Toidud, mis puhastavad hambaid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Nii nagu tasub vältida liialdamist söökidega, mis rikuvad hambaid, on kasulik süüa selliseid toitusid, mis teevad hammaste välimusele hoopis head. 

Kiulised viljad

Rikkalikult kiudaineid sisaldavad viljad nagu pirnid ja õunad aitavad hambaid valgendada, kirjutab Greatist. Esiteks suurendavad need süljeeritust, mis puhastab suud, teiseks hõõrub nende kiuline tekstuur hammastelt mustust maha. Sellegipoolest ei tohi unustada, et õuntes on suhkrut, mida ei tohiks liiga kauaks hammaste külge jätta. 

Sooda

Kui soovid oma hambaid naturaalselt valgendada, hõõru neid soodaga. Tee hambahari märjaks, torka soodasse ja hõõru hammastele. Soodapuhastust ei tohi aga teha liiga tihti, sest nii hakkab sooda hambavaapa rikkuma. Piisab sellest, kui soodaga hõõruda hambaid korra nädalas. 

Maasikad

Soodast kindlasti meeldivam on süüa värskeid maasikaid, mis valgendavad hambaid tänu õunhappele. Aga kui sa tahad tõhusat hambavalendust, sega purustatud maasikate hulka soodat ja puhasta sellega oma hambaid. Tulemus on hea, kuid ei kesta väga pikalt.

Juust

Hea uudis juustusõpradele – uuringud on näidanud, et juust tõstab suu pH-taset ja aitab sega vältida hambaaukude teket. 

Vesi

Vee tähtsusest ei saa üle ega ümber ja nõnda on loomulik, et piisavas koguses vee joomine hoiab hammaste ja igemete tervist. Fluoritud joogivesi aitab lisaks võidelda hambakaariese vastu. Kui sa ei saa pärast söömist hambaid pesta, siis loputa suud veega ja oled juba suure sammu oma hammaste kaitsmiseks ära teinud. 

Pähklid

Need väikesed, aga väekad palukesed sisaldavad palju kasulikke toitaineid ja mõjuvad tervisele mitmekülgselt hästi. Peale selle aitavad need ka hambaid tugevdada. Kuna pähklites on palju taimseid valku, kaitsevad need hambaid ja hoiavad neid tugevana, suurendavad süljeeritust ja võivad ka hambaid puhastada. Kuna mõned uuringud on näidanud, et pähklid võivad soodustada hambaaukude teket, võiks pärast nende söömist suud veega loputada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles