hästi toimiv kooslus, on ammu teada. Neis munades saavad need kaaslaseks veel teemantsoola, Itaalia külmpressitud oliiviõli ja kevademeelseks kaunistuseks söödavad lilleõied. Tõeline munapühajärgne gurmee.

Sega munamassi hulka maitse järgi trühvliga Himaalaja teemantsoola helbeid ja lisa veidi oliiviõli. Täida sellega munavalgepoolikud ja kaunista võimaluse korral söödavate lilleõitega.  

Lähis-Ida moodi munad harissa ja zaatariga

Täidetud munade maitsestamiseks sobivad ka Lähis-Ida maitsed. Harissa tšillipastas on maitset ja vürtsi kuhjaga, seega sobivad mahe Liibanoni zaatari ürdisegu ja külmpressitud oliiviõli sellega suurepäraselt kokku. Pähklist mekki ja rohelist ilu lisavad hakitud pistaatsiapähklid.

Lisa munamassile maitse järgi harissat ja veidi oliiviõli. Täida seguga munavalgepoolikud, raputa igale munale zaatari ürdisegu ja kaunista hakitud pistaatsiapähklitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles