Kuninganna Elizabeth sööb selleks, et elada, mitte ei ela, et süüa

Juhan Mellik
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip 2015. aastal Londonis.
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip 2015. aastal Londonis. Foto: Reuters / Scanpix

Hommikueineks apelsinimahl, puuviljad ja röstsai, vahel ka maisihelbed või puder (viimane kuulduste järgi Tupperware’i kausist). Lõunaks salat kalkuni või mereandidega. Pärastlõunase tee kõrvale krõmps küpsis apelsinimoosi või kohupiimaga. Õhtusöögiks aurutatud köögiviljad riivjuustuga. Vahepaladena mõned toored porgandid, kurgi- või tomativiilud. Hilja õhtul naudisklemiseks veel klaas vermutit.

Just niimoodi kirjeldab küpsemale naisterahvale suunatud portaal Baby Boomster kuninganna Elizabeth II (89) – Suurbritannia ajaloo pikimalt troonil püsinud monarhi – tüüpilist igapäevast toidulauda. Menüüd, mis ei vasta sugugi stereotüübile Inglise köögikunstist – ei mingit rasvast kala, krõpse ega grillvorste. Nimelt eelistavat kuninganna dieeti, mis viib organismist välja võimalikult palju jääkaineid. Selle lahutamatuks osaks on igal õhtul ka kaks supilusikatäit oliiviõli ning päeva jooksul mitu tassi teed.

Mees, kes vastutab kuninganna toidupoolise eest, kannab nime Mark Flanagan ja tema täpne tiitel on kuningliku majapidamise peakokk. Flanagani ülesandeks on tuvastada road, mis on Elizabethile eriti meelepärased, ning välistada need, mis pole, kirjutab ajaleht Telegraph. Plussmärk läheb väga tõenäoliselt nende toitude juurde, mis sisaldavad šokolaadi või on valmistatud kuningannale endale kuuluvatest taludest pärit saadustest, märgib väljaanne. Sinna alla kuulub näiteks kuningliku perekonna Norfolkis asuva Sandringhami häärberi juurest pärit veise- ja ulukiliha. Viimane peab seejuures olema hästi küpsetatud, sest roosakat tooni kuninganna liharoogades ei armasta.

Toiduvaliku teeb Elizabeth II kaks korda nädalas talle selleks esitletava spetsiaalse nahkköites menüü põhjal. Kuninganna endine erakokk Darren McGrady – kes on teeninud ka printsess Dianat – meenutab küll, et kahjuks pole monarh mingi eriline toiduesteet. «Ta sööb selleks, et elada – erinevalt prints Philipist, kes armastab süüa ning võiks rääkida toidust terve päeva,» meenutab kokk Telegraphile.

Hommikusöögiks eelistab Elizabeth McGrady sõnul müslit ja puuvilju. Samuti armastanud kroonitud pea munaputru suitsulõhe ja riivitud trühvlitega. Ent koka sõnul olnud Elizabeth liiga kokkuhoidlik, et endale kogu aeg säärast luksust lubada – värsked trühvlid olid käigus vaid jõulude paiku, mil kuninganna sai neid kingiks. Ülejäänud ajal läks käiku hoidistatud kraam. Kroonitud proua olevat üldse väga eeskujuliku toitumisdistsipliiniga. «Reegliks on – ei tärklisele. Õhtusöögiks ei ole mingit kartulit, pastat või riisi,» meenutab McGrady ajakirjale People.

Asjatundjad peavad tervislikku ja ebainglaslikku toitumist üheks peamiseks põhjuseks, tänu millele Elizabeth nii edukalt vastu on pidanud. Portaal Everything Zoomer toob näiteks kuninganna lapseea toitumisharjumused, allikaks 1950ndatel kuningliku perekonna kokana töötanud Alma McKee retseptid.

Nendest nähtub, et juba noore tüdrukuna sai Elizabeth nautida mahetoidu privileege ning kuninglikest valdustest pärinevat köögivilja ja liha – tükk aega enne seda, kui säärase toitumisstiili kasulikkus kerkis ülemaailmseks moeks ja jututeemaks. Samuti oskas kuninglik perekond hinnata kala, mida McKee andmeil serveeriti pea iga päev. Hooajalise toitumise põhimõte – mida kuninganna järgivat ka praegu – pärineb ilmselt noist aegadest.

Mis puudutab joogipoolist, siis kärakaga oskavat Elizabeth piiri pidada.«Pole kahtlust, et selles perekonnas kuulub alkohol tavapärase igapäevaelu hulka – ning väikesel kogusel alkoholil paistab olevat positiivne mõju ajule ja südamele,» räägib portaalile eakate tervisele spetsialiseerunud arst Michael Gordon, kes on isiklikult kohtunud Elizabethi emaga. Too olnud kõlakate järgi tütrest hoopis rajum napsusõber, eriti mekkinud talle viski.

Viski asemel on Elizabeth aga andunud teejoodik – seda rüübet tarvitab ta teadjate sõnul iga päev täpselt kell viis õhtupoolikul. Just teed on kuninganna nimetanud peamise abilisena, mis on aidanud tal säilitada kreemja virsiku karva näojume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles