Nutikas idee: üleliigsed toiduained sobivad kokteilidesse

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ardo Kaljuvee

Kokteilisegamisvõistluse World Class Estonia meistriklassis oli võistlevate baarmenite ülesandeks valmistada kokteile, kus on kasutatud toiduvalmistamisest üle jäänud koostisosi. 

World Class Estonia kokteilivõistluse korraldaja Andrei Kazakovi sõnul kasutatakse erinevaid toiduaineid alkoholitootmises juba väga ammu. «Näiteks esimesed Hiina riisiõlled olid maitsestatud maitseainete ja vürtsidega tuhandeid aastaid tagasi, lõunamaade esimesed veinid ja vermutid samuti,» sõnas ta ja lisas, et keskajal serveeriti trahterites alkohoolseid segujooke, mis sisaldasid koort, mune ja muid koostisosi otse söögilaualt.

Kazakovi sõnul on tänapäeval paljud harjunud magusate või hapukamate maitsetega. «Suur osa jookidest on tehtud puu- või köögiviljade baasil. Tarbija ei oska tihti oodata või küsida nii laia maitsepaletiga jooke. Meistriklassis pididki meie baarmenid seekord rinda pistma katsumusega ja valmistama kokteile, kus kasutatakse koostisosi, mis tulevad pigem köögist kui baarist.»

Andrei Kazakov tutvustab paari omapärast kokteili, milles on kasutatud toiduvalmistamisel ülejäänud koostisosi.

The Bull Shot

See on jook, mida sageli seostatakse energiajoogiga. Kokteilimaailmas on see klassikaline jook väidetavalt pärit 1952. aastast ja esmakordselt sai seda nautida ei kuskil mujal kui ühes Detroiti klubis. 1950ndate lõpus oli Bull Shot ülipopulaarne eelkõige seetõttu, et ta oli staaride, nagu näiteks Marilyn Monroe või Ian Flemingu, lemmikkokteil.

Koostisosad:

  • 25 ml Ketel One viina
  • 50 ml veisepuljongit*
  • 3 kirsstomatit
  • 4 dashi Worchester kastet
  • 5 ml sidrunimahla

Sega komponendid sheikeris jääga, serveeri kokteiliklaasis.

* Oletame, et otsustasid teha korraliku borši vana hea Ukraina retsepti järgi. Esialgse plaani järgi pidi puljong pooleks lõigatud mugulsibulaga keema paar tundi, aga jäid magama ja avastasid, et puljong valmib juba viis tundi. Väga hea! Lisa sinna soola, pipart, loorberilehte, varssellerit ja porgandit ja jäta madalal temperatuuril seista veel paar tundi. Jahuta, villi pudelisse, tee endale üks Bull Shot ja hakka uut borši valmistama. 

The Bull Shot (Ardo Kaljuvee)
The Bull Shot (Ardo Kaljuvee) Foto: Ardo Kaljuvee

Kats & Dons

Moodne aasiapärane jook. Valmistamisel on kasutatud komponente, millest sünteesitakse naatriumglutamaati ehk E621 toidulisandit. Rahvakeeles kutsutakse seda Umami maitseks. Umami võimendab kõiki maitseid ja see on toidutööstuses teine enimkasutatud maitseaine peale soola.

Koostisosad:

  • 50 ml Don Julio Blanco tekiilat
  • 25 ml sidrunimahla
  • 15 ml agaavisiirupit (sobib ka 1:1 suhkrusiirup)
  • 10 ml puljongit katsuobushi’ga (kuivatatud tuunikala helbed)*
  • veerand tšillipipart
  • Peotäis värsket koriandrit

Sega koostisosad sheikeris jääga, serveeri madalas klaasis.

*Õhtuks otsustasid üllatada kallimat omavalmistatud sushiga. Ostsid poest kala ja ingveri juurde ka Kombu vetikaid, et õiget riisi teha, ja lisaks pakikese bonito helbeid (katsuobushit ehk kuivatatud tuunikala helbeid). Kokteili sisse mineva puljongi valmistamiseks läheb vaja tekiilat, Kombu vetikaid ja kuivatatud tuunikala helbeid. Pane umbes 20 grammi vetikaid pannile ja lisa sinna 1 l vett. Seejärel lisa 30 g katsuobushit ja lase keeda 2-3 minutit. Filtreeri läbi sõela ja ägeda kokteili salakomponent ongi valmis.

Kats&Dons (Ardo Kaljuvee)
Kats&Dons (Ardo Kaljuvee) Foto: Ardo Kaljuvee

Benton’s Old Fashioned

Seda jooki valmistati esimest korda New Yorki baaris PDT (Please Don’t Tell) aastal 2008. Ideeks oli muuta klassikalist Old Fashioned kokteili, lisades suhkrusiirupi asemel vahtrasiirupit ja maitsestada burbooni viskit peekoniga. Joogi autorid väidavad, et nn fat-washing’u meetodi üks pioneere oli kokk Sam Mason.

Koostisosad:

  • 60 ml peekonirasva ja Bulleit burbooni segu*
  • 10 ml vahtrasiirupit
  • 2 dashi Aromatic Bitterit (Angostura, Fee Brothers, Bitter Truth)

Sega komponendid jääga, serveeri viskiklaasi.

*Ärka üles, mine kööki peekonit praadima. Kui hommikusöök on lõpetatud, ära kiirusta koristamisega ja kalla panni pealt ülejäänud rasv (u 25 ml) pudelisse. Seejärel pane samasse pudelisse 500 ml Bulleit burbooni ja loksuta korralikult. Jäta seisma 4-5 tunniks. Pane pudel sügavkülma. Paari tunni pärast võta pudel välja ja tühjenda sisu uude pudelisse läbi peenikese sõela või marli. 

Benton's Old Fashioned (Ardo Kaljuvee)
Benton's Old Fashioned (Ardo Kaljuvee) Foto: Ardo Kaljuvee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles