Algajana jõusaalis: tähelepanekuid, mida silmas pidada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Rühmatreeningus osalemine või jooksulindil vantsime on lollikindlad tegevused, mille juures ei pea pikalt nuputama, mida järgmiseks ette võtta. Seevastu jõusaalis tuleb olla iseseisev.

Arusaadavalt võib uustulnukas tunda end jõusaalis ebakindlalt, kui seal liiguvad ringi heas vormis mehed, kes tunnevad end kui kodus. Enne kui annad alla ja hiilid tagasi jooksulindile, tee lähemalt tutvust, millega jõusaalis arvestada. Greatist uuris ekspertidelt, mida peaks algaja silmas pidama.

  1. Harjutusi saab teha ka kordamööda. Kui näed, et keegi kasutab masinat, mida sinagi tahaks proovida, siis ära karda küsida, kas te võiks sellega teha trenni kordamööda, nii et üks kasutab seda siis, kui teine seeriate vahel puhkab. Ja ole ka ise vastutulelik, kui keegi sinult sama palub. Seejuures tasub aga silmas pidada, et te teeks sama harjutust, sest kui masinat tuleb vahepeal oluliselt ümber seadistada, võtab see liialt aega. Kui saad oma seeria tehtud, siis ole viisakas ja pane tagasi see raskus, mida teine enne kasutas. 
  2. Jälgi, et kõik oleks turvaline. Kui sa lisad masinale raskusi, siis ole alati väga hoolas, et kõik kinnitused oleks korrektselt suletud. Ka kangile tuleb alati klambrid peale panna, mitte keegi ei sinu põgenema pääsenud ketaste pärast oma varbaid murda. Kunagi ei saa olla nii kiire, et selliseid asju tähelepanuta jätta. Seda öeldes - säti ka alati pink enda pikkuse järgi sobivaks, sest teatud liigutuste puhul on see treeningu tõhusust ja turvalisust arvesse võttes väga oluline. Kui sa ei ole kindel, milline kõrgus sulle enim sobib, siis võid abi paluda jõusaali treenerilt (kes ei tööta parajagu kliendiga) või mõnelt lahkelt kaastreenijalt. 
  3. Arvesta teistega! Ära jäta oma raskusi või treeningvahendeid põrandale ripakile. Keegi võib nende otsa kogemata komistada ja endale viga teha. Nii kui sa mõnd vahendit enam ei kasuta, pane see tagasi. Kui sul läheb midagi uuesti vaja, siis hoia see enda ligi, et vahend ei jääks teistele jalgu.
  4. Lobise telefoniga kuskil mujal. Kui sa pole just arst või tegu pole mõne hädajuhtumiga, võiksid telefoni seadistada hääletuks. Luba endal need 30-40 minutit muust maailmast välja lülituda. Sa ei taha ju olla see inimene, kes hõivab masina selleks, et seal lihtsalt istuda ja oma Instagrami vaadata. Kui pead telefoniga rääkima või puhkad sotsiaalmeediat kasutades, siis vaata, et sa ei hoiaks seda tehes mõnd masinat kinni.
  5. Otsi kohta, kus sa saad. Kui teed dünaamilisi harjutusi nagu väljaasteid või hüppad hüppenööriga, siis mine teistest heaga eemale, mitte ruumi keskele. Kui inimesi on palju ja selleks ei jätku hästi ruumi, siis tuleks oma treeningkava seekord muuta, sest teised ei pea sinu harjutuste pärast kannatama. Jõusaalis on kõik liikmed maksnud selle eest, et neil oleks võimalus rahus oma trenni teha ja sul pole õigust teiste isiklikku ruumi tungida või neid kuidagi häirida. Otsi omale vaba ruum või oota, kuni see tekib. 
  6. Hoia puhtust. Pole mõtet vast meeldegi tuletada, kui räpased võivad jõusaalid olla. Võta vaid teadmiseks, et vaba raskuse küljes on 362 korda rohkem baktereid kui tualettpoti küljes. Sellepärast ongi jõusaalis vahendid enda järel pesemiseks. Ära lase teistel enda higi sisse istuda ja pühi pink ning vahendid puhtaks. See ei võta palju aega ja on iseenesestmõistetav. 

Veel mõned tähelepanekud:

Kui jõusaalis annab treener parasjagu kellelegi trenni, siis võib nii mõnelgi tekkida kiusatus nähtut imiteerida ja teha samu harjutusi. Klient on selle eest treenerile maksnud ja need harjutused on välja töötatud tema kehast lähtudes. Kui näed huvitavat harjutust, siis mine koju ja uuri, miks seda tehakse ning kuidas seda õigesti teha, aga ära tülita teisi.

Ära lase oma egol endast võitu saada. Algajal ei ole mõtet kahmata endale liiga suuri raskusi. Nii võid endale rängalt viga teha. Õpi kõige pealt selgeks õige tehnika ja lisa raskust nii palju, et see oleks tuntav, kuid mitte ületamatult raske. Peamine on see, et teeksid harjutust õigesti, hiljem saad hakata lisama raskust. Luba endal olla algaja. 

Mine jõusaali kindla plaaniga. Kui sul pole treenerit, siis mõtle enne läbi, kas treenid üla- või alakeha või hoopis kogu keha korraga. Vaata jõusaali treeningkavasid näiteks fitness.ee lehelt, kus on kokku pandud erinevad kavad algajatele sõltuvalt soost ja eesmärkidest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles