Nippe, kuidas valida smuuti sisse parimaid koostisaineid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvine värskete marjade ning köögiviljade aeg on peagi käes ning annab üha rohkem hoogu tervislike smuutide valmistamisele. Kuidas valida smuutide valmistamiseks puu- ja köögivilju?

Vastilmunud raamatu «101 smuutit» autori Eliq Maraniki sõnul on smuutide valmistamise juures ainult üks ülioluline tegur – õigete koostisainete valimine. «Mida paremad koostisained, seda parem lõpptulemus,» nentis Eliq Maranik ning lisas, et parima tulemuse saavutamiseks tuleks eelistada hooajalist kraami. «Värskel puuviljal on tugev maik ja see maitseb hõrgult, samas kui tükk aega enne valmimist pooltoorelt korjatud ja kauge maa taha transporditud viljad on sageli vesised ja maitsetud,» selgitas Eliq Maranik.

Parimate puu- ja köögiviljade valikul on kõige olulisem kasutada oma silmi, nina ja käsi ning otsida mahetooteid. Eliq Maranik soovitab osta korraga vaid niipalju, kui kavatsetakse paari päeva jooksul ära tarbida. «Kui pole plaanis puu- ja köögivilju külmutada ei tasu neid kokku osta, sest säilitamine halvendab värske kraami kvaliteeti. Samuti on oluline meeles pidada, et viljad tuleb hoida kohas, kus need hästi säilivad ning et osa puu- ja köögivilju ei tohi omavahel kokku puutuda,» kirjeldas Eliq Maranik. 

Näiteks toodavad õunad, pirnid, melonid, banaanid, virsikud, nektariinid, ploomid, aprikoosid ja tomatid etüleeni, mis kiirendab nii nende kui ka teiste läheduses asuvate viljade küpsemist ning seetõttu ei tasu neid koos teiste puu- ja köögiviljadega säilitada, et viimaseid mitte närtsitada, lasta neil üle küpseda või rikneda. Samuti tasub valida tugevad ning lõhnavad puuviljad, millel ei ole pehmeid, kahjustatud ega plekilisi kohti.

Kui vilju ei korjata oma aiast, on väga oluline vilju pesta, et kõik kemikaalid, mis säilivuse huvides viljadele pritsitud, ei jõuaks organismi. Kindlasti tuleb vilju pesta sooja veega ning hõõruda neid pehme nuustiku või spetsiaalse harjastega harjaga. «Isegi sellised viljad, mida ei sööda koos koorega, tuleb pesta, sest pestitsiidid ja vaha jäävad vilju töödeldes käte külge ja satuvad omakorda smuutisse,» lausus Eliq Maranik.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Lisaks soovitab Eliq Maranik smuutide tooraine valikul järgida järgmisi nippe:

Küps või toores?

Vali äsja küpsenud viljad, mis on parima maitse ja tekstuuriga. Toored viljad on happelisemad, kõvemad ja neil ei ole seda erilist maiku. Üleküpsenud viljad maitsevad aga liiga magusalt ning leotamine või mahlaks pressimine tugevdab maitseid veelgi, mistõttu võib smuuti iiveldama ajada. Vali aromaatsed viljad, mis tunduvad oma suuruse kohta rasked – see on küpsuse tunnusmärk.

Koorida või mitte koorida?

Enamik vitamiinidest, mineraalainetest ja ensüümidest asuvad kas otse koore all või selle sees, mistõttu ei ole soovitatav vilju koorida. Mahetooteid seega ei ole vaja koorida, küll aga soojas vees pesta. Kui tegemist ei ole mahetootega, tasub vilja kõige välimine kiht siiski ära lõigata. Koori alati banaan, mango, ananass, papaia, avokaado ja tsitruselised (kui ei kasuta tsitrusepressi). Üldiselt on soovitatav smuutides kõvu koori ja seemneid vältida, kuna need kipuvad segu tükiliseks muutma.

Kivide ja seemnete eemaldamine

Eemalda nektariinide, virsikute, ploomide, aprikooside, mangode, avokaadode ja teiste luuviljade kivid. Pehmed kivid ja seemned lähevad küll mahlapressist läbi, kuid need tuleks siiski eemaldada, sest annavad maitset ja muudavad tekstuuri.

Külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud puuviljad ja marjad

Juhul, kui viljad on kohe pärast korjamist külmutatud, siis on need värskele kraamile suurepärane aseaine. Samuti on suurepäraseks aseaineks kuivatatud puuviljad ja marjad. Siiski tasuks veenduda, et tegemist on looduslikult kasvatatud kraamiga ning et ei oleks lisatud suhkrut, õli ega maitse-, värv- või säilitusaineid. Enne smuuti valmistamist tuleks kuivatatud puuvilju ja marju leotada.

Konserveeritud puuvilju ja marju ei ole soovitatav kasutada, sest need on tihtipeale pandud siirupisse ning sisaldavad värv-, maitse- või muid lisaaineid.

Marjapulbrid ja supermarjad

Kui värskeid marju ei ole saada, võib osta smuuti sisse segamiseks pulbreid. Jahvatatud marjad säilivad 18 kuud, kuid nende maitse on tugev. Samuti võib smuutides kasutada niinimetatud supermarju assai, goij ja inkamari, millel usutakse olevat tervist parendav mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles