Kuulsad naised ütlevad ausalt, mida nemad palgalõhest arvavad (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Bullock
Sandra Bullock Foto: SCANPIX

Kuigi Hollywoodis on kõigi palgad üsna suured, eelistatakse sealgi mehi ja makstakse neile naistest rohkem palka. Mis tunde see tekitab neis naistes, kes on meile teleekraanidelt tuttavad?

Marie Claire kogus kokku mõtteavaldused, mida kuulsad naised on palgalõhe teemal teinud.

  • Jennifer Lawrence

Kui mõni aeg tagasi lekkisid Sonyst muuseas ka palgaandmed, ütles Lawrence, et tema ei saanud vihaseks Sony peale, et nad maksavad talle vähem kui meestele. «Ma sain vihaseks enda peale. Ma olin läbirääkijana põrunud, sest ma andsin liiga vara alla. Ma ei tahtnud jätta muljet, et minuga on «keeruline» suhelda või et ma olen «hellitatud»,» sõnas ta.

AP
AP Foto: Evan Agostini/AP
  • Beyonce

«Ei tasu uskuda sugudevahelise võrdõiguslikkuse müüti. See pole veel reaalsus,» on kuulus lauljanna öelnud. «Võrdõiguslikkus jõuab kätte siis, kui naised ja mehed saavad võrdset palka ning neid austatakse võrdselt. Inimkonnal on vaja nii naisi kui mehi, me oleme kõik võrdselt olulised ja vajame teineteist. Miks meid vaadatakse siis, kui vähem võrdseid?»

Reuters
Reuters Foto: MIKE BLAKE/REUTERS
  • Reese Witherspoon

Witherspoon on rääkinud sellest, et igas valdkonnas on kriis, sest pole ühtki ala, kus naised saaksid meestest rohkem palka. «Alla viie protsendi edukate firmade tegevjuhtidest on naised. Kõigest 19 protsenti kongressi liikmetest on naised. Pole mingi ime, et meil pole sellist tervishoidu, mida me väärime või vanemahüvitisi või tasuta ligipääsu laste varajasele haridusele. See teeb mind murelikuks,» ütles Witherspoon ühes kõnes.

AP
AP Foto: Jordan Strauss/AP
  • Carey Mulligan

«Minu arvates on see hea, kui inimesed nagu Jennifer Lawrence võtavad sõna. Erinevused on kahtlemata ebaõiglased ja temal on suur kuulajaskond. Ta kasutab seda ära, et parandada asja, mis pole hetkel õigesti. Seda vestlust on ammu vaja olnud ja on imetlusväärne, mida ta teinud on. See on igipõline küsimus, mis on olnud aktuaalne igas ühiskonnas,» leidis näitlejanna.

AP
AP Foto: Jordan Strauss/AP
  • Amy Adams

Adams on tunnistanud, et tema on teadnud, et ta saab meestest vähem palka, kuid lõpuks on küsimus ainult selles, kas võtta roll vastu või mitte. «Tuleb otsustada, kas see on sinu jaoks seda väärt. See ei tähenda, et mulle meeldiks vähem palka saada,» sõnas naine.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
  • Zoe Saldana

Saldana ütles, et on raske olla naine niivõrd mehises maailmas. «Ebavõrdsus ja ebaõiglus ajavad mind hulluks ning ma olen alati selle vastu võidelnud, ma pole kunagi oma mõtteid varjanud,» lausus ta. Naine tunnistas, et ta on ilmselt mõnes ringkonnas tuntud ka üsna valiva näitlejannana, mis tähendab seda, et ta ei võta kõiki rolle vastu, mida talle on pakutud. Saldana on alati eelistanud mängida tugevaid naistegelasi.

Reuters
Reuters Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS
  • Sandra Bullock

Bullock on arvamusel, et palgalõhe probleem hakkab lahenema siis, kui ühiskonnas muutub suhtumine naistesse ja kui naisi ei nähta enam kui vähem väärtuslikke. «Mul on hea meel, et Hollywood on vahele võetud. Raha pole siin ainus probleem,» on ta avameelselt öelnud.

AP
AP Foto: Evan Agostini/AP
  • Charlize Theron

Theron on pidanud oma karjääri jooksul palgaläbirääkimisi ja naine tunnistab, et need pole kaua aega võtnud. «Mina küsisin ja mulle vastati jaatavalt. Selle vastu ei võideldud. Ja see ongi ehk kõige tähtsam sõnum: me peame ise end maksma panema,» lausus ta. Theron lisas, et noored naised peavad mõistma, et feminist on hea olla. «See ei tähenda, et sa vihkad mehi. See tähendab võrdseid õigusi. Kui te teete sama tööd, siis tuleks teid kohelda võrdselt.»

Reuters
Reuters Foto: KEVORK DJANSEZIAN/REUTERS
  • Tina Fey

«Minult on intervjuudes küsitud, et kas naistel pole komöödia valdkonnas praegu lausa imeline aeg. Eeldatakse, et naistena oleme me selle eest siiralt tänulikud, aga tegelikult ei ole sugugi imeline aeg. Kui asja lähemalt vaatama hakata, siis selgub, et mehed saavad palju raha prügi eest, mida nad toodavad, samas kui naised teevad imelisi rolle, aga saavad vähe palka,» ütles Fey.

AP
AP Foto: Andy Kropa/AP
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles