Hea uudis naistele, kes on emakssaamist edasi lükanud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsi teadlased avastasid midagi, mis rõõmustab kindlasti kõiki naisi, kes on emakssaamist edasi lükanud: nimelt selgus, et vanematele emadele sündivad lapsed on tervemad, pikemad ja targemad.

Ilmselt oled kuulnud, et pärast 35. eluaastat võib rasestumine ja lapseootus muutuda raskemaks. Mida vanemaks sa saad, seda keerulisem on rasedaks jääda, samuti on erinevad uuringud näidanud, et vanemas eas sünnitanud naiste lastel võib esineda rohkem sünnidefekte, kirjutab Babble. 

Hiljuti tehtud uuringud pole kuigi leebed olnud ka vanemas eas isade vastu. Nimelt on kindlaks tehtud, et eakamad mehed võivad lastele edasi anda DNA, milles esineb kromosoomivigu, samuti on leitud, et vanemate isade lastel võib esineda rohkem vaimse tervise häireid. 

Fakt on aga see, et naised lükkavad üha enam emakssaamist edasi. Eelistatakse keskenduda oma karjäärile ja kodu leidmisele. Samuti ei kiirustata rasedusega ka seetõttu, et naised tahavad leida partneri, kes nende arvates oleks lapsele parim isa.

Rootsis tehtud uuringus on võetud arvesse kõiki varasemaid uuringuid, mis on tuvastanud ohud, mis kaasnevad vanemas eas sünnitamisega, ent teadlased on arvamusel, et asjal on rohkem plusse kui miinuseid. Kindel on see, et vanematel emadel on targemad lapsed, sest naistel endil on rohkem elukogemusi ja nad suhtuvad laste kasvatamisse teisiti kui noored naised.

Kahe lapse ema Wendy Wisner sõnas, et tema sünnitas esimese lapse 20. eluaastate lõpus ja teise lapse 35-aastaselt. Wisner on endamisi mõelnud, et teise lapse kasvatamine on tal palju paremini välja tulnud. «Kui esimene laps sündis, siis mina ja mu abikaasa olime armastust täis ning meie kavatsused olid head, kuid meie karjäärid olid just hoogu sisse saamas. Meil oli raskusi tasakaaluka pereelu loomisega. Me oleme arutanud seda, et kui oleksime esimese lapsega paar aastat oodanud, siis oleksid asjad ehk vähe sujuvamalt muutunud,» sõnas ta. 

Kõige olulisem on aga see, et otsus emaks saada peab sündima sinu enda sees ja see ei tohi olla teiste poolt mõjutatud. Sina ise tead, milline on su elu ja võimalused, sina ise saad aru, millal on lapse saamiseks õige aeg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles