Üheksa etiketireeglit, mille vastu sa tõenäoliselt eksid (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mary Evans / Scanpix

Sa tead, et söömise ajal ei ole viisakas küünarnukke laual hoida ning samuti mõistad korraliku käepigistuse olulisust. Aga kas sa ka tead, kumma käega tuleb lehvitada? Või kuhu peaks taksos istuma sinu ülemus? On kümneid pisikesi etiketireegleid, millest sa ei pruugi teadlikki olla.

Etiketiekspert Joy Weaver rääkis Mentalflossile, millised on põhilised käitumisnormid, mida inimesed ei tea ning kuidas situatsioonides õigesti käituda.

  1. Köhides paned sa parema käe suu ette. Aevastades või köhides on viisakas suu katta, aga seda ei tohiks teha parema käega. «Parem käsi on su «sotsiaalne käsi»,» ütleb Weaver. «See peaks olema käepigistamiseks, lehvitamiseks ja õhusuudluste saatmiseks.» Samas su vasak käsi on miski, mida võiks nimetada «isiklikuks käeks». Sellega sa katad köhides suu, sügad või teed kõike muud, millest ei ole tarvis rääkida. Weaveri sõnul on erinevuse põhjuseks lihtsalt viisakus – sa ei taha aevastada pihku ning järgmisel hetkel seda kellegi tervitamiseks ette sirutada.
  2. Sa kannad käekotti paremal õlal. Et hoida oma «sotsiaalne käsi» vabana, tuleks hoida käekotti teisel õlal. Nii ei pea sa Weaveri sõnul aega kulutama, et kotti ühelt õlalt teisele tõsta ning alles siis kedagi tervitama.
  3. Sa istud valesti. Et vältida õhtusöögilauas teistega kokkupõrkamist, tuleb oma toolile alati läheneda vasakpoolselt küljelt ning püsti tõustes lahkuda paremale käele. Ning kui sa söömise ajal pead kasutama tualettruumi, ei ole viisakas oma käiku valju häälega selgitada. «Ütle lihtsalt «vabandage mind» ja astu eemale,» soovitab ekspert.
  4. Sa ulatad soola ilma piprata. Tegemist on kokkukuuluva paariga, neid ei tohiks kunagi eraldada. Teooria on järgmine: kuigi üks inimene küsib soola, võib tema kõrval istuja vajada nii soola kui pipart. Ja pea meeles: alati ulata maitseaineid endast paremale!
  5. Sa plaksutad valesti. Korrektne viis plaksutada on kergelt vasakule ja mitte kunagi kõrgemal kui rinnakõrguselt. Kunagi ei tohi plaksutades hoida käsi enda või kellegi teise näo ees.
  6. Sa hõivad autos ülemuse koha. Kui te sõidate limusiini, ametiauto või taksoga, tasub meeles pidada, et «võimukoht» ehk iste, mis on reserveeritud kõige võimukamale inimesele, on parempoolne tagaiste. Järgmine inimene võtab juhitaguse istme ning n-ö õpipoiss istub keskel.
  7. Sa istud autosse valesti. Autosse istudes tuleb kõigepealt maha istuda ning alles seejärel jalad sisse tõsta.
  8. Sa näitad näpuga. Näpuga võib Weaveri sõnul osutada elututele asjadele, aga mitte kunagi inimestele. Kui sul on vaja üle ruumi sõbra poole osutada, kasuta selleks käeviibet.
  9. Sa kasutad pöördust valesti. Pöördust kasutades on viisakas siseneda ise esimesena ning alles seejärel astub sisse su klient või kohtingukaaslane. See kehtib siis nende pöörduste kohta, mis pole automaatsed ja mida peab ise lükkama. Mängus on jälle lihtsalt viisakus: deidil ei pea ise ukse lükkamisega nii vaeva nägema.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles