Suur viga, mida parfüümidega tehakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui oled lõpuks leidnud lõhna, mis sobib sulle imehästi, siis tahaksid seda ilmselt kogu aeg kanda. Ent ka parfüümi kasutamiseks on õige aeg ja koht. 

Üks koht, kus ei tasuks parfüümiga liialdada, on kinnised ruumid, eriti veel sellised, kust teised inimesed ei saa soovi korral lahkuda (nt lennuk). Ameerikas on kindlaks tehtud, et 30 protsenti inimestest on erinevate lõhnade suhtes väga tundlikud, seega pole kuigi mõnus, kui kolleegi või kaasreisija lõhn tekitab sinus ebamugavust, kirjutab Good Housekeeping. 

Teadlased pole päris kindlad, miks on mõned inimesed lõhnade suhtes tundlikumad kui teised. Arvatakse, et osal inimestel on lihtsalt parem haistmismeel ja seetõttu tajuvad nad teatud lõhnu paremini. Lõhnad võivad tekitada ka allergiat, aga kuna kunstlikus lõhnas võib olla enam kui kakssada erinevat koostisosa, siis on raske kindlaks teha, milline neist kutsub esile allergilist reaktsiooni.

Võib ju ka väita, et see on pigem maitseasi, kuid eksperdid hoiatavad, et nende jaoks, kes on lõhna suhtes allergilised, võib tugevalt lõhnava inimesega koos olemine olla ohtlik. Kirurg dr Joel Schlessinger selgitas, et sellises olukorras võib inimesel esineda peavalu, silmad võivad muutuda vesiseks, uimasust, aevastamist, astmahooge ja hingamisraskusi. Kusjuures need sümptomid võivad esineda ainuüksi siis, kui ollakse ruumis inimesega, kelle lõhn sulle ei sobi (st sa ei pea parfüümi oma nahal kandma).

Mida teha?

Esiteks võiks vältida väga tugeva lõhnaga parfüüme. «Mul on olnud patsiente, keda mõjutavad lõhnad ja parfüümid nii palju, et nad on hakanud avalikke kohti täielikult vältima, vastasel juhul tuleb neile kutsuda kiirabi,» tõi dr Schlessinger näiteks. 

Tema soovitab parfüümi piserdada õhku ja seejärel sealt läbi kõndida. Sel moel ei kanna sa oma riietele ja nahale liiga palju lõhna. Ära lase lõhna päeva jooksul rohkem endale peale ja kindlasti ära tee seda teiste juuresolekul enne, kui oled neilt küsinud, kas neil võib midagi selle vastu olla.

Veel üks võimalus on parfüümi kasutamine üldse ära lõpetada ja kasutada deodoranti. Dr Schlessinger lisas omalt poolt, et ka lõhnastatud dušigeel võib parfüümi asendada ja need ei lõhna kunagi nii tugevalt. 

Kui sina ise oled mõne kolleegi parfüümi suhtes ülitundlik, siis oleks mõistlik temaga sellest rääkida ja paluda tal ehk vähem lõhna kasutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles