Alternatiive kohvile ehk kuidas alustada päeva kofeiinita

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned inimesed ei suuda oma päeva alustada ilma tassi kohvita. Tegelikult on mitmeid alternatiive, kuidas päeva ilma kofeiinita alustada.

1. Söö õuna. Õunad sisaldavad palju suhkrut ja õuna seedimine äratab keha kenasti üles. Ühes keskmises õunas võib olla umbes sama kogus suhkrut kui pooles purgis limonaadis, seega saad õunast päris korraliku «suhkrulaksu». Ent õunas olev suhkur on kehale kasulikum ja sellest saadud «suhkrulaksule» ei järgne ebameeldivat energia langust, soovitab Cosmopolitan. 

2. Ära tõmba kardinaid ette. Hommikune päike annab su kehale energiat ja muudab ärkamise palju lihtsamaks. Kõige parem on valgusega kokku puutuda just hommikul, seega oleks mõistlik jätta kardinad ette tõmbamata, et päikesekiired saaksid sind äratada.

3. Joo jäävett. Kui sa magad järjest kaheksa tundi, siis pole su keha tükk aega vedelikku saanud, mistõttu võib sul hommikul olla kerge vedelikupuudus. Vedelikupuudus suurendab aga väsimust. Külma vee joomine on hea moodus päeva alustamiseks ja päeva vältel vedeliku tarbimine hoiab sind energilisena.

4. Loputa nägu külma veega. Jahe või külm vesi aitab keha kiiresti üles äratada. Kõige parem on see, kui käid hommikul külma duši all, ent piisab ka sellest, kui loputad külma veega näiteks nägu.

5. Mine jooksma. Kuigi see võib kõlada üsna tüütult, et pead hommikul dressid selga tõmbama ja välja jooksma minema, siis tegelikult on see väga hea äratus. Treenimine ja füüsiline aktiivsus aitab kehas vallandada head tuju tekitavaid hormoone ning see annab kogu päevaks hea tuju. 

6. Joo apelsinimahla. Eelista värskelt pressitud apelsinimahla, et su keha saaks vajalikke vitamiine ja kasulikke suhkruid. Muide, soovitatakse kasutada läbipaistvat klaasi, sest uurimused on näidanud, et oranž värv mõjub väga stimuleerivalt.

7. Masseeri ennast. Uurimused on tõestanud, et teatud kehaosade masseerimine aitab väsimustunnet vähendada. Hommikul võiks masseerida näiteks pead, pöidla ja nimetissõrme vahele jäävat piirkonda, kaela jne.

8. Pese hambaid. Piparmündi lõhn äratab hästi üles ja mõjub stimuleerivalt. Pese hommikul piparmündise hambapastaga hambaid või kasuta keha pesemiseks dušigeeli, milles on piparmünti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles