Parim mälutreenimise vahend on igaühel käepärast

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mälutreening on sama oluline kui keha treenimine, kuid õnneks ei nõua see nii suurt pingutust. Kui tahad, et nupp nokiks, siis haara pliiats. 

Uuringud on näidanud, et õpilased, kes konspekteerivad käsitsi kirjutades mitte arvutil klõbistades, saavad paremaid tulemusi. Käsitsi kirjutamine aitab infot paremini talletada ja mõista, sest kirjutamine viib mõtlemise teisele tasandile kui trükkimine. Psühholoogide selgitusel on selleks vaja suuremat vaimset pingutust, mida seadmed paraku ei paku, vahendab Huffington Post.

«See sama võimalus, mis on teinud sülearvutiga konspekteerimise nõnda ahvatlevaks - võimalus infot kiiremini kirja panna - on see, mis õõnestab õppimisvõimet,» selgitab hariduspsühholoog Kenneth Kiewra.

Tänapäeval sõltub elu digitehnikast niivõrd suurel määral, et sellest loobumine on tõsine väljakutse. Heal juhul kirjutatakse käsitsi vaid väikesi sedeleid ja poenimekirju, kui sedagi. Tegelikult on see väga kasulik ja mitte ainult mälu treenimiseks. Näiteks on uuringud näidanud, et omamurede paberile kirjutamine ja selle paberi minema viskamine aitab hinge rahustada. Enda tunnete ja mõtete kirja panek mõjub ka stressi leevendavalt. 

Kasuta seda lihtsat võimalust ära ja kingi oma ajule väike kritseldamispaus. Selleks on palju erinevaid võimalusi. 

  1. Joonista. Kui mõte jookseb kinni, siis haara paber ja lase pliiatsil end juhtida. Üllatus-üllatus, see tuleb kasuks sinu tähelepanuvõimele!
  2. Koosta tegevusnimekiri. Oma ülesannete reastamine paberil aitab tegevusi paremini meeles pidada ja leevendab ajadefitsiidist tulenevat stressi. 
  3. Pea päevikut. Kunagi pole liiga hilja proovida päeviku kirjutamist. Kui sa ei oska millestki alustada, võiksid kas või iga päev kirja panna kolm asja, mille eest sa oled tänulik. Kasuliku lisana muudab positiivne suhtumine sind optimistlikumaks. 
  4. Joonista oma päevaplaani kaart või graafik. Nii jäävad kõik kohtumised hästi meelde ja ka joonistuskäsi saab tegevust. 
  5. Kirjuta tänukiri. Järgmine kord kui keegi teeb sinu jaoks midagi head või erilist, siis kirjuta talle käsitsi tänukiri. Tänapäeval on käsitsi kirjutatud kirjad niivõrd haruldased, et jätavad võimsa mulje ja tõstavad tuju rohkem kui sõnumid nutiseadmes. Pane tähele, see teeb ka sind ennast õnnelikumaks. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles