Teaduslikult tõestatud: nii saad panna ta endasse armuma!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mis paneb inimesi armuma? Armastus on väga abstraktne ja subjektiivne idee, ütleb Business Insideri videotoimetaja Grahan Flanagan. «Aga selle taga on tegelikult ka teadust,» ütleb Flanagan.

Flanagan rääkis terapeut dr Gary Neumaniga, kes reastas viis teaduslikult tõestatud viisi, kuidas saab kedagi endasse armuma panna.

  1. Hoia silmsidet. Harvardi psühholoog Zick Rubin viis läbi uuringu, kust selgus, et armunud inimesed hoiavad omavahel silmsidet 75 protsenti ajast. Inimeste vahel, kes üksteiselt pilku ei pööra, suureneb lähedustunne.
  2. Ole hea kuulaja. Nevada ja Washingtoni ülikoolides läbi viidud uuringud näitasid, et kuulamine on võtmesõnaks, kui tahad, et keegi sinusse armuks. Neumanni sõnul inimesed armastavad, kui meie vastu huvi tuntakse, meie kogemuste ja tunnete kohta päritakse ning siiralt huvitutakse, kuidas me maailma tajume. Ära reageeri lihtsalt sellele, mida teine inimene ütleb ning ära kasuta seda hüppelauana, et keerata vestlus endale. Tahtmine, et keegi meid ära kuulaks, on ürgne vajadus. Küsi jätkuküsimusi ning vasta kaastundlikult.
  3. Tunnustamine. Sama uuring tõdes, et tunnustamine on armumise juures üks võtmeaspekte. Neuman ütleb, et armuleegi süütamiseks pead sa tekitama oma partneris tunde, et ta on võitja – see on tunne, mis otseselt viib armastuseni. 48 protsenti paaridest, kes on lahku läinud, nimetasid suhte lõppemise otsese põhjusena just tunnet, et neid ei tunnustatud ja hinnatud kodus piisavalt.
  4. Naeratamine. Drake’i ülikoolis jõuti järeldusele, et naeratamine on tõepoolest inimsuhetes edu aluseks. Naeratamine muudab sind atraktiivsemaks ning ligitõmbavamaks. Neuman lisab, et see jätab sinust ka võitja mulje.
  5. Puuduta rohkem. Neuman kinnitab, et numbrid ei valeta. Harvardis läbi viidud uuring tõestas, et inimesed, kes üksteist rohkem puudutavad, peavad ka suhet rohkem rahuldavaks. Puudutamine suurendab lähedus- ja mugavustunnet.

Neuman lisas omalt poolt veel ühe olulise mõtte, mis aitab inimsuhete õitsengule kaasa: võta omaks partneri kirg. Kui inimesed on millegi suhtes kirglikud, on nad ka haavatavad. Kui sellel hetkel oma lähedust pakkuda, lubatakse sind hinge privaattsooni, millega võib kaasneda armumistunne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles