Viis põhjust, miks on kasulik õigesti hingata

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Hingamisele ei mõelda tavaliselt enne, kui see muutub mingil põhjusel raskeks. Näiteks raske jooksu ajal, kui tundub, et kopsudesse ei mahu piisavalt õhku. Või suure stressi all, kui hingamine muutub pinnapealseks ja vaevaliseks. 

Tegelikult võiks teadlik sügav hingamine saada igapäevaseks harjumuseks, mida saab praktiseerida kus iganes - teel tööle või õhtul kodus enne uinumist. Sügav hingamine on kasulik nii tunnetega toime tulekuks kui ka füüsiliste probleemide leevendamiseks. Hello Healthy loetleb viise, kuidas täpsemalt.

  1. Väheneb ärevus ja stress. Kui tööl on käsil väga pingeline nädal, siis muutub hingamine stressi tõttu pinnapealsemaks ja toimub pigem rinnakus kui kopsusügavustes. Sellest tekibki tunne, et õhk saab otsa. Tõusevad kortisooli ja adrenaliini tase ning ka vererõhk ja pulss. Tasakaalu saab taastada sügavalt sisse ja välja hingates nii, et rinna asemel tõuseb kõht ja kaasatud on ka diafragma.
  2. Tõusevad energia ja tuju. Sügavale hingamisele keskendumine on kõige kiirem ja tõhusam moodus, kuidas saada üle loidusest ja tusatujust.
  3. Väheneb valu. Teadlik hingamine aitab vähendada füüsilist valu, kas siis kroonilist või ka episoodilisi lihaskrampe. Valu korral ürita suunata oma mõtteid hingamisele ja korda vaikselt kaasa «sisse» ja «välja». 
  4. Suurenevad kopsumaht ja vastupidavus. Kui hingamisharjutusi teha regulaarselt, suureneb kopsumaht ja koos sellega ka võime kõrgustes paremini hakkama saada ja teha pikemalt trenni nii vees kui maismaal. 
  5. Toob meelerahu. Teadlik hingamine soodustab eneseteadlikkust, endaga leppimist ja enesedistsipliini. Selle kasud mõjutavad enim meie suhteid lähedastega, sest nii muutume leppivamaks, kannatlikumaks ja intuitiivsemaks. 

Kuidas sügavalt hingata? Hingamisharjutusi on väga palju, soovitavalt proovi erinevaid ja leia enda lemmik. Alustuseks proovi kas või seda väga populaarset harjutust:

  • Leia stabiilne mugav asend, kas istudes või sirgel pinnal lebades. 
  • Kui tahad, sule silmad, kui ei taha, siis vaata tühjusesse. 
  • Aseta üks käsi rinnale ja teine kõhule. 
  • Hinga end suu kaudu täiesti tühjaks. Seejärel hinga aeglaselt nina kaudu sügavalt sisse ja loenda samal ajal viieni. Käsi kõhul peaks tõusma kõrgemale kui käsi rinnal. 
  • Tee kerge paus ja hinga aeglaselt välja, samal ajal jälle viieni lugedes. 
  • Jätka seda harjutust viis minutit. Hiljem, kui oled harjunud, pikenda harjutust kümne minutini.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles