Just neid ravimite ja söökide kombinatsioone peaks vältima

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Banaanid, natuke rohelist, pool greipi ja klaas piima. Kõlab nagu tervislik hommikusöök, eks ole? Tegelikult aga võivad need toidud inimeste jaoks, kes võtavad teatud ravimeid, põhjustada tõsiseid kõrvalmõjusid.

Doktor Ross Walker selgitab news.com.au-le, et teatud droogide ja toitude kombinatsioonid mõjutavad ainevahetusprotsesse. «Lihtsalt sellepärast, et see on looduslik, ei tähenda, et sel pole su kehale mingit mõju,» ütleb dr Walker. «Patsiendid peaksid oma arstiga põhjalikult läbi rääkima, millised söögid võivad nende ravimite mõju vähendada või kuidas ravimitega reageerida.»

Milliseid kombinatsioone peaks vältima?

Greip. Kui sa võtad vererõhku alandavaid ravimeid ning naudid hommikusöögiks greipi, on mõistlik kaaluda muudatusi menüüs. Greip blokeerib olulise maksaensüümi tööd, mis tähendab, et vereringesse jõuab rohkem ravimit kui muus olukorras. Ka peaks greipi vältima, kui sulle on välja kirjutatud antibiootikumikuur.

Piim. Piima tasuks mitte tarbida, kui sulle on välja kirjutatud antibiootikume või osteoporoosi ravimit. Piimas leiduv kaltsium vähendab ravimite mõju, kuna ei lase neil hästi imenduda.

Banaan. Kõrge kaaliumisisaldusega banaanid segavad vererõhuravimite tööd. Liigne kaalium võib põhjustada südame rütmihäireid. Samas ütleb Walker, et ei tasu minna nii pööraseks, et banaani poole isegi vaadata ei julge. «Kui sul on ka häireid neerude töös, tasub siiski arstilt üle küsida, kuidas banaanide söömisega on.»

Lehtkapsas. Lehtkapsas on viimase aja lemmiksupertoit, aga kui sa võtad verevedeldajaid või ravimeid, mis aitavad reguleerida südame tööd, võib lehtkapsas sulle kasu asemel kahju tuua. «Lehtkapsas on palju K1-vitamiini, aga teatud ravimid töötavad K1-vitamiini blokeerijatena.

Alkohol. Väga paljude ravimitega kaasneb hoiatus mitte tarbida alkoholi. Alkohol mõjutab tugevalt maksa ning see võib eriti koos ravimitega kaasa tuua väga ohtlikke olukordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles