Ikka veel eksiga sõber? Palju õnne, sa võid olla psühhopaat

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Psühholoogid on juba mõni aeg tagasi kirjeldanud isikuomaduste kombinatsiooni, mida kutsutakse «tumedaks kolmikuks» (ing k Dark Triad). Tegemist on inimestega, kes kasutavad teisi enda hüvanguks ning väga sageli on seda kasutatud just võimekate juhtide kirjeldamiseks.

«Tumeda kolmiku» hulka kuuluvad nartsissistlikud kalduvused, psühhopaatia ja makjavellism – inimestega manipuleerimine, raha põhiväärtuseks seadmine, lähtumine põhimõttest, et eesmärk pühendab abinõu, empaatia puudumine, pinnapealne emotsionaalsus, kalkus, manipulatiivsus, eneseimetlus jne.

Oaklandi ülikoolis viidi hiljuti aga läbi uuring, kus jälgiti 861 inimesi sõprussuhteid pärast intiimsuhte lõppemist, vahendab Esquire. Selgus huvitav tõsiasi: inimesed, kelle iseloomus on eelpoolnimetatud tumedaid jooni, olid suurema tõenäosusega eksidega sõbrad ning hoidsid nendega ka pärast lahkuminekut kontakti.

Veelgi enam – nad hoidsid eksidega meelega sõbralikke suhteid, et nendelt teeneid lunida, enamasti seksuaalse alatooniga suhtluse eesmärgil. Nad samuti arvasid, et eksidega sõbraks jäämine oli lihtsalt nende jaoks praktilisem kui suhtluse täielik lõpetamine.

Niisiis, kui sa deidid kellegagi, kes hoiab jätkuvalt eksiga sooje suhteid («Me oleme vaid sõbrad!») on ehk tark jooksu panna. Kui sa aga ise see inimene oled, siis tasub endale otsa vaadata ja ausalt küsida, miks sa seda teed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles