Vaata, kui palju on aasta figuurisõbra kandidaadid kaalu langetanud! (1)

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Ojandu.
Kristina Ojandu. Foto: Erakogu

Figuurisõbrad valivad taas endi seast aasta figuurisõpra. Loe nelja kandidaadi edulugusid ja hääleta Figuurisõprade kodulehel oma lemmiku poolt!

Foto: Erakogu

Taive Konrad, 48-aastane

  • Stardikaal: 77,3 kg
  • Praegune kaal: 67 kg
  • Kaotatud kilod: 10,3 kg
  • Kaalulangetusele kulunud aeg: viis kuud.

Minu teekond tervislikuma minani algas viis kuud tagasi. Kõige enam õhutas mind seda teekonda alustama tervis. Teada tuntud tõde on ju see, et minu vanuses ei ole kaalulangetamine enam sugugi nii lihtne, kui see oli noorena. Samuti häiris mind minu peegelpilt ning toidukordadest puudus sageli lõuna, mis on tegelikult üks asendamatu söögikord. Tundsin end tihti kurnatuna, väsimus oli kerge tulema ja meeleolud kõikusid samuti. Nüüdseks olen mõistnud, kui oluline on toituda korralikult ja kui suur mõju võib olla üksnes toidul ning sellel  tohutult emotsioonivalangul, mis valdab inimest, kui ta näeb kaalul numbrit, mida poleks uskunud kunagi nägevat. 

Ma pean tunnistama,et minu teekond oli üsna lihtne, kuna ma olin sihikindel, aktiivne ja mul oli ka väga suur toetajaskond – aitäh neile kõigile! Kõik mu lähedased uskusid minusse, mis andis veel rohkem motivatsiooni see teekond edukalt lõpetada. Kokkuvõtteks võin kõikidele kaalulangetajatele öelda, et mitte miski siin elus ei ole võimatu, kui seda väga tahta!

Foto: Erakogu

Inga Kuusik, 35-aastane

  • Stardikaal: 84 kg
  • Praegune kaal: 60 kg
  • Kaotatud kilod: 24 kg
  • Kaalulangetusele kulunud aeg: seitse kuud.

Olen kaaluga kimpus  olnud kogu oma elu. Kutsekooli ajal sai katsetatud ka erinevaid dieete, aga kui asjaga püsivalt ja järjepidevalt ei tegele, siis pole ju asjal mõtet. Enne oma teise lapse sündi õnnestus mul ka kaalust alla võtta 25 kg, kuid rasedusega tuli kõik tagasi ja jäi kaal püsima. 2013. aastal, kui kaalusin 89 kg, alustasin omal käel kaalu langetamist, aga vaikselt omaette nokitsedes tol korral väga palju ei õnnestunud kaalu kaotada (5 kg).

Eelmise aasta aprillis otsustasin, et üksi ei lähe see asi kuidagi ja otsustasin liituda figuurisõpradega. Ega niisama proovima pole ju mõtet sinna gruppi minna – kui juba läksin, siis tuli ju see asi korralikult käsile võtta. Otsus oli tehtud ja nüüd oli vaja vaid tegutseda. Algus oli raske ja harjumatu, kuid kui asjad ja ühikud enam-vähem selgeks said, siis läks juba kergemaks. Ma ei ole pidanud loobuma mitte millestki. Lihtsalt kogustes on asi ja loomulikult peavad olema toidukorrad. Mitte sööma korra päevas ja ülejäänud päeva näksima.Kuna töötan pagar-kondiitrina, siis alguses kartsin ka seda, kuidas ma sellega hakkama saan, sest tuleb ju proovida seda, mida valmistad. Aga polnud hullu, kõik toimis ilusti. Õnneks pole mul mingeid kaaluseisakuid olnud.

Algselt oli eesmärgiks 64 kg, kuid kui sinnani jõudsin, siis muutsin veidi plaani. Võtsin täpselt nii palju veel alla, et tundsin end hästi, ei ajanud taga mingit konkreetset numbrit. Nüüd kõigub kaal 59-60 kg vahel ja olen väga rahul. Super tunne on minna poodi ja ilma suurema peavaluta leida endale sobivaid rõivad. Tuleb olla hästi positiivne, alustada tuleb oma mõtteviisi muutmisest. Enda jaoks tuleb selgeks teha, mida sa soovid ja milleks. Kõik saab alguse peast, isegi kehakaalu langetamine.

Foto: Erakogu

Kristina Ojandu, 26-aastane

  • Stardikaal: 102 kg
  • Praegune kaal: 81,3 kg
  • Kaotatud kilod: 20,7 kg
  • Kaalulangetamisele kulunud aeg: 6 kuud + 5 kuud.

Olen söögi tegemist ja söömist armastanud terve elu, mispärast algasid minu kaalu probleemid juba noorelt. Üle polnud küll palju, kuid normaalkaalu piir jäi minu kaalunumbrist järjest kaugemale. Esimest last oodates sõin korralikult ikka kahe eest ja nii võtsin rasedusega juurde 30 kg. Sünnitama minnes kaalusin 100 kg. Pärast sünnitust küll pool sellest kadus, kuid väsimusest tingitud söömine ja muud halvad harjumused kasvatasid mu kaalunumbri taas üle 90 kg. Väikeste tõusude ja langustega püsis kaal seal aastaid. Katsetasin erinevaid dieete ja liitusin ka erinevate internetipõhiste programmidega, kuid püsivat kaalulangust ei õnnestunud mul saavutada. 

Kui asusin tööle kokana hakkas mu kaal vaikselt tõusma, kuni kaalusin taas 100 kg. 2013. aasta lõpus leppisin sõbrannaga kokku, et liitume mõlemad oma kodu läheduses asuva figuurisõprade grupiga. Alustasin kohe esimesest korrast veebipõhise toidupäeviku kasutamist, mis annab väga täpse ja hea ülevaate sellest, mida päeva jooksul söönud olen. Mentorilt saadud õpetussõnad ja grupi positiivne õhkkond andsid motivatsiooni ja tekitasid tahtmise aina rohkem kilosid kaotada. Nii õnnestus mul üksikute plussnädalatega kuue kuuga alla võtta 13,8 kg. Saades teada, et ootan teist last, otsustasin teha väikese pausi, kuid lubasin endale, et niipea kui võimalik, lähen tagasi. Samas ei pöördunud ma tagasi vanade halbade harjumuste juurde. Sõin oluliselt vähem ja tervislikumalt kui esimese raseduse ajal, tänu millele võtsin see kord juurde ainult 10 kg. Pärast sünnitust üritasin samuti võimalikult tervislikult süüa ning vältida väsimusest tingitud söömist. 2015. aasta septembris läksin tagasi gruppi, kaaludes siis 94,5 kg. Tänu väiksele lapsele olen olnud pidevalt liikumises. Lisaks muidugi grupi ja mentori tugi ning toidupäevik, tänu millele olen tänaseks viie kuuga kaotanud 13,2 kg. 

Grupis käies olen mõistnud, et see tee, mille 2014. aasta alguses ette võtsin, ei ole mitte ajutine viis saledaks saada, vaid elustiil. Millestki ei pea loobuma, kuid kriitiliselt tuleb üle vaadata, mida ma suhu panen. Kuna teen süüa tervele perele, mitte eraldi endale, siis on meie toidulaud muutunud oluliselt värvilisemaks ja mitmekülgsemaks. Lisaks olen kasutusele võtnud ka palju uusi tooraineid. Kui veejoomine valmistas alguses raskusi ja pidi ennast sundima, siis nüüd on raskusi sellega, kui pikka aega pole juua saanud. Kuigi soovkaaluni on veel palju minna, tunnen ennast tänu kaalu langusele päev-päevalt üha paremini ja rõõmsamalt ning mul on järjest rohkem energiat, et veeta aega oma perega. 

Foto: Erakogu

Ingrid Laats, 52-aastane

  • Stardikaal: 81,7 kg
  • Praegune kaal: 69,4 kg
  • Kaotatud kilod: 12,3 kg
  • Kaalulangetusele kulunud aeg: viis kuud.

Soov saledamaks saada tuli juba 2015. aasta juulis, kui osalesin figuurisõprade kaalulangetamise projektis, kuid kahjuks ei osutunud ma valituks. Minu kaal oli  jõudnud rekordini, kaalusin oma 163 cm juures juba 81,7 kg. Olin mures oma järjest suureneva kehakaalu pärast, kuid ei suutnud midagi ette võtta. Proovisin vahelduva eduga ikka söömist piirata, kuid alla võtta ei õnnestunud. Internet on täis materjali, kuidas kaalust alla võtta või toitumisega tervist parandada. Lugesin igasuguseid võimalusi, kuid alati jäi see alustamine homseks. Kõige rohkem häiris mind poes riideid proovides, et midagi ei sobinud selga, kuigi palju asju jäi ehk sellepärast ostmata ja raha alles. 

Lõpuks sain aru, et muud võimalust pole, kui kaalust alla võtta, aga see peaks olema midagi püsivamat, et  kaal langeks ja tervis ei kannataks. Otsus langes figuurisõprade kasuks. Oma soovist minna figuurisõpradesse rääkisin ka sõbrannale ning veensin teda samuti kaasa tulema. Eelmise aasta septembris liitusimegi grupiga. Tulemust ei pidanud kaua ootama, olen viie kuuga alla võtnud 12,3 kg ja jätkan teed ideaalkaalu poole, mis on 64 kg. See polegi eriti raske, peab ainult harjuma toidupäevikut pidama ja kui kogused ning kõik muu paigas, siis kaal langebki. Mulle meeldib kaalu rahulik langus, mis hoiab ära probleemid, mis võiksid kaasneda kiire kaalu kaotusega. Kurdetakse, et tervislik toit on kallis, mulle aga tundub, et kuna palju ebaolulist jääb ostmata, siis hoian just raha kokku.

Olen õppinud, et kaalu pole vaja karta, sest alanev kaalunumber on ju motivaatoriks ja kui mõnikord ongi väike pluss, saab ju järgmisel päeval vea parandada. Tunnen, et ei ole pidanud millestki loobuma selle nimel, et olla saledam, lihtsalt on vaja vähem ja tervislikumalt süüa. Tegelikult algab kõik ju inimese enda peast ja kui otsus on tehtud, siis tuleb see lihtsalt ellu viia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles