Dagmar Lamp: kui ma olen vihane, olen ma natuke paljas

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Üks huvitavamaid ja kohati frustreerivamaid ülesandeid online-ajakirjanduse juures on otsida artiklite juurde pildipangast fotosid. Vahel on tulemused nii üllatavad, et suu vajub lahti. Täna on üks selline päev, kus ma jälle üllatusin.

Ei ole mingi saladus, et pildipangad on väga seksistlikud ja stereotüüpe taastootvad kohad. Me saame ajakirjanikena palju kriitikat, miks on valitud lugude juurde just sellised pildid. Miks on alkoholi halvast mõjust pajatava artikli juures veini rüüpava naise pilt? Kas mehed siis ei joogi? Miks te olete jälle valinud vägivallateemalise loo juurde just rusikaga vehkiva mehe pildi – naised ju on ka vägivaldsed! Ja nii edasi, ja nii edasi.

Lihtne tõde ja vastus on sageli see, et paremat pilti ei olnud leida. Me ei taha taastoota stereotüüpe, aga vahel juhtub see mõtlematusest või asjaolude tõttu. Pildipangad ei aita sellele kaasa, näiteks otsisõna «feminist» toob esimese hooga kohe ette karjuvate ja röökivate naiste pildid, kes on ka üldiselt koledad – sest feministid ju ongi röökivad ja koledad, eks ole.

Niisiis on paras väljakutse välja mõelda erinevaid otsingusõnu, mis pakuksid valiku erinevatest huvitavatest fotodest, mis on temaatilised, annavad loole natuke lisaväärtust ja mis ei toida stereotüüpe.

Täna aga kasutasin ma näiteks otsifraasi «angry woman» ning ma tahan teiega jagada valikut piltidest, mida fotopank mulle pakkus.

Foto: Vida Press

Esimesed kaks lehekülge ehk umbes sadakond fotot olid peaaegu eranditult naistest, kes on mingil põhjusel rohkem või vähem alasti.

Foto: Vida Press

Ma vaatasin ja vaatasin neid pilte, püüdes ühe või teise nurga alt mõista – miks? Kas tõesti on nii, et kui ma olen vihane, olen ma natuke paljas?

Foto: Vida Press

Ma võin mõista, et mingis kontekstis võib olla isegi seda stiili foto kuidagi kõnekas ja vajalik, aga miks tahab pildipank mulle pakkuda neid kohe esimese asjana lehekülgede kaupa?

Foto: Vida Press

Ja siit muidugi suurem küsimus – mis on meil ühiskonnana täpselt viga, et vihane naine peab olema alasti? Kas ta on vihane, et rinnad ei mahu pluusi sisse ära? On ta vihane, et ei leia head outfit’i, millega minna presidendiga järjekordset sõjalist kaitsestrateegiat arutama?

Foto: Vida Press

On ta vihane, sest Martin Helme käsib tal kohe sünnitama hakata (ja eemaldas riided, et oleks lihtsam pihta hakata)? Või ongi tal lihtsalt kombeks vihaseks saades end paljaks võtta?

Üks pilt ütlevat rohkem kui sada sõna – mida siis täpsemalt pildipank ikkagi öelda tahab?

Foto: Vida Press
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles